ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΙΡΑΝ «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΜ» – ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Posted on September 10, 2017, 1:00 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Όπως λέει και η σοφή ελληνική παροιμία «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», έτσι και το Ιράν, μέσα στην παγκόσμια αναστάτωση που έχει προκαλέσει ο Κορεάτης Κιμ, βρίσκει την ευκαιρία να «χτυπήσει» τις ΗΠΑ και να αντιδράσει στα μέτρα που έχουν επιβληθεί εναντίον του.

Με την δικαιολογία της Υεμένης όπου κατηγορεί τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία ότι έχουν επιτεθεί στην χώρα, στην ουσία βρίσκει μια ωραία δικαιολογία να βάλλει προβλήματα στις ΗΠΑ, απαγορεύοντας τον εναέριο χώρο του για όλα τα αμερικανικά αεροσκάφη. Ούτε συνεννοημένοι με τον Κίμ να είναι θα λέγαμε, μια και χτυπάνε «συμπτωματικά» στην ίδια χρονική περίοδο».

Βέβαια όλα αυτά τα προκλητικά μέτρα τα λαμβάνουν γνωρίζοντας την σιωπηρή αποδοχή τους από την Ρωσία καθόσον σίγουρα η Ρωσία όχι μόνο δεν θα είχε αντίρρηση, αλλά βλέπει και με πολύ καλό μάτι την ενέργεια του πιο καλού της συμμάχου στην Συρία.

Έτσι, σύμφωνα με Ιρανικές πηγές, το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του για τις ΗΠΑ και την Σαουδική Αραβία, όπως και σε όλες τις χώρες που έχουν επιτεθεί στην Υεμένη. Την ανακοίνωση εξέδωσε ο Διοικητής της Ιρανικής αεράμυνας Ταξίαρχος Farzad Esmayeeli.

Συγκεκριμένα ο Ιρανός αξιωματούχος σε πρόσφατη ανακοίνωση του ανέφερε ότι, «μετά τις βιαιότητες κατά της Υεμένης και δεδομένου ότι το στρατιωτικό σύστημα μιας χώρας δεν είναι ανεξάρτητο από το κυβερνητικό και εμπορικό, δεν μπορούμε εμείς να δείχνουμε στην παγκόσμια κοινότητα ότι έχουμε δύο μέτρα όταν λέμε ότι οι ΗΠΑ είναι μια παγκόσμια αλαζονική δύναμη. Για τον λόγο αυτό δεν θα επιτρέπουμε στα αεροσκάφη των ΗΠΑ, ακόμα και επιβατικά, να πετάνε πάνω από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, διότι είμαστε αντίθετοι με την κυβερνητική της πολιτική».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απόφαση αυτή του Ιράν θα έχει επίσης εφαρμογή και σε όσες χώρες έχουν επιτεθεί στην Υεμένη συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας.

Θεωρούμε ότι η νέα πρόκληση του Ιράν, που έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ ασχολούνται τόσο με την Β. Κορέα όσο και τις εξελίξεις στην Συρία δεν είναι καθόλου τυχαία. Όχι ότι υπήρξαν στο παρελθόν «τα καλά παιδιά», αλλά τώρα βλέποντας την συμπεριφορά του Κίμ, σίγουρα τους γεννιούνται νέες ιδέες για αντίδραση και εκβιασμούς.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)