ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

Posted on September 13, 2017, 7:08 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Όλες οι πολεμικές αναμετρήσεις και κρίσεις που διεξάγονται παγκόσμια, αποτελούν την καλύτερη επένδυση για τις πολεμικές βιομηχανίες οπουδήποτε και να βρίσκονται. Το εμπόριο οπλικών συστημάτων θέλει πελάτες και το πολιτικό σύστημα παράγει αστάθεια και πολέμους.

Έτσι, η Αλγερία σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της χώρας πρόκειται να αγοράσει περισσότερα από 300 Ρωσικής προέλευσης τεθωρακισμένα τύπου BMPT-72 Terminator-2, τα οποία μπορούν να συνεργάζονται με ανάλογα άρματα μάχης (tank support combat vehicles (TSCV)).

Η Ρωσία και η Αλγερία υπέγραψαν μια συμφωνία για την προμήθεια των «Terminator» το 2016, και οι παραδώσεις θα γίνουν τα έτη 2017 – 2018 προς τον στρατό της Αλγερίας. Παρόμοια συμφωνία, όπως είχαμε παρουσιάσει σε σχετικό άρθρο των ambassadorsatlarge, είχε συναφθεί πρόσφατα και με την Συρία.

Η Αλγερία θα χρησιμοποιήσει τα Terminator-2 TSCVs σε συνεργασία με τα άρματα μάχης T-90SA, που έχει ήδη αγοράσει από την Ρωσία. Τώρα ο αλγερινός στρατός χρησιμοποιεί για αντιαρματικούς σκοπούς, οχήματα εξοπλισμένα με πυραύλους Kornet ATGM καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα ZSU Shilka κατευθυνόμενα με ραντάρ.

Από την άλλη ο αμερικανικός αμυντικός οργανισμός συνεργασίας, ανακοίνωσε ότι το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πώληση οπλικών συστημάτων αξίας πάνω από 3.8 δις στο Μπαχρέϊν, που περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη F-16, πυραύλους TOW και περιπολικά σκάφη.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 Block 40 σε F-16V, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 1,082 δις και προμήθεια 19 F-16V αξίας 2,785 δις δολάρια.

Όσο αφορά τα περιπολικά σκάφη, αφορά δύο 35 μέτρων εξοπλισμένα ταχύπλοα κόστους 60,25 εκ. δολ. και 221 αντιαρματικά βλήματα TOW διαφορετικών διασκευών κόστους 27 εκ. δολαρίων.

Με αυτή την συμφωνία ο Πρόεδρος Τράμπ επιβεβαιώνει την πολιτική του για ενίσχυση της συνεργασίας με το Μπαχρέιν, όπως είχε εξαγγείλει κατά την περιοδεία του στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Θεωρούμε ότι οι πολεμικές βιομηχανίες δεν έχουν εχθρούς και φίλους, συντηρούνται από πολέμους και υποστηρίζουν τέτοιες πολιτικές. Για παράδειγμα τι χρειάζεται το Μπαχρέιν αντιαρματικά και επιπλέον μαχητικά F-16, εδώ ούτε πιλότους δεν έχουν … Που θα καταλήξουν τα αντιαρματικά και για ποιους θα επιχειρούν τα μαχητικά. Μάλιστα η σημερινή συγκυρία με Τράμπ, Πούτιν, Ερντογάν και άλλους πολεμοχαρής ηγέτες, εξασφαλίζει στους έμπορους όπλων ένα πλουσιοπάροχο παρόν και μέλλον στα οποία φυσικά χωράνε όλοι οι καλοί πολιτικοί τους φίλοι.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)