«ΧΕΡΙ – ΧΕΡΙ» ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ – ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ Ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

Posted on September 18, 2017, 8:05 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στο δημοψήφισμα που έχουν προκηρύξει οι Κούρδοι στο Ιράκ για την αυτονομία τους και οι αντιπαραθέσεις έχουν πάρει φωτιά. Στις 25 Σεπ. ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρτζανί θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα και δεν φαίνεται να τον έχουν επηρεάσει οι αντίθετες φωνές από την πλευρά των ΗΠΑ, της Τουρκίας και του Ιράν, που φυσικά έχουν λόγους στρατηγικούς να μην το επιθυμούν.

Όμως ο Μπαρζανί έχει στο πλευρό του το Ισραήλ, που είναι το μόνο κράτος που έχει εκφράσει την συμπαράσταση του στο δημοψήφισμα και την αυτονομία των Κούρδων στο Ιράκ. Ήταν μάλιστα εξαιρετικά χαρακτηριστική η εικόνα να βλέπουμε δίπλα – δίπλα κουρδικές και ισραηλινές σημαίες.

Έτσι, σύμφωνα με τουρκικές και ισραηλινές πηγές, σε εκδηλώσεις υπέρ του δημοψηφίσματος στο Ιράκ, δίπλα στις κουρδικές σημαίες κυμάτιζαν και ισραηλινές και μάλιστα παρουσία του ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρτζανί.

Όμως και στις διαδηλώσεις Κούρδων σε ευρωπαϊκές πόλεις, εμφανίστηκαν επίσης ισραηλινές σημαίες, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου έχει ήδη δηλώσει ξεκάθαρα, προφανώς απαντώντας και στην τουρκική στήριξη της Χαμάς αλλά και στην αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, πως η Ιερουσαλήμ στηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «το Ισραήλ απορρίπτει το PKK και το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση Hamas. Όμως παρότι το Ισραήλ απορρίπτει κάθε μορφή τρομοκρατίας, στηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες του κουρδικού πληθυσμού να αποκτήσει δικό του κράτος».

Βεβαίως η ισραηλινή υποστήριξη σε ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος δεν είναι κάτι νέο. Πριν τρία χρόνια ο Νετανιάχου είχε μιλήσει για την κουρδική ανεξαρτησία, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ στήριζαν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Υποστήριξη όμως στις κινήσεις για ανεξαρτησία των Κούρδων δεν παρέχει μόνο το Ισραήλ, αλλά και η Σαουδική Αραβία, η οποία βεβαίως στηρίζει και τη διεξαγωγή του σχετικού δημοψηφίσματος.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι, κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα και θα συζητήσει το δημοψήφισμα που σχεδιάζει να διεξαγάγει το βόρειο Ιράκ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα και η Βαγδάτη έχουν την ίδια γνώμη για το δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι θα διαιρέσει το Ιράκ. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, επιμένει πως η ψηφοφορία δεν πρόκειται να αναβληθεί, παρά τα αιτήματα περί του αντιθέτου και τις ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυνάμεων της Δύσης.

Θεωρούμε ότι, αυτοί οι εναγκαλισμοί προς τους Κούρδους εκ μέρους του Ισραήλ, αποτελούν κινήσεις πρωτίστως κατά του Ιράν και της Τουρκίας. Είναι δεδομένο πως το Ισραήλ ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από την τουρκική αγορά των ρωσικών πυραύλων, άσχετα αν ολοκληρωθεί η όχι, και γενικά από την στενή σχέση της Τουρκίας με το Ιράν.

Φυσικά η Τουρκία ανησυχεί έντονα από την ισραηλινή υποστήριξη προς τους Κούρδους του Ιράκ, σε πρώτο χρόνο, που είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί και προς τους Κούρδους της Συρίας, κάτι που το Ισραήλ ήδη έχει εκφράσει τόσο με επίσημες δηλώσεις όσο και επιχειρησιακά στον συριακό πόλεμο, προς ανατροπή του σκηνικού που δημιούργησε η ρωσική επέμβαση.

Επιπλέον το Ισραήλ βλέπει ότι ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα αποτελέσει την απαρχή αναταραχών και αστάθειας στα σύνορα με το Ιράν, κάτι που θα αποσυμπιέζει σταθερά το Ισραήλ, που φυσικά θα στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις κάθε κουρδική οντότητα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)