ΤΟ «ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΑΡΤΙ» ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ- ΧΤΥΠΑΝΕ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Posted on September 26, 2017, 6:49 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Οι στρατιωτικές εξελίξεις στην Συρία μετά την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Deir-ez-Zor από τις Κυβερνητικές δυνάμεις, που στηρίζονται από την Ρωσία, έχουν γύρει και άλλο την πλάστιγγα υπέρ της ρωσικής συμμαχίας.

Οι ΗΠΑ χωρίς πλέον επιλογές στα χέρια τους, βλέπουν να μην μπορούν να παρέμβουν στις εξελίξεις στην Συρία παρά με ένα μόνο τρόπο, να χτυπήσουν τον ρωσικό συνασπισμό. Είναι αυτό, που όπως είχαμε αναφέρει στουςambassadorsatlarge, είχε δηλώσει ο Υποστράτηγος  Rupert Jones, υποδιοικητής όλων των δυνάμεων που στηρίζονται από τις ΗΠΑ στην Συρία, όταν προ ημερών απείλησε ότι θα πλήξουν τις κυβερνητικές δυνάμεις εάν διέλθουν τον ποταμό Ευφράτη κάτι το οποίο φαίνεται να έχουν ήδη κάνει κλιμακώνοντας περισσότερο την κατάσταση.

Έτσι, σύμφωνα με αραβικές και ρωσικές πηγές, οι Ρώσοι κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι βρίσκονται πίσω από επιθέσεις σε  ρωσικούς στόχους κατά τις οποίες σκοτώθηκαν ο Ρώσος Υποστράτηγος Valery Asapov καθώς και δύο Συνταγματάρχες. Η αμερικανική επίθεση ήταν επίθεση ακριβείας και πραγματοποιήθηκε με πυρά όλμων.

Το αμερικανικό πεντάγωνο φαίνεται να έχει δώσει το πράσινο φως για τέτοιες επιθέσεις, κάτι που θα λέγαμε ότι είναι απόλυτα λογικό για μια σειρά λόγων

Πρώτα απ΄ολα διότι είναι ξεκάθαρο ότι οι ¨καλοί¨ ή  ¨κακοί¨ τρομοκράτες στην Συρία έχουν χάσει πλέον τον πόλεμο και μαζί με αυτούς οι αμερικανοί που επενδύσανε πάνω σε αυτές τις δυνάμεις. Με άλλα λόγια νικητής αναδεικνύεται ο Ρωσικός συνασπισμός με πρωταγωνιστές την Συρία, την Ρωσία, το Ιράν, την Χεζμπολάχ και την Τουρκία. Ταυτόχρονα όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει τους Ισραηλινούς σε κατάσταση υστερίας που νοιώθουνε την ανάσα του Ιράν πιο κοντά από ποτέ, με τις μόνιμες βάσεις που σχεδιάζουν στην Συρία.

Δεύτερον, όποιο αμερικανικό σχέδιο αφορά την χρησιμοποίηση των Κούρδων σε περαιτέρω επιχειρήσεις στο έδαφος, εναντίον των δυνάμεων που επικρατούν, φαίνεται να μην εμπνέει τους Κούρδους, που είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ποιο είναι το συμφέρον τους.

Τρίτον, το αμερικανικό εναλλακτικό σχέδιο (planB), για διαμελισμό της Συρίας, πλέον απειλείται εξ ολοκλήρου, μετά τις διαδοχικές επιτυχίες που σημειώνει ο συριακός στρατός.

Τελευταίο και εξίσου σημαντικό, αποτελεί το γεγονός ότι οι Αμερικανοί είναι βαθιά ταπεινωμένοι και εξοργισμένοι από τη ρωσική επιτυχία στην Συρία.

Για αυτούς λοιπόν τους λόγους, οι αμερικανοί έχουν λάβει την προφανή απόφαση, να στοχεύουν κατευθείαν πλέον τις ρωσικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες ικανότητες των μονάδων αναγνωρίσεως που διαθέτουν, σε συνδυασμό με τις ειδικές τους δυνάμεις, αλλά και την συνεργασία με «καλούς» και «κακούς»  τρομοκράτες, που φυσικά δεν επιθυμούν το καθεστώς Άσαντ.

Θεωρούμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι μπαίνουμε σε μια μετά ISIS εποχή που θα έχουμε μεγάλο αμερικανο-ρωσικό ανταγωνισμό και η Συρία θα παραμένει σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, που φυσικά θα διαχέεται σε όλη την Μέση Ανατολή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)