ΡΩΣΙΑ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ – ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΛΑΝΟ

Posted on September 29, 2017, 8:58 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Η συνεχής αναζήτηση από την Ρωσία όλο και περισσότερων ερεισμάτων στη Μέση Ανατολή, απότι φαίνεται βρίσκεται σε πολύ καλό για αυτή δρόμο.

Παράλληλα με την Συρία έχει αναπτύξει σημαντική στρατιωτική συνεργασία και με την Αίγυπτο που αφορά τόσο στον τομέα των εξοπλισμών, που κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στους ambassadorsatlarge ( προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων Ka-52, ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας), όσο και στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορους τομείς, που πλέον έχουν επεκταθεί και σε ασκήσεις κοινής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Θα λέγαμε ότι η Ρωσία ουσιαστικά έρχεται να καλύψει κενά που αφήνει όλο και περισσότερο η προβληματική στρατηγική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Καλύπτοντας λοιπόν αυτά τα κενά, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Ρωσία προσεγγίζει συνεχώς την Αίγυπτο και θέλει να θέσει τις βάσεις συνεργασίας σε τρεις στρατηγικούς άξονες.

Πρώτον επιδιώκει να βελτιώσει την Στρατηγική της παρουσία στην Μέση Ανατολή με τελικό στόχο να αποτελέσει την αναμφισβήτητα κυρίαρχη δύναμη. Είναι συνεπώς βασικό να έχει στενή στρατιωτική συνεργασία με την Αίγυπτο.

Παράλληλα θα προσπαθήσει να αναδείξει την σημαντική σύμμαχο της Αίγυπτο, σε όλο και μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη. Είναι ένας τομέας που φαίνεται ότι τα καταφέρνει μια χαρά αν δούμε πόσο έχει στηρίξει, μέχρι τώρα τουλάχιστον, τα συμφέροντα των συμμάχων της στην Συρία. Στην ουσία καθιστώντας την Αίγυπτο σημαντική περιφερειακή δύναμη – σύμμαχο, θα μπορεί η ίδια να ελέγχει την περιοχή αυτή της ανατολικής μεσογείου.

Τρίτο και εξίσου σημαντικό θα στηρίξει όλη αυτή την συνεργασία κυρίως στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, που ουσιαστικά αποτελεί κοινό παγκόσμιο ζητούμενο και δεν προκαλεί αντιδράσεις.

Έτσι, μονάδες αλεξιπτωτιστών Αιγύπτου και Ρωσίας πραγματοποίησαν την κοινή στρατιωτική άσκηση «Protectors ofFriendship 2», σε ρωσικό έδαφος στις 9 Σεπτεμβρίου 2017. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Krasnodar, που βρίσκεται 148 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το λιμάνι  του Novorossiysk στην Μαύρη Θάλασσα.

Η εκπαίδευση περιλάμβανε άλματα στις περιοχές δράσης και απομόνωση και εξασφάλιση δρομολογίων σε διάφορα υψώματα. Εξασκήθηκαν περίπου 600 στρατιωτικοί από κάθε χώρα ενώ χρησιμοποιήθηκαν 100 διαφορετικά είδη εξοπλισμών.

Θεωρούμε ότι, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο, εδραιώνουν ακόμα περισσότερο την Ρωσία ως μια κυρίαρχη δύναμη στην Μέση Ανατολή. Δεδομένου δε ότι η Αίγυπτος αποτελεί μια περιφερειακή δύναμη στην ασταθή περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η στρατηγική συνεργασία της Ρωσίας μαζί της αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που να επιβεβαιώνει τον περιφερειακό της ρόλο, που ουσιαστικά δεν έχει αποκτήσει από το 1970.

Από την πλευρά της, η Αίγυπτος βλέπει την Ρωσία ως μία από τις κύριες μη αραβικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση του ElSisi. Μάλιστα η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα ElSisi το 2014. Ως εκ τούτου το Κάιρο έχει επιδιώξει να ενισχύσει τις σχέσεις του με την Μόσχα, σε αντίθεση με τις προβληματικές σχέσεις του με τις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Ισλαμιστή Προέδρου Mohammed Morsi τον Ιούλιο 2013.

Φυσικά η Ρωσία άρπαξε αμέσως την ευκαιρία, αλλά και η Αίγυπτος μέσα από τις στενότερες σχέσεις με την Ρωσία, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ειδικά προς τις ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να θεωρούνται οι συμμαχίες της δεδομένες.

Από την άλλη οι ΗΠΑ με τις λανθασμένες στρατηγικές επιλογές, βλέπουν άλλη μια περιφερειακή δύναμη στην Μέση Ανατολή να στρέφεται προς την Ρωσία και η ίδια να χάνει ακόμα περισσότερο έδαφος στον ανταγωνισμό στην Μέση Ανατολή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)