ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ – ΜΙΑ ΣΦΑΓΗ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ

Posted on October 06, 2017, 1:23 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Η Καταλονία μία από τις ομορφότερες και πλούσιες περιοχές της Ισπανίας με πολλές ιδιαιτερότητες όπως και άλλες αυτόνομες περιοχές στην χώρα έχει την δική της τοπική διάλεκτο, την δική της λογοτεχνία και τον δικό της πολιτισμό.

Η Καταλονία υπήρξε ανεξάρτητο βασίλειο μέχρι το 1715, όταν πέρασε στον έλεγχο της Μαδρίτης και η καταλανική γλώσσα κηρύχθηκε παράνομη.

Το 1930 απέκτησε περιορισμένη αυτονομία, αλλά όταν ο Φράνκο κέρδισε τον εμφύλιο πόλεμο, κατέστειλε την καταλανική γλώσσα, τα καταλανικά ονόματα, ακόμη και τον εθνικό καταλανικό χορό.

Το 1975 , μετά τον θάνατο του Φράνκο, η Καταλονία αποτελεί μια από τις 17 αυτόνομες περιοχές του Βασιλείου της Ισπανίας, όπως αναφέρεται στο σύνταγμα του 1978, την περίοδο δε εκείνη εκχωρήθηκαν στην Καταλονία και την χώρα των Βάσκων ορισμένες ανεξαρτησίες.

Η Καταλονία αντιστοιχεί στο 19% του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ η Μαδρίτη έχει ποσοστό (18,9%) κατέχει δε την 4η θέση στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ (28.600 ευρώ έναντι 24.000 ευρώ που είναι ο μέσος όρος της χώρας), πίσω από τη Μαδρίτη, τη Χώρα των Βάσκων και τη Ναβάρα.

Αξιοσημείωτη είναι η επένδυση της Καταλονίας στην έρευνα, στους τομείς της γενετικής, της νευροβιολογίας, είναι δε ο 1ος τουριστικός προορισμός στην Iσπανία.

Το δημόσιο χρέος (35,2% του ΑΕΠ),αποτελεί τον αρνητικό παράγοντα, καθιστώντας την Καταλονία την 3η περισσότερο χρεωμένη περιοχή της Ισπανίας το Α΄ τρίμηνο 2017.

Η Ισπανική κυβέρνηση ( η κεντρική Διοίκηση της Χώρας στην Μαδρίτη) επί σειρά ετών γνώριζε το πρόβλημα που αφορούσε στην τάση για την ανεξαρτοποίηση της Καταλονίας, της χώρας των Βάσκων και λοιπών περιοχών στην Ισπανία, ένα φαινόμενο το οποίο δημιουργούσε και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην χώρα.

Το σοβαρότερο όλων ήταν η πολυετής μάχη για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας (η ΕΤΑ επί 5 δεκαετίες ταλαιπωρησε την χώρα) στην χώρα των Βάσκων, μία μάχη στην οποία η Ισπανία θρήνησε 830 θύματα.

Η Μαδρίτη εθελοτυφλούσε στο υφιστάμενο πρόβλημα χωρίς να έχει αξιολογήσει σε βάθος χρόνου, τις επερχόμενες συνέπειες που θα είχε για την χώρα η τάση που επικρατούσε και δεν έδινε την δέουσα σοβαρότητα στις φωνές των ‘’ independistas’’ για ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας.

Η χρησιμοποίηση της καταλανικής γλώσσσας στην Δημόσια διοίκηση στα ΜΜΕ ,στα σχολεία και σε όλες τις δραστηριότητες της καταλανικής επικράτειας διαμορφώσαν την σημερινή εικόνα της απόλυτης ρήξης με την Ισπανική κυβέρνηση.

Οι Καταλανοί αισθάνονται ότι δεν είναι Ισπανοί, όταν επιτρέπεις γενεές να μεγαλώνουν με αυτό το συναίσθημα, είναι πασιφανές ότι η νοσταλγία και η επιθυμία των ανθρώπων αυτών να ζήσουν σε ένα αυτόνομο ανεξάρτητο έθνος, είναι απόλυτα λογική.

Μια γρήγορη αναδρομή σε γεγονότα που έλαβαν χώρα απο το 2006 μέχρι το 2017, έδειχναν πως θα εξελιχθεί το θέμα της Καταλονίας. Το ερώτημα είναι η Μαδρίτη γιατί το κάλυπτε και γιατί δεν πήρε τα ενδεδειγμένα μέτρα ώστε να μην φθάσουν στα άκρα οι 2 πλευρές.

Τα κυριότερα συμβάντα είναι :

α. 2006 (Μάρτιος) Το ισπανικό κοινοβούλιο υιοθετεί νέο καθεστώς για την Καταλονία, χαρακτηρίζοντάς την «έθνος» στο εσωτερικό του ισπανικού κράτους.

β. 2010 (Ιούνιος) Το Συνταγματικό Δικαστήριο ακυρώνει ένα μέρος του καθεστώτος της Καταλονίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο χαρακτηρισμός «έθνος» δεν έχει «καμία νομική αξία». Απορρίπτει δε ότι η Καταλονία αποτελεί μια από τις 17 αυτόνομες περιοχές του Βασιλείου της Ισπανίας, σύμφωνα με το σύνταγμα του 1978.

Η απόφαση αυτή θεωρείται ως ταπεινωτική και χιλιάδες Καταλανοί διαδηλώνουν με το σύνθημα : «Είμαστε ένα έθνος, εμείς αποφασίζουμε».

γ. Τα έτη 2012, 2013, γίνονται πάλι διαδηλώσεις με αίτημα την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

δ. 2014 (9 Νοεμβρίου) : Διοργανώνεται συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό.

ε. 2015 (27 Σεπτεμβρίου): Οι περιφερειακές εκλογές παρουσιάζονται ως δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας. Το ποσοστό υπέρ της ανεξαρτησίας ανέρχεται στο 47.8% των ψήφων.

στ. 2016 (10 Ιανουαρίου): Ο Κάρλες Πουτζεμόντ γίνεται πρόεδρος της Καταλονίας.

ζ. 2017 (Μάρτιος): Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας, καταδικάζεται για «ανυπακοή» επειδή διοργάνωσε άτυπο δημοψήφισμα το 2014 και του απαγορεύεται να εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα για 2 έτη, τον Ιούνιο ανακοινώνεται η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου με θέμα: «Θέλετε η Καταλονία να είναι ένα ανεξάρτητο κράτος;».

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ανακοινώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου, υπέρ του «ναι» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας ψήφισε το 90% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 42%.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 2,262,424 πολίτες, από τους περίπου 5,3 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους της περιοχής, με τους 2.020.144 εξ αυτών να ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η Καταλανική κυβέρνηση καταγγέλλει 770.000 επιπλέον χαμένες ψήφους, ενώ παραμένει φυσικά άγνωστος ο αριθμός των πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν, λόγω της καταστολής.

Η κυβέρνηση του Ραχόι, προφανώς δεν εκτίμησε ορθά την κατάσταση και φέρει ευθύνη για την χρήση βίας, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν αθώοι πολίτες και να σχολιαστούν δυσμενώς οι χειρισμοί του, απο την διεθνή κοινή γνώμη.

Στον αντίποδα της τεταμένης κατάστασης, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος, 2 ημέρες μετά το δημοψήφισμα στις 03 Οκτωβρίου, τόνισε σε διάγγελμά του την δέσμευσή του για τη διατήρηση της ενότητας της Ισπανίας, κατηγορώντας την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας ότι με το δημοψήφισμα της 01 Οκτωβρίου, παραβίασε τις αρχές της δημοκρατίας και έφερε διχόνοια στην Καταλανική κοινωνία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας έκανε λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά» των κυβερνώντων στην Καταλονία που υπονόμευσε την κοινωνική αρμονία στην περιοχή. «Σήμερα η καταλανική κοινωνία είναι κατακερματισμένη και σε αναβρασμό», δήλωσε με εμφατικό τρόπο.

Η διεθνής κοινή γνώμη εξεφρασε την δυσφορία της για τους χειρισμούς της Ισπανικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Τσαρλς Μικελ, μέσω twitter σχολίασε : «Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση!».

Ο Σκωτζέζος υπουργός Νίκολα Στουρτζίν, μέσω twitter σχολίασε: «Μερικές από τις σκηνές στην Καταλονία σήμερα το πρωί είναι αρκετά συγκλονιστικές και σίγουρα περιττές. Αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν».

Η προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης για καταστολή του δημοψηφίσματος με ωμή βία δημιούργησε εύλογα ερωτηματικά στα μέλη της ΕΕ σχετικά με την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων από την Ισπανία.

Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας θα πρέπει να αναγνωρίζει ότι μεγάλο μέρος των υποδομών και γενικότερα προγράμματων ανάπτυξης που συνετέλεσαν στην πρόοδο της περιοχής, είναι συνεισφορά κονδυλίων της ΕΕ. Κονδύλια τα οποία εδόθησαν απο την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης επ’ωφελεία της ευρύτερης περιφέρειας της Καταλονίας.
Επιπρόσθετα η Μαδρίτη πάντοτε έχοντας την κεντρική διοίκηση έχει συνδράμει σε θέματα αποστολής προσωπικού και την παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας και παροχή βοήθειας σε θέματα υψηλού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Καταλονίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το προσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στις 17/8/2017 στην Βαρκελώνη, στην όλη επιχείρηση συνέδραμε προσωπικό της Guardia civil απο την Μαδρίτη, ειδικά εκπαιδευμένο σε θέματα τρομοκρατίας .

Συμπεράσματα

α. Η Μαδρίτη εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψει στην Καταλονία να ανεξαρτοποιηθεί , καθόσον οι συνέπειες για την Ισπανία και οι τριγμοί που θα επέλθουν θα είναι καταστρεπτικοί για την χώρα. Δεν θα πρέπει να παραβλέπονται οι τάσεις που υπάρχουν στην χώρα των Βάσκων και το πόσο υπεφερε η χώρα απο την ΕΤΑ και τα θύματα που άφησε πίσω της.

β. Η Μαδρίτη με την κεντρική κυβέρνηση έχει την ευθύνη να διαφυλάξει την ενότητα του Ισπανικού έθνους και επιβάλλεται να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επιπρόσθετα έγιναν λάθος χειρισμοί στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος , η χρήση βίας έδωσε το δικαίωμα στην καταλανική κυβέρνηση να προσεγγίσει την τοπική κοινωνία με διαφορετικό τρόπο, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Ραχόι.

γ. Το κίνημα για την ανεξαρτοποίση της Καταλονίας θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην Μαδρίτη.

δ. Η Καταλανική πλευρά θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το θέμα της ανεξαρτησίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χαρακτηριστικές ειναι οι δηλώσεις του Γιούνκερ «Η Καταλονία ως ανεξάρτητο κράτος θα χρειαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ». Επίσης δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης εκ νεόυ στην ΕΕ, είναι μια πολύχρονη διαδικασία που απαιτεί από τις υποψήφιες χώρες να τηρούν όλους τους κανονισμούς της ΕΕ αλλά και από τις χώρες-μέλη να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

ε. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας φέρει τις δικές της ευθύνες απέναντι στους Καταλανούς πολίτες διότι δεν έχει αναλύσει με λεπτομέρεια τις μελλοντικές συνέπειες σε περίπτωση της πλήρους ανεξαρτητοποίησης.

στ. Αμφότερες οι πλευρές θα πρέπει να οδηγηθούν σε ένα υγιή και ειλικρινή διάλογο με σκοπό να βρεθεί η χρυσή τομή, καθόσον καμία πλευρά δεν θα βγεί κερδισμένη από την συνεχιζόμενη αντιπαράθεση.

Υπτγος ε.α Δεληγιάννης Κων/νος
Πρώην Επιτελής ΝΑΤΟ στο CC-LAND
Μαδρίτη και Αντιπρόσωπος στην
CEPC( Civil Emergency Planning Committee )
Και ερευνητικών προγραμμάτων (ΙDIRA-Ιinteroperability of Data and Procedures in Large Scale Multinational Disaster Response Actions ) στην ΕΕ.

Leave a Reply

  • (not be published)