ΣΕΡΒΟΙ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ» ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Posted on October 24, 2017, 5:46 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 14 secs

Πέρασαν 18  χρόνια από τον πόλεμο μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στον Κόσοβο, που τελικά με την παρέμβαση των αμερικανών και του ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε το μόρφωμα του Κοσόβου. Στον πόλεμο αυτό έλαβαν μέρος Σέρβοι στρατιωτικοί που όπως είναι φυσικό υπερασπίστηκαν την κυριαρχία της Σερβίας ενώ πολλοί από αυτούς κατηγορήθηκαν για εγκλήματα πολέμου από διεθνή δικαστήρια. Βέβαια θα λέγαμε ότι δικαστήρια που στήνονται από τους νικητές πάντα αμφισβητούνται, και ορθώς, για την αντικειμενικότητα τους. Από την άλλη οι βιαιότητες είναι συνώνυμο του κάθε πολέμου, που καλό είναι να μην συμβαίνουν ποτέ.

Όμως αντικειμενικά οι πόλεμοι δημιουργούν μια δεξαμενή μαχητών με τεράστιες πολεμικές εμπειρίες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σχολεία για τα νεώτερα στελέχη του στρατού που δεν είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στα πεδία της μάχης. Οι Σέρβοι λοιπόν για εκπαιδευτικούς αλλά και σημειολογικούς λόγους επέλεξαν να δώσουν βήμα, σε ορισμένους από αυτούς τους εμπειροπόλεμους στρατιωτικούς, για να διαχύσουν τις εμπειρίες τους, τις γνώσεις τους αλλά και τον πατριωτισμό τους στους νεώτερους στρατιωτικούς που φοιτούν στις στρατιωτικές τους ακαδημίες.

Έτσι, σύμφωνα με τον σερβικό τύπο και μετά από επιβεβαίωση του Υπουργού Άμυνας της ΣερβίαςAleksandar Vulin,  Στρατηγοί και ανώτεροι αξιωματικοί του πρώην Γιουγκοσλαβικού Στρατού που κατείχαν διοικητικές θέσεις κατά την διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο την περίοδο 1998-99, θα διδάσκουν στην Στρατιωτική Ακαδημία του Βελιγραδίου.

Μεταξύ αυτών που θα που θα διδάξουν θα είναι ο Vladimir Lazarevic που είχε κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Vulin, ανέφερε ότι «έχουμε αποφασίσει να δώσουμε στους πλέον διακριθέντες διοικητές στον πόλεμο, βήμα στην Στρατιωτική μας Ακαδημία. Οι στρατιωτικοί αυτοί διοικητές θα πραγματοποιήσουν διαλέξεις στους σπουδαστές των στρατιωτικών σχολών αλλά και στους εν ενεργεία αξιωματικούς. Κατά κάποιο τρόπο αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να διορθώσουμε μια αδικία του παρελθόντος απέναντι τους», «οι Στρατηγοί του πολέμου έχουν πολλά να διδάξουν τους νεώτερους στρατιωτικούς συναδέλφους τους».

Εκτός από τον Lazarevic η λίστα περιλαμβάνει τον βετεράνο Στρατηγό Bozidar Delic, μέλος του σερβικού ριζοσπαστικού κόμματος (Serb Radical Party (SRS)), όπως και τον νυν Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, Στρατηγό Ljubisa Dikovic.

Από τους επιλεγέντες στρατηγούς,  ο Lazarevic είχε καταδικαστεί το 2009 από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου,  που διενεργήθηκαν εναντίον αμάχων στον πόλεμο του Κοσόβου.

Όσο για τον Στρατηγό Dikovic, υπήρξε στον πόλεμο του Κοσόβου Διοικητής της 37 Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας. Το κέντρο παρακολούθησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Humanitarian Law Center (FHP)), ισχυρίσθηκε ότι είχε στοιχεία ότι η συγκεκριμένη Ταξιαρχία διέπραξε εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων, των οποίων τα πτώματα αργότερα εκταφήκανε από ένα μαζικό τάφο στην Rudnica το 2014. Το ίδιο κέντρο ισχυρίσθηκε επίσης ότι ο Σέρβος Αρχηγός Dikovic ήταν υπεύθυνος και για τα εγκλήματα στα χωριά  Rezala και  Staro Cikatovo, όπως και για την απόκρυψη πτωμάτων σε μαζικούς τάφους στηνRaska.

Όμως τον Φεβρουάριο του 2013 ο Dikovic κέρδισε αγωγή την οποία έκανε εναντίον του ανθρωπιστικού κέντρου FHP για τις κατηγορίες εναντίον του και του επιδικάσθηκε αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δηναρίων για βλάβη της αξιοπρέπειας και της τιμής του.

Θεωρούμε ότι πολύ σωστά οι Σέρβοι αξιοποιούν την πολεμική εμπειρία των στρατηγών τους και πολλά θα είναι τα οφέλη για τους νέους αξιωματικούς.

Σε αντίθεση δεν μπορεί να μην περνάει από το μυαλό μας, πόσο μεγάλο λάθος αποτέλεσε για τον Ελληνικό στρατό η πλήρης απαξίωση των πολεμιστών της Κύπρου που αποτελούσαν τους μοναδικούς εν ζωή πολεμιστές και μάλιστα απέναντι στον μόνιμο εχθρό της Ελλάδας.

Έλληνες Αξιωματικοί που έτυχε να ακούσουν τον Έλληνα Ήρωα Στρατηγό Αλευρομάγειρο να μιλάει για τον πόλεμο που έζησε στην Κύπρο και τον τρόπο που υπερασπίστηκε με την μονάδα του την Λευκωσία και πως κατορθώσανε να ματαιώσουν τα σχέδια των Τούρκων για να την πλήρη κατάληψη της, διαβεβαιώνουν ότι όχι μόνο τους μετέδωσε τις εμπειρίες του, αλλά τους εξύψωσε το ηθικό για την υπόλοιπη ζωή τους.

Δυστυχώς τέτοιοι Έλληνες αξιωματικοί που να έχουν φάει τα πεδία των μαχών με το «κουτάλι» δεν έχουνε μείνει και πολλοί. Ας φέρει λοιπόν ο ελληνικός στρατός όσους από αυτούς μείνανε κοντά με τους νέους στρατιωτικούς, γιατί αυτοί αποτελούν την μοναδική πηγή γνώσεων, έμπνευσης και πραγματικών προτύπων.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)