Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ – ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ

Posted on October 28, 2017, 1:42 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Η απομόνωση των Κούρδων του Ιράκ μετά τις τραγικές επιλογές του Μπαρζανί συνεχίζεται και έτσι πλέον οι Κούρδοι είναι αντιμέτωποι με όλες τις Μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις. Φυσικά αυτό όπως είχαμε αναφέρει σε σειρά άρθρων των ambassadorsatlarge αποτελεί την χειρότερη εξέλιξη όχι μόνο για τους Κούρδους στο Ιράκ αλλά και για το Ισραήλ, που βλέπει τον σημαντικότερο εχθρό του, το Ιράν, να αποκτά όλο και μεγαλύτερη επιρροή στην Μέση Ανατολή, μέσω της συμμαχίας του με την Ρωσία, Τουρκία, Συρία.

Βεβαίως το Ισραήλ στην περίπτωση των Κούρδων του Ιράκ, σίγουρα θα ήθελε να δει το εμπόδιο των Κούρδων, στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ, να αποσταθεροποιεί την περιοχή και το Ιράν να διασπά όσο περισσότερο γίνεται την προσπάθεια του για ενίσχυση στην Συρία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από αμερικανικές πηγές, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, ενημέρωσε τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, ότι το Ισραήλ επιθυμεί να χρησιμοποιήσει έναν αεροδιάδρομο, στον εναέριο χώρο της Συρίας, με σκοπό να στείλει αεροσκάφη με “ανθρωπιστική βοήθεια” στον Ιρακινό Κουρδιστάν, που ως γνωστόν αντιμετωπίζουν τις πολεμικές ενέργειες των δυνάμεων του Ιράκ ( Iraqi Popular Mobilization Units (PMU)).

Το θέμα επιβεβαιώνεται και από ρωσικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ρωσική πλευρά δεν βλέπει την εμπλοκή του Ισραήλ στην κρίση μεταξύ Ιράκ και Κούρδων, σαν μια καλή ιδέα και το απέρριψε άμεσα. Είναι προφανές ότι μια τέτοια εμπλοκή θα έθετε σε κίνδυνο τις ρωσικές επενδύσεις στον τομέα πετρελαίων στο Ιράκ. Με άλλα λόγια οι Ρώσοι δεν θα θέλανε με τίποτα να μπλέξουνε το Ισραήλ και να χαλάσει ο ρωσικός άξονας αυτή την περίοδο.

Βεβαίως πριν περίπου μια εβδομάδα σύμφωνα με τους Reuters, ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο Netanyahu προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Γερμανία και την Γαλλία, να προστατέψουν τους Κούρδους του Ιράκ από περαιτέρω υποχωρήσεις του KRG και την παράδοση αμφισβητούμενων περιοχών στον Ιρακινό στρατό.

Το Ισραήλ θεωρεί και φυσικά δικαίως, ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν αποτελεί βάση και στρατηγική περιοχή για την ασφάλεια του, λόγω της εγγύτητας του με τους σημαντικότερους εχθρούς του στην περιοχή, τόσο την Τεχεράνη όσο και την Δαμασκό. Μάλιστα οι Ισραηλινοί επιθυμούν να δοθούν στους Κούρδους επιπλέον πολεμικά μέσα για να προστατευτούν και να αντισταθούν.

Επιπλέον στις 13 Σεπ. ο Netanyahu είχε εκφράσει δημόσια την στήριξη του στην δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στην Μέση Ανατολή ενώ υπήρξε ο μοναδικός ηγέτης που στήριξε δημόσια το δημοψήφισμα των Κούρδων στο Ιράκ.

Θεωρούμε ότι το Ισραήλ θα επιμείνει στην προσπάθεια του να αλλάξουν οι ισορροπίες υπέρ των Κούρδων καθόσον αυτό αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στην ασφάλεια του.

Όσον αφορά την Ελλάδα, είναι προφανές ότι την προσπάθεια του Ισραήλ πρέπει να την βλέπει με μεγάλη συμπάθεια καθόσον εξυπηρετεί και τα δικά της συμφέροντα, θα πρέπει όμως να δείξει μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα, γιατί αυτό το παιχνίδι έχει πολλές παγίδες.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)