ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Posted on October 30, 2017, 7:10 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε και κάτι διαφορετικό για τον υπεύθυνο των πληροφοριών της Χεζμπολάχ από το να είναι κάποιος με πλούσια δράση τόσο στην Συρία όσο και στο Ισραήλ. Βέβαια τα στοιχεία ενός τέτοιου ανθρώπου και η δράση του παραμένανε ερμητικά κλειστά από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Χεζμπολάχ, όμως οι Ισραηλινοί τελικά τα ξεκλειδώσανε και σε μια ένδειξη δύναμης και ικανοτήτων τα δώσανε στην δημοσιότητα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, ο υψηλόβαθμος διοικητής Munir Ali Naim Shaito, είναι ένας σημαντικός διοικητής της Hezbollah και υπεύθυνος για τις στρατιωτικές της πληροφορίες και τους εξοπλισμούς ασφάλειας.

Τα στοιχεία του συγκεκριμένου στρατιωτικού, η δράση του και οι επιδιώξεις του, ήταν καλά φυλαγμένα μέχρι που οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ πριν περίπου 5 ημέρες έφεραν στην επιφάνεια.

Ο Shaito είναι 50 ετών και είναι πατέρας 4 παιδιών. Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στον νότιο Λίβανο και την τελευταία περίοδο από τον Ιούνιο του 2016 βρίσκεται στην Δαμασκό και στην νότια Συρία όπου είναι υπεύθυνος για την δράση της Hezbollah στα υψώματα του Golan και στα σύνορα Συρίας – Ισραήλ.

Την περίοδο του 2000 ο Shaito ήταν βοηθός για τις επιχειρήσεις της Hezbollah στην Παλαιστίνη και ήταν ύποπτος για δράση και στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Παρότι ο κύριος ρόλος του είναι να βοηθά το στρατιωτικό καθεστώς Άσαντ στην μάχη του κατά των ανταρτών στην περιοχή, λαμβάνει και εντολές από τον ισχυρό Στρατηγό Qasem Soleimani, δηλαδή του Αρχηγού των Ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης.

Επιπλέον ο Shaito είναι υπεύθυνος για την προετοιμασία των στρατιωτικών υποδομών της Hezbollah για να καταστεί ικανή για ένα νικηφόρο πόλεμο με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από συριακές πηγές σε περίπτωση ενός τέτοιου πολέμου, μεταξύ Ισραήλ και Συρίας ή Λιβάνου, όποιος και να τον προκαλέσει, θα εμπλακούν ταυτόχρονα και η Σύρια και ο Λίβανος, που προετοιμάζονται συνεχώς σε αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρούμε ότι το Ισραήλ είναι έντονα προβληματισμένο από την έκταση που έχει πάρει η συνεργασία μεταξύ Συρίας, Τουρκίας, Ιράν και Χεζμπολάχ, που φέρνουν τους κυριότερους εχθρούς του να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε βάρος του. Σίγουρα το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αντιδράσει και οι εξελίξεις στην περιοχή του Γκολάν αλλά και γενικότερα θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη αστάθεια, που θα διαχέεται όπως είναι φυσικό σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας με το Ισραήλ φυσικά δεν αφορά και δεν πρέπει να αφορά τα συμφέροντα στην περιοχή καθόσον η Ελλάδα δεν πρέπει να διαταράξει τις καλές της σχέσεις με το αραβικό κόσμο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

One Comment to: ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  1. Σπύρος Καραλής

    October 30th, 2017

    H Eλλάδα πρέπει πρωτίστως να παραμείνει φίλος του Ισραήλ. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, έχουμε χάσει. Όπως κάναμε στο παρελθόν. Όταν μάλιστα τώρα πολλές μουσουλμανικές χώρες με αιχμή του δόρατος τη Σαουδική Αραβία είναι ενάντιες στις τρομοκρατικές οργανώσεις της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

    Reply

Leave a Reply

  • (not be published)