Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΦΥΓΕ Ο ΜΠΑΡΖΑΝΙ ΑΝΕΛΑΒΕ Ο ΑΝΙΨΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ

Posted on November 05, 2017, 5:32 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 17 secs

Αυτή η οικογενειοκρατία και διαπλοκή που ζούμε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και που ακόμα καλά κρατεί, όπως είναι φυσικό και γνωρίζουμε πολύ καλά δεν αποτελεί μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Επειδή μάλιστα γίνεται τόσο συχνά, έχει αρχίσει πλέον να μας φαίνεται και φυσιολογικό και να μας λείπει μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτι δηλαδή σαν τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, που πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητας στην Ελλάδα, που απορούμε με ορισμένους δημοσιογράφους να ασχολούνται ακόμα με πόσες τουρκικές παραβιάσεις γίνονται κάθε μέρα, λες και αποτελεί είδηση.

Όμως δεν θα περιμέναμε να συμβαίνει το ίδιο και με τους Κούρδους, που αγωνίζονται καθημερινά στα πεδία των μαχών, για να τους κάνουν την χάρη και να πεισθούν οι μεγάλες δυνάμεις τελικά να τους παραχωρήσουν Πατρίδα.

Απότι φαίνεται λοιπόν, ο ηγέτης των Κούρδων στο Ιράκ Μπαρζανί, ο οποίος με εντελώς λάθος χειρισμούς τους έφερε από θέση ισχύος στην πλέον δυσχερέστερη θέση που θα μπορούσαν να βρεθούν ποτέ, από την στιγμή που επέμεινε σε ένα άκαιρο δημοψήφισμα, που τους έχει φέρει πλέον αντιμέτωπους με όλες τις μεγάλες αλλά και περιφερειακές δυνάμεις και με μόνο το Ισραήλ να τους υποστηρίζει, παραιτείται της ηγεσίας του και ουσιαστικά διορίζει τον ανιψιό του και τον γιό του, διάδοχους στην ηγεσία.

Δεν ξέρουμε βέβαια πόσο αποδεκτά γίνονται όλα αυτά από τους Κούρδους, αλλά δεν βλέπουμε μέχρι τώρα αντιδράσεις στον ορίζοντα κάτι που σημαίνει ότι τελικά ο Μπαρζανί θα εξακολουθεί να ελέγχει την όλη κατάσταση και να πρωταγωνιστεί στο παιχνίδι εξουσίας σε βάρος του λαού του.

Έτσι, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, ο Nechirvan Barzani, ο ανιψιός του Masoud Barzani, πρώην Προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν, έχει γίνει ουσιαστικά ο νέος ηγέτης των Κούρδων μετά την αποχώρηση του θείου του από την Προεδρία που έγινε την 1η Νοεμβρίου.

Ο 51 ετών Nechirvan ήταν διορισμένος από τον θείο του, ως πρωθυπουργός της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (Kurdistan Region Government (KRG)), από τις 7 Μαρτίου 2012. Ο ίδιος είναι επίσης αρχηγός του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (Kurdistan Democratic Party (KDP)), όπως και ο θείος του.

Μάλιστα ο Nechirvan ήδη έχει συζητήσει για την κατάσταση στην Κουρδική περιοχή με τον αμερικανό υπουργό εξωτερικών Rex Tillerson, σε μια τηλεφωνική επαφή τους στις 3 Νοεμβρίου. Η κουρδική δε τηλεόραση (Rudaw TV), ανέφερε ότι οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη πολιτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ερμπίλ και της Βαγδάτης.

Στην τηλεφωνική συνομιλία ο Nechirvan είπε στον Tillerson ότι «μια διαπραγμάτευση θα μπορούσε να επιλύσει την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών και είναι ανησυχητική η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκ μέρους του Ιρακινού στρατού».

Από την μεριά του ο αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Τίλερσον εξέφρασε και αυτός τις ανησυχίες του για την ένταση μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης και ξανατόνισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στα συνταγματικά δικαιώματα των Κούρδων του Ιράκ.

Βεβαίως στην ουσία ο Nechirvan επιθυμεί να συνεχίσει την πολιτική του θείου του μεταξύ των Κούρδων και της Ιρακινής Κυβέρνησης, μιας πολιτικής που έχει προξενήσει πολλά προβλήματα στην κουρδική περιοχή και μάλιστα ένα από αυτά είναι ο κίνδυνος να απολέσουν τα κοινά σύνορα με την Συρία.

Ο Nechirvan δεν είναι ο μόνος συγγενής του Barzani ο οποίος κατέχει μια σημαντική θέση στην περιφερειακή κουρδική κυβέρνηση αλλά και ο γιός του Masrour είναι επίσης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Κουρδικής Περιοχής (Kurdistan Region Security Council (KRSC)).

Με τον Nechirvan και τον Masrour, δηλαδή τον ανιψιό και τον γιό του Barzani, να κατέχουν τις σημαντικότερες θέσεις στο κουρδικό κοινοβούλιο, αλλά και να αποτελούν την διάδοχη κατάσταση στην Κουρδική ηγεσία, είναι βέβαιο ότι ο Masoud Barzani είναι ακόμα αυτός που στην ουσία θα επηρεάζει τις αποφάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Θεωρούμε ότι είναι θλιβερό το φαινόμενο της οικογενειοκρατίας στην κουρδική εξουσία και κυρίως γιατί ενώ ο απλός λαός θυσιάζεται στα πεδία των μαχών για Πατρίδα κάποιοι παίζουν παιχνίδια εξουσίας. Η Ελλάδα έχει πληρώσει μέχρι τώρα διαχρονικά μεγάλο τίμημα από αυτό το φαινόμενο και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική δημοκρατία.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)