Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΡ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Posted on November 07, 2017, 5:04 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Οι στρατηγικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ φαίνεται ότι δυναμώνουν όλο και περισσότερο. Από την αρχή της επιβολής των κυρώσεων από τον Αραβικό κόσμο εναντίον του Κατάρ, για δηλούμενη συνεργασία του με τρομοκρατικές οργανώσεις, η Τουρκία έχει σταθεί στο πλευρό του, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά. Μετά την ενίσχυση της στρατιωτικής της βάσης που διατηρεί στο Κατάρ και που ανήκει βεβαίως σε μια πολύπλευρη αμυντική συμφωνία που είναι σε εξέλιξη, εγκαινίασε και σύστημα εξομοίωσης πτήσεων για ελικόπτερα  AW 139, που έχει στην διάθεση της η αεροπορία στο Κατάρ.

Έτσι, το μεγαλύτερο πρόγραμμα της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στο Κατάρ, που αποτελεί ένα κέντρο εξομοίωσης πτήσεων άνοιξε επίσημα την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017.

Ο Υπουργός άμυνας της Τουρκίας Nurettin Canikli και ο ομόλογος του, Καταριανός Khalid bin Mohammad alAttiyah, παρέστησαν στην τελετή εγκαινίων της εκπαιδευτικής εγκατάστασης που περιλαμβάνει τον εξομοιωτή πτήσεων των ελικοπτέρων AW 139, ο οποίος  κατασκευάστηκε από την τουρκική εταιρεία HAVELSAN.

Κατά την τελετή εγκαινίων ο Τούρκος υπουργός  Canikli ανέφερε ότι, «οι σχέσεις μας στον τομέα της άμυνας βελτιώνονται ακόμα περισσότερο και η νέα αυτή εκπαιδευτική βάση είναι στην κατεύθυνση αυτού του στόχου», « χώρες που παραμελούν τις αμυντικές τους πλευρές έχουν δυσκολίες να επιβιώσουν στο βάθος του χρόνου», «οι δυσάρεστες εμπειρίες που είχαμε αμέτρητες φορές μας έχουν διδάξει ότι δεν μπορείς να είσαι απλός θεατής των αμυντικών τεχνολογιών. Εάν αυτό δεν ήταν στις επιδιώξεις μας τα τελευταία 10 χρόνια, η Τουρκία θα είχε σήμερα τεράστιες δυσκολίες να αντισταθεί στις επιθέσεις που δέχεται», «Η Τουρκία έχει προχωρήσει σημαντικά στον τομέα της άμυνας και ειδικά στην τεχνολογία των  drones», «η Τουρκία συμπορεύεται τεχνολογικά με τις παγκόσμιες εξελίξεις ειδικά στα UAV (Unmanned Aerial Vehicles). Το F-35 ίσως να είναι το τελευταίο πολεμικό αεροσκάφος που θα έχει πιλότο», « οι μελλοντικές αερομαχίες θα γίνονται με drones».

Η αμυντική συνεργασία Τουρκίας και Κατάρ έχει ενδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια και  υλοποιείται στα πλαίσια πολιτικών συμφωνιών ενώ παρά τις πρόσφατες αραβικές κυρώσεις η Τουρκία υποστήριξε το Κατάρ παρέχοντας σημαντική βοήθεια. Μάλιστα από τον Ιούνιο η Τουρκία ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή για να επιλυθούν τα προβλήματα διπλωματικά, υποστηρίζοντας ότι τα πολιτικά και οικονομικά μέτρα δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των χωρών που τα έχουν επιβάλλει.

Θεωρούμε ότι μετά από μεγάλο διάστημα στρατιωτικής απουσίας από την περιοχή του Κόλπου, η Τουρκία θέλει να επανέλθει δυναμικά. Σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αμυντική συνεργασία Τουρκίας – Κατάρ. Φυσικά πέραν της στρατιωτικής παρουσίας η Τουρκία δεν ξεχνά ότι το Κατάρ είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Τουρκία, και ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας, θα πρέπει να προβληματίσουν και τους Έλληνες πολιτικούς και στρατιωτικούς που ασχολούνται με τα εξοπλιστικά ώστε η Τουρκία να μην αποκτήσει καθοριστικό τεχνολογικό προβάδισμα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)