Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ (ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΛΕΜΟΥ)

Posted on November 13, 2017, 10:00 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Φαινότανε εδώ και καιρό ότι η συμμετοχή του Ιράν τόσο στις εξελίξεις στην Συρία και το Ιράκ όσο και η στήριξη εκ μέρους του, στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, θα έφερνε μεγάλη αναταραχή στην περιοχή και κυρίως μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους τόσο του Ισραήλ όσο της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της Αραβικής Συμμαχίας γενικότερα. Αντιδράσεις που φυσικά είναι κάτω από τις ευλογίες των ΗΠΑ που θα επιθυμούσαν να δοθεί ένα καλό μάθημα στην Τεχεράνη.

Βέβαια η πρόκληση του Ιράν και οι προσπάθειες του μέσω του Ρωσικού άξονα να εδραιώσει την παρουσία του και να επηρεάζει τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή δεν είναι κάποιο καινούργιο φαινόμενο, όμως η πυραυλική επίθεση των ανταρτών Χούθι κατά του Ριάντ με πυραύλους Ιρανικής προέλευσης, όπως είχαμε αναφερθεί στους ambassadors at large σεπρόσφατο άρθρο, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αραβική Συμμαχία σχεδιάζει την διεξαγωγή μιας έκτακτης συνάντησης, το πιθανότερο μέχρι την επόμενη Κυριακή,  με θέμα οι «παρεμβάσεις του Ιράν στην περιοχή», στην έδρα της συμμαχίας στο Κάιρο, κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό γίνεται σε μια στιγμή που οι Σαουδάραβες προετοιμάζουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη για πόλεμο, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν την δύναμη τους.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με άλλες πηγές, η Σαουδική Αραβία έχει θέσει σε ετοιμότητα την πολεμική της αεροπορία για χτυπήματα στον Λίβανο. Κυκλοφόρησε μάλιστα και βίντεο που συνοδεύεται από το σχόλιο «το Βασίλειο έχει κινητοποιήσει τον στόλο των αεροσκαφών του F-15, για να εκτοξεύσει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των τρομοκρατών της  Hezbollah στον Λίβανο, που υποστηρίζεται από το Ιράν».

Η Σαουδική Αραβία πρόσφατα έχει κατηγορήσει τον Λίβανο και το Ιράν ότι προβαίνουν σε «πράξεις πολέμου» εναντίον του, μετά την εκτόξευση πυραύλου κατά του διεθνούς αεροδρομίου «King Khalid» στην πρωτεύουσα του Βασιλείου , Ριάντ.

Θεωρούμε ότι τα κυριότερα γεγονότα που έχουν προκαλέσει την αντιπαράθεση μεταξύ αραβικού κόσμου και Ιράν είναι :

 Η πρόκληση του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη από τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν

 Ο Οικονομικός αποκλεισμός του Κατάρ και η απομόνωση του με την κατηγορία ότι είναι φιλικό προς το Ιράν και στηρίζει την τρομοκρατία

 Η τελευταία αστάθεια στο Μπαχρέιν και οι βομβαρδισμοί κυρίων εγκαταστάσεων πετρελαίου, που σύμφωνα με ισχυρισμούς χρεώνονται σε τρομοκρατία από το Ιράν

Οι εντάσεις του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ, που συνεργάζεται με το Ιράν αλλά και των βάσεων του Ιράν που σχεδιάζονται να μονιμοποιηθούν στην Συρία

 Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι και μάλιστα με την συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας

Απότι φαίνεται η απάντηση του Αραβικού κόσμου προς το Ιράν θα είναι έμμεση, όπως δηλαδή το Ιράν τους χτυπάει με τους Χούθι, και άλλα τρομοκρατικά χτυπήματα έτσι και η Αραβική Συμμαχία θα χτυπήσει τους συνεργάτες του Ιράν με προτεραιότητα την Χεζμπολάχ.

Βεβαίως θα την πληρώσουν και πάλι αθώοι άμαχοι πολίτες που βλέπουν ότι θα βρεθούν στην μέση δύο συνασπισμών συμφερόντων αφενός του Ιράν – Χεζμπολάχ – Χούθι και με υποστήριξη από τον ρωσικό άξονα στην Μέση Ανατολή και από την άλλη συμφερόντων μιας άλλης ασυνήθιστης συμμαχίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ισραήλ και αντι- ιρανικών συμφερόντων, που βλέπουν την Χεζμπολάχ και τους συνεργάτες του Ιράν ως την μεγαλύτερη απειλή και υπεύθυνους για όλα τα προβλήματα στην περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)