ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ-ΠΡΩΤΗ ΚΟΙΝΗ ΒΑΣΗ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ

Posted on November 17, 2017, 9:09 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Η Μέση Ανατολή ζει ίσως μία από τις πιο ταραγμένες και περίεργες περιόδους της ιστορίας της. Πάντα βέβαια αποτελούσε μια ταραγμένη και γεμάτη κρίσεις και πολέμους περιοχή, όμως οι καινούργιοι συσχετισμοί που έχουν προκύψει κάνουν την κατάσταση εντελώς απρόβλεπτη κυρίως διότι δεν έχει αποκατασταθεί, ειδικά με την περιπέτεια με τον ISIS,  μια σταθερή και σαφής ισορροπία μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων. Δηλαδή οι δύο συμμαχίες που εμφανίζονται, Ρωσίας και ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν ισορροπημένες όταν και στις δύο καλούνται να συμμαχήσουν πρώην αντίπαλοι (Ρωσία- Ιράν- Τουρκία-Συρία), (Σαουδική Αραβία- Ισραήλ – Αίγυπτος … ).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες βλέπουμε και για πρώτη φορά οι Αμερικανοί να δημιουργούν κοινές βάσεις με το Ισραήλ, με συμμετοχή ενεργών τους μονάδων,  όπου θα στεγάζονται, θα διαβιούν, θα εκπαιδεύονται αλλά  και θα μάχονται μαζί. Ένα νέο μοντέλο που δείχνει ότι βρισκόμαστε σε νέες αντιλήψεις στην περιοχή.

Έτσι σύμφωνα με Ισραηλινές πηγές μια αμερικανική βάση θα συστεγασθεί στην έδρα του σχολείου αεράμυνας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, στο νότιο Ισραήλ κοντά στην Beersheba. Μόλις ολοκληρωθεί η βάση θα περιλαμβάνει αμερικανικά επιχειρησιακά συστήματα για αναγνώριση και αναχαίτιση πυραυλικών εναέριων απειλών. Φυσικά στην βάση θα κατασκευασθούν επιπλέον εγκαταστάσεις διαμονής, διοικητικής μέριμνας αλλά και αναψυχής για το προσωπικό.

Σε δηλώσεις του ο Διοικητής της ισραηλινής αεράμυνας Ταξίαρχος Zvika Haimovich, ανέφερε για την νέα αμερικανική βάση ότι, «ένας αριθμός των συμμάχων μας αμερικανών στρατιωτών, θα εγκατασταθεί εδώ μόνιμα. Αυτοί θα αποτελούν μέρος μια αμερικανικής δύναμης που θα εδρεύει εδώ», «η παρουσία τους εδώ δεν είναι μόνο για εκπαίδευση ή για ασκήσεις αλλά θα αποτελούν ένα κομμάτι μιας κοινής Ισαηλινο-αμερικανικής προσπάθειας να διατηρήσουμε και να επαυξήσουμε τις αμυντικές μας ικανότητες στον εντοπισμό και εξουδετέρωση απειλών από ρουκέτες και πυραύλους».

Για το ίδιο θέμα ο αμερικανός υποστράτηγος  John Gronski, υποδιοικητής της αμερικανικής εθνοφρουράς για την Ευρώπη, ανέφερε ότι, «αυτή η μορφή αμερικανικής βάσης, με αμιγή  αμερικανική στρατιωτική μονάδα δημιουργείται για πρώτη φορά στο ισραηλινό έδαφος», «η Αμερική και το Ισραήλ έχουν πολύ καιρό που σχεδιάζουν μαζί, ασκούνται και εκπαιδεύονται μαζί και τώρα με το άνοιγμα αυτή της κοινής βάσης αυτές οι κρίσιμες αλληλεπιδράσεις θα αποτελούν καθημερινότητα. Οι ισραηλινοί στρατιωτικοί της αεροπορίας και οι αμερικανοί στρατιώτες θα ζούνε και θα εργάζονται από κοινού».

Θεωρούμε ότι αυτή η καινούργια αντίληψη συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ με δημιουργία κοινών αντιπυραυλικών βάσεων, που σημαίνει πρακτικά «ξυπνάμε και κοιμόμαστε μαζί», καταδεικνύει δύο πολύ σημαντικά νέα δεδομένα.

Τα κυριότερο ότι πλέον η απειλή κατά του Ισραήλ που κυρίως προέρχεται από το Ιράν και την Χεζμπολάχ είναι αμεσότατη,  ενώ ο τρόπος μέχρι τώρα στρατιωτικής-επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ αναβαθμίζεται, προφανώς γιατί η απειλή από το βαλλιστικό οπλοστάσιο του Ιράν και των βάσεων του σε Συρία και Λίβανο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και δεν επαρκούν οι μέχρι τώρα διαδικασίες αποτροπής – εξουδετέρωσης.

Όλα αυτά τελικά παρουσιάζουν ολοφάνερα τον υψηλό βαθμό αστάθειας στην Μέση Ανατολή, που απότι φαίνεται η εποχήISIS θα φαντάζει «παιδικό πάρτι» μπροστά σε αυτά που έρχονται.

https://www.armytimes.com/video/2017/09/19/us-breaks-ground-for-new-permanent-base-in-israel/

https://www.defensenews.com/video/2017/09/18/us-to-stand-up-permanent-base-in-israel/

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)