Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ-Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΡΟΛΟ ΕΜΠΟΡΟΥ ΟΠΛΩΝ

Posted on November 21, 2017, 12:01 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 3 secs

Η κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή έχει εδώ και αρκετό καιρό που βρίσκεται σε επίπεδα πάρα πολύ επικίνδυνα. Η κρίση ήδη είναι εδώ, τόσο με τις ενέργειες των φιλο – ιρανών Χούθι κατά της Σαουδικής Αραβίας , όσο και των Ισραηλινών που βομβαρδίζουν συνεχώς ιρανικούς στόχους στην Συρία αλλά και απειλούν ανοικτά την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ.

Αυτό αναγκάζει βεβαίως και την Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον αραβικό τύπο  να θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις στρατιωτικές της δυνάμεις και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο αρχικά για τις επόμενες 48 ώρες, ενώ δηλώνει πλήρη ετοιμότητα να αντιδράσει σε οποιαδήποτε απειλή , συμπεριλαμβανομένων και επιθέσεων από το Ισραήλ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Gebran Bassil δηλώνει ότι ο Λίβανος έχει δυνατότητες να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή αλλά επιθυμεί την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.  Σχολιάζοντας δε την κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Λιβάνου ανέφερε ότι, «ο Hariri (παραιτηθείς πρωθυπουργός που έχει καταφύγει στην Σαουδική Αραβία), είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα που δείχνει ότι πρακτικά ο καθένας μπορεί να βρει λόγους να αρχίσει έναν πόλεμο εναντίον μας», «ενώ είναι δεδομένο ότι στην τρέχουσα κρίση είναι αναμεμιγμένες περισσότερες πλευρές, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ».

Θεωρούμε , όπως άλλωστε έχουμε επισημάνει και σε άλλα άρθρα στους ambassadorsatlarge, ότι η κρίση στην Μέση Ανατολή συνεχώς διευρύνεται και ότι δεν φαίνεται,  προς το παρόν τουλάχιστον,  να υπάρχουν δυνάμεις εξομάλυνσης της κατάστασης. Προ αυτών των δεδομένων η Ελλάδα δεν έχει παρά να παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και να προσπαθήσει να αποφύγει ενέργειες,  που μπορεί χωρίς να το θέλει να την εμπλέξουν σε άσχημες περιπέτειες.

Θα μπορούσαμε δηλαδή πιο συγκεκριμένα να αναφερθούμε στην τρέχουσα περίπτωση της προμήθειας της Σαουδικής Αραβίας από την Ελλάδα με βλήματα αρμάτων, χειροβομβίδων και άλλων πυρομαχικών που χωρίς αμφιβολία προορίζονται για τις επιχειρήσεις κατά των Χούθι στην Υεμένη. Μια τέτοια ενέργεια άμεσα θέτει την Ελλάδα σε μια θέση εμπόρου όπλων προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση και συνεργάτη μιας χώρας  που παράγει αστάθεια, κάτι που δεν είναι ότι καλύτερο για την Ελλάδα της κρίσης και των τόσων προβλημάτων.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)