Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ–Η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΕΙ Η ΔΥΣΗ

Posted on November 24, 2017, 9:48 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Όσο περισσότερο η περιπέτεια του  ISIS οδηγείται στο οριστικό της τέλος,  τόσο εντείνονται οι προσπάθειες για την δημιουργία μιας κατάστασης στην Συρία ανάλογα με τα συμφέροντα των πρωταγωνιστών και τελικών νικητών.

Αυτοί αναμφισβήτητα δεν είναι άλλοι από την συμμαχία του Ρωσικού άξονα. Τόσο οι διασκέψεις στην Αστάνα όσο και οι κατά καιρούς διμερείς επαφές, δώσανε πλέον την σειρά τους στην πρώτη τριμερή συνάντηση–συμμαχία που αναμένεται να απασχολήσει για πολύ καιρό την Μέση Ανατολή. Μια συμμαχία που αλλάζει ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ισορροπίες στην περιοχή, με κυριότερη εμφατική απουσία αυτής των ΗΠΑ μετά από πολλά χρόνια.

Έτσι, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν συναντήθηκε την 22 Νοε. με τους ομολόγους του από την Τουρκία και το Ιράν, στο Sochiστην Ρωσία, σε μια συνάντηση που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά μεταξύ των τριών αυτών μερών. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ρύθμιση της κατάστασης στην Συρία.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με διεθνείς πηγές, ανοίγοντας την συζήτηση ανέφερε ότι «οι επιχειρήσεις στην Συρία εναντίον των τρομοκρατικών απειλών πλησιάζουν στο τέλος τους», «οι προσπάθειες της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας κατάφεραν να διασώσουν την Συρία από την κατάρρευση, μετά την κατάκτηση της από τις δυνάμεις της διεθνούς τρομοκρατίας και την προστάτεψαν από την ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Πούτιν αναφερόμενος στην επόμενη μέρα στην Συρία, δήλωσε σαφέστατα ότι ο ίδιος και η νέα τριμερής συμμαχία θα καθορίσουν το μέλλον της, αναφέροντας ότι, «ο  συριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον του και τις αρχές της δομής της χώρας του. Αναμφίβολα η διαδικασία ανασυγκρότησης θα είναι πολύ δύσκολη, θα απαιτήσει συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της συριακής κυβέρνησης. Ελπίζω ότι η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία θα συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε αυτή να αποτελέσει μια παραγωγική διαδικασία», «λαμβάνοντας υπόψη την  κολοσσιαία καταστροφή που έχει επέλθει στην Συρία, θα αποτελούσε μια καλή ιδέα να αναζητήσουμε και να αναπτύξουμε ένα μακροπρόθεσμο ενοποιημένο σχέδιο ανασυγκρότησης της σε όλους τους τομείς αλλά και σε ανθρωπιστικό επίπεδο που είναι εξίσου σημαντικό. Να βοηθήσουμε τον πληθυσμό, την αποναρκοθέτηση των ελεύθερων περιοχών καθώς και να συμβάλλουμε στην επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές τους μετά την δημιουργία των ζωνών αποκλιμάκωσης που έχουμε καθορίσει ».

Θεωρούμε ότι η τριπλή συμμαχία και οι ευρύτερες προεκτάσεις της (Χεζμπολάχ, Κατάρ, Υεμένη,…), αλλάζουν τις ισορροπίες στην Μέση Ανατολή και θα προκαλέσουν μεγάλες ανακατατάξεις, που θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον κόσμο που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η αλλαγή σκυτάλης στη Συρία θα προκαλέσει αστάθεια και κρίσεις που θα διαχέονται στην ευρύτερη ΝΑ Μεσόγειο, εξάλλου όπως ήδη έχουμε αναφερθεί σε πρόσφατα άρθρα στους ambassadorsatlarge, όλοι οι δρώντες στην περιοχή είναι με το όπλο σε θέση μάχης.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)