ΜΑΡΤΥΡΑΣ «ΚΛΕΙΔΙ» ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ «ΚΑΨΕΙ» ΤΟΝ TRUMP ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

Posted on December 04, 2017, 7:24 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 20 secs

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ θα επιτρέψει την κατάθεση ενός στελέχους του FBI στο Κογκρέσο, ο οποίος γνωρίζει σημαντικά στοιχεία για τις σχέσεις του Donald Trump με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, το στέλεχος αυτό, χαρακτηρίζεται ως μάρτυρας αποφασιστικής σημασίας, καθώς θεωρείται πως ήταν η κύρια επαφή του πρώην πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών Cristopher Steele. O Steele συνέταξε το περιβόητο “ντοσιέ” αναφορικά με τις σχέσεις του αμερικανού προέδρου με την Ρωσία.

Την παραπάνω εξέλιξη γνωστοποίησε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ αποτελεί το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων διάρκειας ενός μήνα, μετά από την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου και της επιτροπής που είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, την προηγούμενη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τrump επιτέθηκε με ανάρτηση του στο Twitter, κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αλλά και του FBI, υποστηρίζοντας ότι παρεμποδίζουν την έρευνα που διεξάγει η επιτροπή σχετικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox είχε μόλις δημοσιοποιήσει αναφορά υψηλόβαθμου συμβούλου του προέδρου της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νούνες σχετικά με την “περιφρόνηση” αιτημάτων του Κογκρέσου από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI κι αναφορικά με την έκδοση κλήσεων για τις καταθέσεις μαρτύρων στην υπόθεση του ντοσιέ. “Δώστε αυτές τις πληροφορίες ΤΩΡΑ!” Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Trump στο Twitter.

Στο μεταξύ άνθρωποι του αμερικανού προέδρου προσπαθούν να χτίσουν μια ασπίδα προστασίας γύρω από τον D. Trump. Ο προσωπικός δικηγόρος του προέδρου των ΗΠΑ ανέλαβε χθες την ευθύνη για ένα tweet σχετικά με την αποπομπή του πρώην συμβούλου εθνικής ασφαλείας Michael Flynn, ενός κεντρικού προσώπου στην έρευνα για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2016.

Σε συνέντευξη του στο Axios, ο John Dowd είπε πως το tweet ήταν “δικό μου λάθος” και πως εκείνος συνέταξε το tweet που προκάλεσε περισσότερα ερωτήματα για το κατά πόσον υπήρξαν προσπάθειες να παρεμποδιστεί η έρευνα για τη Ρωσία.

“Είμαι άσχετος με το twitter”, δήλωσε ο Dowd στο Axios. “Δεν είχα σκοπό να δημιουργήσω ειδήσεις”.

Την περασμένη Παρασκευή ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τrump, παραδόθηκε στο FBI και δεσμεύτηκε ότι “θα συνεργαστεί πλήρως” με τον ειδικό εισαγγελέα Robert Mueller που ερευνά την υπόθεση της ανάμιξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, ο Flynn είχε μιλήσει με υψηλόβαθμα στελέχη του επιτελείου του Τrump για τις συζητήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Sergey Kislyak, οι οποίες αφορούσαν τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Φέρεται ότι μίλησε με ένα “υψηλόβαθμο στέλεχος” που βρισκόταν στο θέρετρο του Τrump, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, τον Δεκέμβριο του 2016 και συζήτησαν τι να πει στον Kislyak.

Με βάση το κατηγορητήριο, ο Flynn έλαβε επίσης οδηγίες από κάποιο μέλος του επιτελείου του Τrump να επικοινωνήσει με αξιωματούχους άλλων χωρών για να επηρεάσει, ώστε να καθυστερήσει ή να μην περάσει, ένα ψήφισμα που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2016.

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)