ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗΝ Β. ΚΟΡΕΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΠΑ-ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Posted on December 06, 2017, 7:40 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι προκλήσεις του ηγέτη της Β. Κορέας γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατ ανάγκη ότι θα προκαλέσει και το πρώτο χτύπημα, κάτι τέτοιο άλλωστε γνωρίζει ότι θα έβαζε τέλος τόσο στον ίδιο όσο και στο δικτατορικό καθεστώς το οποίο απολαμβάνει στην απομονωμένη χώρα του. Όμως σίγουρα τον ενδιαφέρει να αποτελεί ένα παγκόσμιο φόβητρο ώστε να το εκμεταλλεύεται πρωτίστως στο εσωτερικό του όσο βεβαίως και στο εξωτερικό όπου θα ήθελε να διαπραγματεύεται ως ισότιμος των μεγάλων δυνάμεων.

Οι ΗΠΑ που αντιλαμβάνονται όλο αυτό το παιχνίδι, φυσικά δεν νοιώθουν και τόσο άνετα να βρίσκονται κάτω από συνεχόμενη πίεση και να αναμένουν καρτερικά πότε θα εκτοξευθεί ο επόμενος πύραυλος. Επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι πίσω από όλες αυτές τις προκλήσεις του Κιμ, βρίσκονται καλά κρυμμένες τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.

Έχουμε λοιπόν τις ΗΠΑ και την δύση γενικότερα σε μια αρκετά δύσκολη κατάσταση και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για να τελειώσουν όλη αυτή την ιστορία του Κιμ.

Έτσι, μετά την εκτόξευση της πιο προηγμένης εκδοχής βαλλιστικού πυραύλου από την Pyongyang, που σύμφωνα με ειδικούς μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προκαλούνε για πυρηνικό πόλεμο όταν σχεδιάζουνε την μεγαλύτερη άσκηση που έγινε ποτέ σε συνεργασία με τη Νότια Κορέα.
Ειδικότερα ο ΥΠΕΞ της Β. Κορέας ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν την πλήρη ευθύνη για το ρίσκο που αναλαμβάνουν με τις κινήσεις τους εάν ξεσπάσει ένας ολέθριος πυρηνικός πόλεμος».

Η ανακοίνωση αυτή έγινε αμέσως μετά την άφιξη έξι αμερικανικών μαχητικών τύπου «stealth», στην Ν. Κορέα το Σάββατο για την κοινή άσκηση που ονομάζεται «Vigilant Ace 18» και διεξάγεται από 4-8 Δεκ. 2017. Τα F-22 βέβαια αποτελούν ένα μικρό μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων που συγκεντρώνονται στην Ν. Κορέα που σύμφωνα με τον τοπικό τύπο αριθμούν περίπου 230 μαχητικά αεροσκάφη και 16.000 στρατευμάτων. Οι 12.000 από την αεροπορία, το ναυτικό και πεζοναύτες των ΗΠΑ και 4.000 από την Σεούλ συμμετέχουν στην προκείμενη άσκηση, που αποτελεί την μεγαλύτερη που έχει γίνει στο είδος της στην χερσόνησο της Κορέας.

Ως μέρος της άσκησης συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας θα είναι δοκιμές για ένα ολοκληρωτικό πόλεμο με την Β. Κορέα. Μάλιστα οι δύο σύμμαχοι σχεδιάζουν την εξομοίωση επιθέσεων σε υποθετικούς πυρηνικούς και βαλλιστικούς στόχους.

Μεγάλη είναι η σημασία της συμμετοχής των τελευταίας τεχνολογίας μαχητικών F-35 Lightning IIs και των F-22 Raptors που ηγούνται της αμερικανικής αεροπορίας. Αυτοί οι δύο τύποι αεροσκαφών δεν έχουν αντίπαλο στην Β. Κορέα και μπορούν ενδεχομένως μόνοι τους να οδηγήσουν σε νικηφόρο αποτέλεσμα σε ένα πόλεμο εναντίον του Κίμ.

Τα F-35 μπορούν να πετάνε σε ταχύτητες των 1,200 mph και έχουν την δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές βόμβες αλλά και συμβατικές μεγάλης διατρητικότητας. Από την άλλη τα F-22 αναπτύσσουν ταχύτητες μέχρι 1,500 mph και είναι οπλισμένα με πολυβόλα τύπου «Vulcan miniguns» και πυραύλους αέρος «Sidewinder missiles».

Η άσκηση «Vigilant Ace» διεξάγεται μετά και την δήλωση Τράμπ ότι «θα το φροντίσουμε», που έγινε ως σχόλιο για την εκτόξευση του τελευταίου βαλλιστικού πυραύλου από την Β. Κορέα.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση δυνάμεων ξεκάθαρα αποτελεί μια απειλή και πρόβα πολέμου με την Β. Κορέα. Η επιλογή του στρατιωτικού πλήγματος προς τις εγκαταστάσεις πυρηνικές και βαλλιστικές του Κίμ ίσως να μην είναι πολύ μακριά αν συνεχιστεί και άλλο αυτή η τακτική Κίμ.

Όπως άλλωστε δήλωσε και ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρέιαμ ένας είναι ο τρόπος για να εμποδιστεί η Β. Κορέα να πλήξει τις ΗΠΑ «Το να εμποδιστεί αυτό σημαίνει προληπτικό πόλεμο ως μέσο της ύστατης προσφυγής. Αυτός ο προληπτικός πόλεμος γίνεται όλο και πιο πιθανός όσο η τεχνολογία τους βελτιώνεται. Με κάθε δοκιμή πυραύλου, με κάθε υπόγεια δοκιμή πυρηνικού όπλου, αυτός ο γάμος (σ.σ. η προσαρμογή πυρηνικής κεφαλής σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο) είναι πιθανότερος».

Οι δηλώσεις του γερουσιαστή βεβαίως συμφωνούν απόλυτα και με αυτές που έκανε πρόσφατα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ντόναλντ Τραμπ, στρατηγός Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος δήλωσε σε εκδήλωση για θέματα αμυντικού ενδιαφέροντος ότι η πιθανότητα πολέμου με τη Βόρεια Κορέα αυξάνεται κάθε μέρα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)