Ο ΤΡΑΜΠ ΓΕΝΝΑ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ-Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΕΠΩΦΕΛΕΙΤΑΙ

Posted on December 09, 2017, 12:03 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Μέση Ανατολή και η ΝΑ Μεσόγειος, έχει αλλάξει, αλλά και αλλάζει διαρκώς. Ο πόλεμος στην Συρία κατέδειξε κυρίως ότι οι ΗΠΑ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική τους, παρέδωσαν την πρωτοκαθεδρία στον ρωσικό άξονα. Πλέον οι ΗΠΑ χωρίς αξιόπιστους συμμάχους φαίνεται να έχουν απομονωθεί και ενώ θα περίμενε κανείς κινήσεις στρατηγικής σημασίας εκ μέρους τους για να αλλάξει η κατάσταση βλέπουμε αντιθέτως κινήσεις που την επιδεινώνουν. Πλέον οι ΗΠΑ με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ χάνουν πλήρως τον αραβικό έλεγχο και ταυτόχρονα αρχίζουν να απομακρύνονται και από δυτικούς συμμάχους τους κάτι που βέβαια ουσιαστικά έχει αρχίσει να φαίνεται από καιρό.

Βέβαια όλης αυτής της κατάστασης τελικά ωφελημένη και χωρίς να το έχει επιδιώξει φαίνεται να είναι η Ρωσία, που θα σπεύσει πολύ σύντομα να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία. Ίσως άλλη μια κίνηση που θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, καθ υπερβολή βεβαίως, ότι ευνοεί τα ρωσικά συμφέροντα …

Αυτό  όμως που είναι ξεκάθαρο είναι ότι εκτός από τα ρωσικά συμφέροντα η υπόθεση της Ιερουσαλήμ φαίνεται ότι εξυπηρετεί και τα προσωπικά συμφέροντα του Τράμπ, ενός Προέδρου που είναι σε κατάσταση φυγής από την Προεδρία εφόσον βεβαίως επαληθευτούν οι σε βάρος του έρευνες για τις ρωσικές του προτιμήσεις.

Έτσι, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος ικανοποιεί την εκλογική του βάση, τους Ευαγγελικούς, που είναι η μόνη κατηγορία του εκλογικού σώματος που επιθυμεί τη μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. «Εξήντα εκατομμύρια Ευαγγελικοί παρακολουθούν αυτή την υπόσχεση από κοντά, γιατί αν ο Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρει την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ θα περάσει στην αθανασία», έλεγε την περασμένη Τρίτη στο Fox News ο εξτρεμιστής πάστορας Τζον Χέιτζι, πρόεδρος της οργάνωσης Ενωμένοι Χριστιανοί υπέρ του Ισραήλ. «Ο κόσμος θα τον θυμάται για χιλιετίες για το θάρρος του».

Με μια δημοτικότητα που έχει πέσει στο 35%, και κάτω από ισχυρές πιέσεις για τη συνεργασία του με τη Ρωσία, ο πρόεδρος Τραμπ χρησιμοποιεί επίσης την υπόθεση της Ιερουσαλήμ για δικούς του πολιτικούς σκοπούς. «Ο Τραμπ ακτινοβολεί μέσα στο χάος και το χρησιμοποιεί για να απομακρύνει τους προβολείς από τις έρευνες που αφορούν την ενδεχομένως παράνομη συμπεριφορά του», λέει στη Liberation ο Τζος Ρίμπνερ, πολιτικός διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Εκστρατεία για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα. «Δεν νομίζω πως είναι σύμπτωση ότι ο Τραμπ λαμβάνει αυτή την απόφαση λίγες ημέρες μετά την απαγγελία κατηγορίας εναντίον του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας για ψευδείς δηλώσεις προς το FBI». Η απόφαση του Τραμπ υπηρετεί κυρίως στόχους της εσωτερικής του πολιτικής, σημειώνει ένας δυτικός διπλωμάτης που γνωρίζει τα αμερικανικά πράγματα. «Θέλει να εδραιώσει την εκλογική του βάση, να τηρήσει μια προεκλογική υπόσχεση και να εκτρέψει τις έρευνες για το περιβάλλον του».

Το ότι βεβαίως η εσωτερική σταθεροποίηση Τράμπ θα παράγει βία, εξτρεμισμό και πολλά θύματα στην Μέση Ανατολή και βεβαίως οι Άραβες που θα στρέψουν τα όπλα τους και το ανάθεμα στο Ισραήλ, θα κατηγορηθούν στην συνέχεια από τον ίδιο ότι είναι τρομοκράτες και δεν επιθυμούν την ειρήνη !!!

Η αντίδραση λοιπόν δεν άργησε να έρθει από τους Παλαιστίνιους και στις 7 Δεκ. 2017 δηλαδή μία μέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, ο ηγέτης της Χαμάς Ismail Haniyeh κάλεσε τον Παλαιστινιακό λαό σε μια νέα intifada (εξέγερση), κατά του Ισραήλ.

Συγκεκριμένα σε συγκέντρωση στην Γάζα ο Haniyeh ανέφερε ότι «εμείς θα πρέπει να ανακηρύξουμε και να προχωρήσουμε σε μια intifada εναντίον του σιωνιστή εχθρού μας και ας είναι η 8 Δεκ. η πρώτη ημέρα της εξέγερσης εναντίον του κατακτητή», «η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί μια δήλωση πολέμου εναντίον του Παλαιστινιακού λαού», «Η ενωμένη Ιερουσαλήμ είναι αραβική και μουσουλμανική και αποτελεί την πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης, όλης της Παλαιστίνης», «τα μέλη της Χαμάς έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα για την λήψη εντολών αντιμετώπισης του στρατηγικού κινδύνου που απειλεί την Ιερουσαλήμ και την Παλαιστίνη».

Μέχρι τώρα στην Λωρίδα της Γάζας, στην Δ. Όχθη και την Ιερουσαλήμ έχουν ξεκινήσει διαδηλώσεις εναντίον της απόφασης Τράμπ, ενώ γίνονται ελεγχόμενες μέχρι τώρα συγκρούσεις αστυνομίας του Ισραήλ και διαδηλωτών στην Βηθλεέμ και την Ραμάλα και σίγουρα έπεται συνέχεια.

Θεωρούμε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος με την απόφαση του να θέσει το προσωπικό του όφελος πάνω τα αμερικανικά συμφέροντα, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, αλλά και πάνω από την ειρηνευτική διαδικασία στην Μ. Ανατολή, δημιουργεί δύο βασικούς κινδύνους. Ο πρώτος αποτελεί τον κίνδυνο για τα αμερικανικά συμφέροντα να εμφανιστεί η Ρωσία για άλλη μια φορά ως ηγέτιδα δύναμη και ειρηνοποιός στην περιοχή και τελικά προστάτης του αραβικού κόσμου, και ο δεύτερος και σπουδαιότερος η κλιμάκωση της μεγάλης αστάθειας και κρίσης στην περιοχή που είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει γενικότερα την παγκόσμια ασφάλεια.

 


ABC Breaking News | Latest News Videos

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)