ΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ «ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ» ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ (ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)

Posted on December 12, 2017, 11:40 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Οι Παλαιστίνιοι στην μόνιμη διαμάχη τους με το Ισραήλ είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν μια δύναμη που δεν μπορεί να συγκριθεί με τον άρτια οργανωμένο και εξοπλισμένο στρατό του Ισραήλ. Όμως πάντοτε βρίσκουνε τρόπους να δημιουργούν πλήγματα στον αντίπαλο τους για τα οποία φυσικά δέχονται και τα ανάλογα αντίποινα.

Μια από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς για να αιφνιδιάζουν και να μην ανιχνεύονται από τα φυσικά και ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης είναι η δημιουργία υπόγειων σηράγγων, κάτι σαν ορυχεία, αλλά προχειρότερης και μικρότερης κατασκευής, ώστε σαν τυφλοπόντικες να κινούνται κάτω από το έδαφος και να εισέρχονται στην επικράτεια του Ισραήλ για να προβαίνουν σε χτυπήματα ισραηλινών στόχων ή για απαγωγή ισραηλινών τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιούν ως ανταλλάγματα στην συνέχεια.

Έτσι, στις 10 Δεκ., σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού, έχει ανακαλυφθεί και καταστραφεί ένα τούνελ κάτω από το έδαφος του Ισραήλ ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας. Το τούνελ κατασκευάστηκε από την παλαιστινιακή Χαμάς και η είσοδος του βρίσκεται στην κεντρική Γάζα κοντά στην πόλη Khan Yunis.

Ο Ισραηλινός στρατός επίσης αποκάλυψε ότι χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος που εντοπίζει και καταστρέφει τα τούνελ. Αυτή η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε χάρη στην κοινή προσπάθεια μεταξύ των μονάδων μάχης, εφοδιασμού, πληροφοριών και έρευνας του Ισραηλινού στρατού.

Αυτό ήταν το δεύτερο τούνελ μέσα σε ενάμιση μήνα που εντοπίστηκε και καταστράφηκε από τον Ισραηλινό στρατό στην Λωρίδα της Γάζας. Στις 30 Οκτ. επτά μαχητές και ένας διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκαν όταν ο Ισραηλινός στρατός κατέστρεφε ένα τούνελ ανατολικά της Γάζας και εκείνοι ήταν μέσα κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

Στο βίντεο που παρατίθεται στο τέλος του κειμένου, ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus, που αποτελεί εκπρόσωπο τύπου του ισραηλινού στρατού, τόνισε ότι θα θεωρηθεί υπεύθυνη η Χαμάς για κάθε επίθεση στην επικράτεια του Ισραήλ. Επίσης ανέφερε ότι ο Ισραηλινός στρατός θα αντιδράσει σε κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον του Ισραήλ , είτε στον αέρα, είτε στην θάλασσα, είτε στο έδαφος είτε κάτω από το έδαφος.

Ειδικά για την δράση της Χαμάς κάτω από το έδαφος, δια μέσου των τούνελ ο ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι, «εμείς το βλέπουμε αυτό σαν μία καθαρή παραβίαση της κυριαρχίας του Ισραήλ και θεωρούμε την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς υπεύθυνη για αυτό».
Θεωρούμε ότι η ανακάλυψη του νέου τούνελ της Χαμάς, έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεταμένο κλίμα που δημιουργήθηκε στην περιοχή με την «εμπρηστική» ανακοίνωση Τράμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, και είναι βέβαιο ότι η ένταση μεταξύ Χαμάς και Ισραηλινού στρατού θα κλιμακωθεί γύρω από την λωρίδα της Γάζας και γενικότερα.


 

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)