ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ

Posted on January 13, 2018, 7:40 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 13 secs

Ο τουρκικός στρατός όπως έχει δημοσιευθεί από ειδικά διεθνή ινστιτούτα και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, καταλαμβάνει την 8η θέση στον κόσμο σε σχετικούς πίνακες που μετράνε την αριθμητική δύναμη σε συνδυασμό με τους εξοπλισμούς της κάθε χώρας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα καταλαμβάνει την 28η θέση σε σύνολο 126 χωρών, ανάμεσα στην Ισπανία και τη Σουηδία, με την Τουρκία να βρίσκεται στην 8η θέση, πάνω από τη Γερμανία. Τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν, όπως είναι αναμενόμενο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ ακολουθούν η Ινδία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιαπωνία στην 7η θέση. Τη δεκάδα συμπληρώνει η Ιταλία.

Όμως αυτό από μόνο του φυσικά δεν αποτελεί το απόλυτο μέγεθος που μπορεί να καθορίσει και τις επιχειρησιακές ικανότητες του κάθε στρατού,  δηλαδή την απόλυτη μαχητική του ισχύ. Άλλοι σημαντικότεροι παράγοντες όπως η εκπαίδευση και το ηθικό των δυνάμεων παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο, κάτι που πολλές φορές δημιουργεί μη αναμενόμενες  ανατροπές  στα πεδία των μαχών. Δεν υπάρχει ίσως για την Ελλάδα μεγαλύτερο παράδειγμα από αυτό της νίκης της Ελλάδας έναντι της πολεμικής μηχανής των Ιταλών στον Β ΠΠ.

Το ίδιο ισχύει και για τον σύγχρονο τουρκικό στρατό του Ερντογάν, που ενώ εμφανίζεται παντοδύναμος σε απόλυτα μεγέθη εν τούτοις η εκπαίδευση και το ηθικό του φαίνεται να μην συμβαδίζουν με το αριθμητικό του μέγεθος. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι αυτές οι μεγάλες αδυναμίες του εμφανίζονται στην Συρία όπου οι Ρώσοι δεν παύουν να επικρίνουν τους Τούρκους συμμάχους τους για την ελλιπή τους ικανότητα να ελέγξουν σωστά τις περιοχές- ζώνες αποκλιμάκωσης για τις οποίες είναι υπεύθυνοι, διακυβεύοντας την ασφάλεια ακόμα και των ρωσικών βάσεων.

Έτσι το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκάλυψε μέσω της εφημερίδας του, Red Star, ότι οπλισμένα UAVs επιτέθηκαν σε ρωσικές βάσεις στην Συρία στις περιοχές Hmeymim και Tartus την νύχτα της 6ης Ιανουαρίου, προερχόμενα από την περιοχή του Idlib που αποτελεί μια από τις ζώνες αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα τα UAVs εκτοξεύτηκαν από την επαρχία Muazzara νοτιοδυτικά της ζώνης αποκλιμάκωσης του Idlib από τις ένοπλες ομάδες της λεγόμενης μετριοπαθούς αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της οποίας είναι υπεύθυνες οι τουρκικές δυνάμεις.

Το Ρωσικό Υπουργείο λοιπόν έστειλε επιστολή στον Αρχηγό του τουρκικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων  Hulusi Akar, καθώς και στον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Hakan Fidan, τονίζοντας ότι «είναι απαραίτητο για την Άγκυρα να φέρνει σε πέρας το έργο της ώστε να διασφαλίζεται η κατάπαυση του πυρός με έλεγχο των ένοπλων ομάδων και πρέπει να προσπαθήσει ακόμα περισσότερο, εγκαθιστώντας παρατηρητήρια στην ζώνη αποκλιμάκωσης της περιοχής, ώστε να προλαμβάνονται τέτοιες επιθέσεις από UAV σε διάφορους φίλιους στόχους».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Mevlut Cavusoglu σε μια προσπάθεια του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κατηγόρησε τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις (SAA), ότι «χτυπάνε τις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης με την δικαιολογία ότι πολεμάνε τους τρομοκράτες της Nusra (Hayat Tahrir alSham), και αυτό υπονομεύει τις διπλωματικές προσπάθειες για λύση στην περιοχή». Βεβαίως μάλλον φαντάσματα βλέπει ο Cavusoglu, αφού η περιοχή στην οποία αναφέρεται ελέγχεται αποκλειστικά από την Hayat Tahrir alSham.

Θεωρούμε με άλλα λόγια ότι η ρωσική πλευρά, τηρώντας την ευγένεια της διπλωματίας ουσιαστικά θεώρησε τους Τούρκους ανεπαρκείς να έχουν τον έλεγχο μιας αποκλιμακωμένης ζώνης. Προφανώς οι Τούρκοι έχουν χάσει τον έλεγχο επιδεικνύοντας για άλλη μια φορά σημαντικά επιχειρησιακά ελλείμματα. Μια πληροφορία που μπορεί να αξιοποιηθεί ανάλογα από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και να θυμίζει σε όλους ότι τα μεγέθη παίζουν μεγάλη σημασία αλλά τελικά δεν είναι αυτά αποκλειστικά που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)