Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ – Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ

Posted on January 23, 2018, 12:07 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 20 secs

Μετά από πολύμηνες απειλές και αντεγκλήσεις μεταξύ Αμερικανικής και Τουρκικής Κυβέρνησης πλέον η κατάσταση αποτι φαίνεται κλιμακώνεται. Η Τουρκία του Ερντογάν αποθρασύνεται πλήρως κατά του αμερικανικού παράγοντα και ξεκινάει μια επίθεση κατά δυνάμεων που στηρίζονται από τους αμερικανούς στην Συρία. Ο Ερντογάν φαίνεται να επενδύει στην Ρωσική στήριξη που προφανώς είναι στο πλευρό του στην επιχείρηση κατά των Κούρδων του Αφρίν.

Η Αμερική δεν έχει άλλη επιλογή από το να αμυνθεί των συμφερόντων της ή να υποστεί άλλη μια ταπεινωτική ήττα από τον Άρχοντα της περιοχής Πούτιν, που απότι φαίνεται θέλει να εξαφανίσει οτιδήποτε θυμίζει αμερικανική παρουσία στην περιοχή, ώστε οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη μέρα στην Συρία να είναι αποκλειστικά και μόνο Ρωσική υπόθεση.

Έτσι, την 21 Ιανουαρίου, οι Κουρδικές Δυνάμεις YPG (Kurdish Peoples Protection Units), ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους απέκρουσαν επιθέσεις του τουρκικού στρατού και των συμμαχικών προς αυτόν δυνάμεων του  FSA (Free SyrianArmy), βόρεια της πόλης του Afrin, στην επαρχία Aleppo της Συρίας. Οι κουρδικές δυνάμεις ισχυρίσθηκαν επίσης ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να καταλάβουν κανένα χωριό στην περιοχή.

Για το ίδιο θέμα οι τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον τρία χωριά έχουν καταληφθεί από τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANHA (Kurdish Hawar News Agency), οι μαχητές του YPG σκότωσαν περισσότερα από 10 μέλη των υποστηριζομένων από τους Τούρκους δυνάμεων του FSA και τραυμάτισαν πολλούς ακόμα κατά την απόκρουση των επιθέσεων τους.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τουρκικές πηγές ,η τουρκική πολεμική αεροπορία TAF (Turkish Air Force), πραγματοποίησε σειρά επιδρομών εναντίον θέσεων των Κούρδων μαχητών περιμετρικά του  Afrin και μιας κουρδικής αποθήκης πυρομαχικών. Η τουρκική αεροπορία χρησιμοποιεί επίσης εξοπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη UCAV (unmannedcombat aerial vehicle) τύπου «Bayraktar TB-2» στις επιχειρήσεις κατά του Afrin.

Από πλευράς Κούρδων, οι ομάδες των YPG εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον της τουρκικής πόλης Kilis στην νότια Τουρκία όπου προκλήθηκαν τραυματισμοί 37 Τούρκων πολιτών ενώ σύμφωνα με τους Κούρδους 11 πολίτες έχασαν την ζωή τους.

Αναμένεται εντός των προσεχών ωρών και ημερών ο τουρκικός στρατός να αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις και τεθωρακισμένα και να επισπεύσει τις προετοιμασίες για την τελική επίθεση στην Afrin.

Θεωρούμε ότι οι κουρδικές δυνάμεις προσπαθούν απότι φαίνεται να δράσουν σε δύο επίπεδα, αφενός να αμυνθούν στην περιοχή τους των τουρκικών επιθέσεων και να τους προξενήσουν τις μεγαλύτερες δυνατές φθορές και αφετέρου να μεταφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν τις επιθέσεις τους στο εσωτερικό της Τουρκίας και γιαυτό βλέπουμε να έχουν χτυπηθεί δύο τουρκικές πόλεις στα σύνορα με την Συρία από κουρδικές ρουκέτες. Την ίδια στιγμή με ανακοίνωση τους οι Κούρδοι θέλουν να ευαισθητοποιήσουν τον διεθνή παράγοντα μπροστά στην άδικη και κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου επίθεση που δέχονται.

Μπορούμε επίσης να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα να υπερασπισθούν τις περιοχές που κατέχουν όταν μέσα από ανακοινώσεις τους δηλώνουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αμυνθούν του συριακού εδάφους.

Όμως σε αυτή την άνιση αναμέτρηση δεν θα πρέπει οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τους Κούρδους συμμάχους τους, κυρίως για δύο λόγους. Για να κερδίσουν την χαμένη αξιοπιστία τους στην περιοχή τόσο απέναντι σε φίλους αλλά και σε εχθρούς και για να βάλλουν ένα φρένο στην ξέφρενη πορεία κυριαρχίας του Πούτιν στην Μέση Ανατολή αλλά και στην αλαζονεία και αυταρχισμό του Ερντογάν που θεωρεί ότι μπορεί διασύρει τις ΗΠΑ και να θεωρεί τους γειτονικούς του λαούς φόρου υποτελείς αναβιώνοντας οθωμανικά ιδεώδη.

Όσον αφορά τους Κούρδους εξακολουθούν να αποτελούν τα θύματα συμφερόντων των ισχυρών, και φυσικά έχουν αποθέσει τις ελπίδες τους σε βοήθεια από την Δύση, που ελπίζουμε να ανταποκριθεί στο δίκαιο κάλεσμα τους. Βεβαίως το τέλος της ημέρας θα δείξει αν έπραξαν σωστά ή όχι, σίγουρα όμως βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)