ΆΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ «ΝΟΥ» ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ – ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΓΓ/ΝΑΤΟ (ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ)

Posted on January 30, 2018, 3:34 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 3 secs

Βάσει πληροφοριών από πηγή πάρα πολύ κοντά στον ΓΓ/ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλντμπεργκ, ο τελευταίος είναι ιδιαίτερα χολωμένος από την συνάντηση που είχε με τον προερχόμενο από το σκληροπυρηνικό κόμμα VMRO των Σκοπιών, Πρόεδρο Ιβάνωφ.

Η ιδία πηγή πρόσθεσε ότι ο τελευταίος δεν παρέστει στην ομιλία του ΓΓ/ΝΑΤΟ και πρώην Νορβηγού Πρωθυπουργού στην βουλή των Σκοπιών γιατί στην μεταξύ τους συνάντηση υπήρξε ένταση…, ενώ επισημάνθηκε το γεγονός ότι ο ΓΓ/ΝΑΤΟ τόνισε πολύ έντονα στον Ιβάνωφ, ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β αναφορικά με την ένταξη των Σκοπιών στην Συμμαχία». Επιπλέον ανέφερε ότι «Θέλω να το ξεκαθαρίσω, μην ελπίζεται σε οτιδήποτε ενδιάμεσο. Πρέπει να λύσετε το ονοματολογικό με την Ελλάδα που είναι εδώ και πολλές δεκαετίες σταθερή σύμμαχος μας», υπήρξαν και άλλα αποκαλυπτικά σημεία  που θα παρουσιαστούν σε βάθος χρόνου.

Παράλληλα ο ΓΓ/ΝΑΤΟ για μια ακόμα φορά θα παραστεί τον άλλο μήνα στην κορυφαία Σύνοδο του Μονάχου για την Διεθνή και Ευρωπαϊκή Ασφάλεια.

Στην ίδια συνάντηση μάλιστα θα παραστεί και ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ Στρατηγός ε.α. Τζιμ Μάτις, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την Τουρκία ή να συναντηθεί με την ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας μέσα στο Φεβρουάριο στην πολύ σημαντική και υψηλόβαθμη Σύνοδο για την Παγκόσμια- Ευρωπαϊκή Ασφάλεια στο Μοναχό.

Ο Αμερικανός υπουργός την τελευταία εβδομάδα επισκέφτηκε την Ινδονήσια, το Βιετνάμ και τη Νέα Ζηλανδία, όπου προώθησε τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Επιστρέφοντας σταμάτησε στην Χαβάη/ Ναυτική Βάση στο Περλ Χάρμπορ- Αεροπορική Βάση Χιράμ, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Νότιας Κορέας, καθώς και τον Διοικητή του συνόλου των δυνάμεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, Ναύαρχο Χάρυ Χάρις.

Εκεί συμφώνα με αποκλειστικές πληροφορίες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Τσανικλί, με τον όποιο συζήτησαν την κατάσταση στην Σύρια, στο φως της επιχείρησης «Κλαδί Ελιάς» της Τουρκίας κατά των Κούρδων στο Αφρίν της ΒΔ Σύριας.

Ο Μάτις που γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, αφού διατέλεσε Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης, επεσήμανε ότι «πρέπει να μιλήσουν, αφού οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι πολύ στενοί σύμμαχοι…». Μάλιστα η ιδία πηγή ανέφερε ότι στο Μόναχο πέραν των δυο ανδρών (ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα ονόματα στην Διάσκεψη, αλλά υπάρχει μια επιμέρους εικόνα), θα βρεθούν ο Αρχηγός των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Αμερικανός Στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, ο Αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ Στρατηγός Γιόζεφ Βότελ, καθώς και για μια ημέρα ο Α/ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Στρατηγός Χουλουσί  Ακάρ.

Τώρα εάν στο Μόναχο συζητηθεί και το Σκοπιανό δεν είναι ακόμα γνωστό, σίγουρα όμως θα γίνουν αναφορές, αφού ηFYROM αποτελεί στρατηγικής σημασίας θέμα για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ρωσία, Κίνας, Τουρκίας, …  . Οι Σκοπιανοί πάντως σίγουρα έχουν και δεύτερες σκέψεις στο μυαλό τους όπως αναφέρθηκε, που θα ήθελαν να τις περάσουν … Το όλο θέμα είναι υπό συνεχή παρακολούθηση από την ομάδα των ambassadors at large.

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)