ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ; – ΝΕΟΙ ΡΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ Ε.Δ.

Posted on April 22, 2018, 11:45 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 19 secs

Όπως είχα επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο μου (Η Ελλάδα προς το 2021), η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει σημείο σύγκλισης διεθνών συμφερόντων. Αυτό φαίνεται να υλοποιείται, χωρίς απαραίτητα την δική μας ένθερμη υποστήριξη που λόγω αγκυλώσεων της δημόσιας διοίκησης και ιδεοληψιών έχει καθυστερήσει ή ανατραπεί στο παρελθόν (2006-08).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Oil & Gas Forum τον Σεπ 2017 στην Αλεξανδρούπολη  ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Τζ. Παϊατ, υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία του λιμένος, χαρακτηρίζοντας την περιοχή, ιστορικής σημασίας σταυροδρόμι και μελλοντικό ενεργειακό κόμβο (Βαλκάνια-Ουκρανία). Ανάλογες δηλώσεις έχουν επαναληφθεί έκτοτε σε συνεντεύξεις του (kathimerini.gr, Capital.gr, Skai). Μιλά για το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο ενεργειακό πλέγμα της περιοχής, επισημαίνει τη σημασία των αγωγών ΤΑΡ και IGB όπως και ενός πλωτού τερματικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της σιδηροδρομικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία. Διαπιστώνει μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που όπως τονίζει όντως θα συμβεί τους επόμενους 12 μήνες στην πορεία προς τη ΔΕΘ του 2018, οπότε οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Εδώ οφείλω να υπογραμμίσω κάτι που συχνά επαναλαμβάνει ο καθηγητής κ. Ιωάννης Μάζης «…ο Θεός να μου κόβει χρόνια και να τα δίνει στον Ερντογάν…», υπονοώντας βεβαίως ότι τώρα είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε την συγκυρία των δυσμενών  Αμερικανοτουρκικών σχέσεων, που συμβαίνει για πρώτη φορά και εκτιμώ δεν θα κρατήσει για πάντα.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει διαγωνισμό πρόσληψης συμβούλων, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του λιμανιού. Το μοντέλο που έχει προκριθεί είναι αυτό της μακροχρόνιας παραχώρησης τμημάτων και λειτουργιών του λιμανιού και η αρχή θα γίνει με την  παραχώρηση του ανατολικού τμήματος του λιμένα και συγκεκριμένα της προβλήτας για τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και της χερσαίας έκτασης 400 στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού.

 Ήδη στην Αλεξανδρούπολη έχουν αναπτύξει δραστηριότητες η γερμανική εταιρεία logistics Kuehne + Nagel και η Cosco Shipping Agency που έχουν εκμισθώσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις.

Σημαντικές συνέργειες δημιουργούνται και μέσα από το έργο του πλωτού σταθμού LNG στον οποίο, εκτός από την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχει επίσης η εταιρεία Gaslog (συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη Λιβανού) με ανοιχτή τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας ενεργειακών συμμετοχών BEH και της ΔΕΠΑ. Επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής στο LNG της Αλεξανδρούπολης συζητά η αμερικανική ενεργειακή Tellurian Energy, εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να εμπορεύεται φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων .

Στα προαναφερθέντα θα προσθέσω εν συντομία την εξαγορά του ναυπηγείου Νεώριο Σύρου, από την Ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρεία ONEX με επικεφαλής τον κ. Πάνο Ξενοκώστα, με προοπτική μεταξύ άλλων την συντήρηση πλωτών εξεδρών. Επίσης την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου Ηγουμενίτσα-Θεσ/κη-Καβάλα-Αλεξ/λη-Ορμένιο και μέσω Βουλγαρικού δικτύου σύνδεση με τρία λιμάνια στον Εύξεινο Πόντο (παράκαμψη στενών, χρόνος περάσματος προϊόντων 6 ώρες αντί 2,5 ημέρες).

Επίσης αναφέρω το ενδιαφέρον της Tesla, που αφορά στην κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης ελικοπτέρων και τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ στην περιοχή.

Από την άλλη το Κρεμλίνο επεξεργάζεται σχέδιο «υπερπήδησης» του αμερικανικού μπλόκου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,  για την κατάκτηση ενός διαχρονικά στρατηγικού στόχου, της απόκτησης πρόσβασης στη Μεσόγειο. Ο κολοσσός των logistics GEFCO, Ρωσο-Γαλλικών συμφερόντων  απέκτησε πρόσφατα θυγατρική και στη χώρα μας και θα είναι αυτός που θα συμμετάσχει στο σχετικό διαγωνισμό.

Τέλος οφείλω να επισημάνω ότι οι ένοπλες δυνάμεις εξασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας μας, αλλά παράλληλα με την αποτρεπτική τους ισχύ δημιουργούν ένα πλέγμα ασφαλείας σε όλες τις επιχειρήσεις ξένες ή ελληνικές που επενδύουν στη σταθερότητα και την αναπτυξιακή προοπτική. Θα πρέπει  λοιπόν να επιδιωχθεί, στο πλαίσιο των συμφωνιών παραχώρησης ή πώλησης υποδομών, η ενίσχυση των ΕΔ σε μέσα , εξοπλισμούς ή οικονομικά ώστε να βελτιωθεί η μαχητική τους ισχύς. Επίσης θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ή να εκπονηθούν νέα τακτικά σχέδια που θα αντιμετωπίζουν κινδύνους επιθέσεων σε στόχους νέου τύπου ( αγωγοί φυσικού αερίου, πλατφόρμες εξόρυξης κ.ο.κ.).

                                                                 Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)