Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΛΟΥ ΗΤΑΝ ΕΧΘΡΙΚΟΤΑΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ – ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

Posted on April 24, 2018, 9:56 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Η προσπάθεια παρουσίασης της σύλληψης της Ελληνικής περιπόλου από τους Τούρκους σαν μια ενέργεια που είναι συνηθισμένη και θα μπορούσε άμεσα να τακτοποιηθεί, αποτέλεσε την μεγαλύτερη ενέργεια παραπληροφόρησης του Ελληνικού λαού.

Όσο περνάει βέβαια ο καιρός αλλά και μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν περί ανταλλαγής τους με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν πολιτικό άσυλο, η υπόθεση αγγίζει την βεβαιότητα ότι η σύλληψη τους ήταν εσκεμμένη και προϊόν αντιποίνων.

Όμως το πόσο πιο σοβαρό είναι το ζήτημα καταδεικνύεται και από πρόσφατο παράδειγμα προσβολής περιπόλου σε άλλη περίπτωση στα σύνορα Ισραήλ – Συρίας.

Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε μια επιθετική ενέργεια στα σύνορα με το Ισραήλ εναντίον μιας στρατιωτικής περιπόλου στις 28 Ιαν. 2018. Η επίθεση αυτή ήταν η άμεση απάντηση σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ όπου σκοτώθηκαν αξιωματικοί της Χεζμπολάχ και των ιρανών στην Νότια Συρία.

Αυτή η επίθεση κατά της περιπόλου όμως προκάλεσε νέα αεροπορική επίθεση των Ισραηλινών κατά της συριακής βάσης Τ4, όπου τουλάχιστον 7 ιρανοί αξιωματικοί και στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες Ιρανοί Αξιωματούχοι έχουν βεβαιώσει ότι θα αντιδράσουν στην Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε.

Και πλέον όπως διαμορφώνεται η κατάσταση είναι πιθανό η ανακοινωθείσα στρατιωτική απάντηση των Ιρανών, στην νέα αεροπορική επίθεση του Ισραήλ να προέλθει από τον Λίβανο ή να εμπλέξει έμμεσα ή άμεσα την Χεχμπολάχ.

Έτσι ο ηγέτης της HezbollahHassan Nasrallah, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Tyer  του Λιβάνου ανέφερε ότι οι στρατιωτικές μονάδες του, έχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν οποιοδήποτε στόχο στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «οι δυνάμεις της αντίστασης σήμερα έχουν την δυνατότητα, την δύναμη και τους πυραύλους να χτυπήσουν οποιοδήποτε στόχο στο Ισραήλ»

Την ίδια στιγμή, ο υπαρχηγός του Ιρανικού Στρατού της Επανάστασης (IranianRevolutionary Guard Corps (IRGC), Hossain Salami, ανέφερε ότι «οι ιρανικοί πύραυλοι είναι έτοιμοι» και προειδοποίησε ότι όλες οι ισραηλινές αεροπορικές βάσεις είναι εντός της εμβέλειας των δυνάμεων της επανάστασης. Ασφαλώς βεβαίως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δύο αυτές προκλητικές δηλώσεις υπήρξαν σε στενή συνεννόηση μεταξύ τους.

Βεβαίως και η κατάσταση στην Συρία δεν μπορεί να συγκριθεί με τα Ελληνο-Τουρκικά, όμως μας κάνει να αντιληφθούμε επιχειρησιακά πόσο σοβαρή υπόθεση είναι η προσβολή μιας μεθοριακής περιπόλου είτε ως προϊόν αντιποίνων σοβαρής πρόκλησης ή πόσο σοβαρά αντίποινα μπορεί να προκαλέσει. Συνεπώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται σύνηθες γεγονός που κάποιοι θέλησαν να παρουσιάσουν και δυστυχώς ανάμεσα τους και στρατιωτικοί.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)