ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΑΣ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ΜΕ «ΕΔΕ» – ΑΧ «ΚΑΜΜΕΝΗ» ΧΩΡΑ …

Posted on May 07, 2018, 6:33 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Ως ένα ακόμη περίεργο επεισόδιο στην αλυσίδα των αλλεπάλληλων προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο από την αρχή του χρόνου αξιολογείται από το «Πεντάγωνο» η νέα επακούμβηση της κανονιοφόρου «Αρματωλός» νοτιοανατολικά της Λέσβου, από το τουρκικό εμπορικό «Κarmate», που παραβίασε καταφανώς τον Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα.

Τόσο το ΓΕΝ όσο και το Λιμενικό συνεχίζουν να διερευνούν το νέο σοβαρό περιστατικό εις βάρος του Ελληνικού σκάφους,  το οποίο μάλιστα συμμετείχε στη συμμαχική επιχείρηση του ΝΑΤΟ «Aegean Activity», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ αποφεύγουν να προβούν σε εκτιμήσεις για τις προθέσεις του τουρκικού πλοίου.

Όμως για το θέμα όσο και αν θέλουμε να προβάλλουμε την τουρκική προκλητικότητα, δημιουργούνται μεγάλα ερωτήματα ετοιμότητας και εκπαίδευσης, όταν τελικά το πλοίο του ΠΝ, δεν κατορθώνει να αποφύγει τη σύγκρουση, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποιος αιφνιδιασμός.

Θα λέγαμε μάλιστα ότι η εσπευσμένη αντικατάσταση του Κυβερνήτη συνηγορεί στις δικές μας ανησυχίες αλλά και φυσικά σε αυτές του Ελληνικού Πενταγώνου.

Δηλαδή μολονότι από το «Πεντάγωνο» τονίζεται πως η κύρια ευθύνη είναι στο τουρκικό πλοίο, το ΓΕΝ αποφάσισε να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της κανονιοφόρου μετά τον κατάπλου της στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ενώ διετάχθη ΕΔΕ και θα συσταθεί και επιτροπή πραγματογνωμοσύνης για την πλήρη διερεύνηση. Ο πλοίαρχος της κανονιοφόρου θα ολοκλήρωνε τον κύκλο του το καλοκαίρι όμως τελικά αποφασίστηκε να αντικατασταθεί νωρίτερα. Στόχος είναι, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΝ, εκτός των άλλων να δοθεί το μήνυμα πως ο κυβερνήτης θα μπορούσε να κάνει το κάτι παραπάνω για να αποφύγει την επακούμπηση με το τουρκικό.

Σε μια βαθύτερη προσέγγιση και με την βοήθεια ειδικών του ΠΝ, διαπιστώνεται ότι το τουρκικό πλοίο ήταν ένα μικρό φορτηγό πλοίο μήκους 73μ, που ξεκίνησε από την Σμύρνη βράδυ, την  2239 ώρα Τουρκίας, και «κόστα – κόστα»,  μετά από περίπου 10 ώρες έφτασε στο Dikili την 0951 απέναντι από την Μυτιλήνη.

Πιθανόν να επρόκειτο για ένα «motor ship»  της κακιάς ώρας με αντίστοιχης ποιότητας πλήρωμα. Μπορεί να πήγαινε με τον αυτόματο πιλότο, ή στην γέφυρα του να ήταν κάποιος ναύτης ο οποίος να “ψιλοκοιμότανε”, και να πήγαινε στο περίπου. Μπορεί να του μιλούσαν  μέσω ασύρματου από το δικό μας στα αγγλικά για να προσέξει και αυτός να μην καταλάβαινε, διότι το καράβι μας σαν πολεμικό απαιτούσε την προτεραιότητα, που του παραχωρεί ο Κανονισμός Αποφυγής Συγκρούσεως (ΚΑΣ).

Το δικό μας πολεμικό πλοίο είναι μήκους 55 μ. και ελαφρύ, με  λαμαρίνες «τσιγαρόχαρτο». Από την στιγμή που δεν υπήρχε σοβαρή φαναρτζοδουλειά, σημαίνει ότι  ελάχιστα θα ακούμπησαν και ο Τούρκος ούτε που θα το πήρε χαμπάρι. Αν μάλιστα το συγκρίνουμε με την περίπτωση Σάμαινας – Κωστάκου, που ο Κωστάκος έγινε άμορφη μάζα και βούλιαξε εγκλωβίζοντας στις καμπίνες του μέλη του πληρώματος, μάλλον πρόκειται για ατύχημα ήσσονος σημασίας.

Θεωρούμε όμως ότι το πραγματικό δυστύχημα είναι ότι,  το πλοίο μας που συμμετείχε στη Συμμαχική επιχείρηση «AEGEAN ACTIVITY», για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος, δεν απέφυγε την σύγκρουση,  εκτός αν θέλανε να τους γράψει ιστορία. Εφόσον λοιπόν ψάχνανε για φουσκωτές βάρκες με μετανάστες, δεν μπορεί να μην είδαν το καράβι και να μην ήταν έτοιμοι για να κάνουν χειρισμούς ώστε να αποφύγουν το ατύχημα.

Τον κυβερνήτη του «Αρματωλού»  τον «ξηλώσανε», ήτανε λέει η ώρα του σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ναυτικού. Συγκεκριμένα παρέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2017, ούτε χρόνο δηλαδή δεν έκλεισε, οπότε μάλλον κάποιοι μας κοροϊδεύουν.  Τώρα γιατί όταν οι Τούρκοι έπεσαν στον «Νικηφόρο»  τον Ιανουάριο 2018 και στο σκάφος του Λιμενικού τον Φεβρουάριο οι κυβερνήτες τους βραβεύτηκαν και ο κυβερνήτης του «Αρματωλού» καρατομείται είναι κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί …

Αχ Καμμένη χώρα…

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)