ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Αυτοχρησθέντες “Αναλυτές”
 
Τα κανάλια θέλουν τηλεθέαση και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ακροαματικότητα. Κατανοητό αυτό και απόλυτα θεμιτό. Αν δεν έχουν τηλεθέαση και ακροαματικότητα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Και ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο, με τόσα θέματα ανοιχτά και σε εξέλιξη, πολλά από τα οποία είναι εθνικά θέματα, είναι λογικό να αναζητούν κατάλληλους προσκεκλημένους. Ανθρώπους που να μπορούν αφ’ ενός να προβάλουν τα γεγονότα μέσα από τη δική τους οπτική και αντίληψη, και αφ’ εταίρου να κάνουν σοβαρές αναλύσεις, ώστε οι τηλεθεατές/ακροατές να σχηματίζουν πληρέστερη εικόνα για την πραγματικότητα και να είναι προετοιμασμένοι για τις επερχόμενες εξελίξεις.
 
Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν αρκετοί σοβαροί αναλυτές, άνθρωποι μορφωμένοι και καταρτισμένοι, με ευρύ φάσμα γνώσεων και εμπειριών, καθώς και με πρόσβαση σε εξειδικευμένες πληροφορίες, κάποιες από τις οποίες είναι και εμπιστευτικές και απόρρητες. Αυτοί οι αναλυτές προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, καθόσον από τη μια πλευρά δεν επιτρέπουν τη διάδοση πληροφοριών και εκτιμήσεων που μπορεί να προκαλέσουν άσκοπη ταραχή και πανικό, και από την άλλη κρούουν έγκαιρα τον κώδωνα του κινδύνου όταν κάτι δεν πάει καλά, ενώ σε πλείστες περιπτώσεις προτείνουν και ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων.
 
 
Δυστυχώς όμως ανάμεσα σε αυτούς τους αναλυτές έχουν αρχίσει να βρίσκουν θέση και βήμα έκφρασης τα τελευταία χρόνια και διάφοροι άλλοι σχολιαστές, οι οποίοι απέχουν παρασάγγας από αυτό που μόλις περιέγραψα. Πρόκειται για αυτάρεσκους, κομπορρήμονες, ημιμαθείς και εν πολλοίς άσχετους, αυτοχρησθέντες ‘αναλυτές’, που με τα σχόλια και τις αναλύσεις τους διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, ενώ είναι προκλητικά συνωμοσιολόγοι.. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι πολλοί από αυτούς τους δήθεν αναλυτές είναι άνθρωποι με σχετικά ικανοποιητικά βιογραφικά, οι οποίοι να έχουν προσφέρει ορισμένες φορές ,σημαντικές υπηρεσίες στη χώρα από άλλες θέσεις, όπως πχ απόστρατοι αξιωματικοί. Αυτό όμως δεν τους καθιστά αναλυτές. Μπορεί να υπήρξαν ιδιαίτερα καλοί επιχειρησιακοί ή επιτελικοί αξιωματικοί, μπορεί να αποκόμισαν σημαντικές εμπειρίες από υψηλές θέσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε Στρατηγεία ή στην έδρα του ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και άλλους Διεθνείς Οργανισμούς, σε ειρηνευτικές αποστολές ή σε χώρες όπου υπηρέτησαν ως Ακόλουθοι Άμυνας.
 
Σπουδαία όλα αυτά, δεν είναι όμως επαρκή προσόντα για να χαρακτηρισθεί κάποιος αναλυτής. Υπάρχουν και πολλά άλλα προσόντα τα οποία κάθε σοβαρός αναλυτής αναπτύσσει σε ολόκληρη την πορεία της ζωής του, μέσα από διαδικασίες που δεν είναι του παρόντος να αναφερθούν. Δεν γίνεται όλοι να έχουν άποψη για όλα. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Δεν μπορώ πχ εγώ να μιλήσω ούτε για ιατρική ούτε για σεισμολογία. Ομοίως δεν μπορούν όλοι να προβαίνουν σε διεθνείς αναλύσεις, κι ας γνωρίζουν πέντε πράγματα για άμυνα, για στρατηγική, για πολιτική, για γεωγραφία και για διεθνείς σχέσεις. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την άγνοια. Όταν δεν γνωρίζεις όλα τα δεδομένα και όταν δεν γνωρίζεις τη σωστή μέθοδο ανάλυσης, τότε είναι βέβαιο ότι θα κάνεις λάθος. Ούτε είναι ένδειξη σοβαρότητας να τοποθετείται κανείς πάνω σε θέματα που δεν γνωρίζει επαρκώς. Είναι προτιμότερο να πει ότι δεν γνωρίζει το θέμα, να ευχαριστήσει τον δημοσιογράφο για την πρόσκληση, αλλά να μην εκφράσει άποψη, πολύ δε περισσότερο να μην προβεί σε αναλύσεις και εκτιμήσεις.
 
Ο αναλυτής οφείλει να είναι πλήρως προετοιμασμένος και αυτά που λέει να τα έχει ζυγίσει πριν τα πει. Απαιτείται συναίσθηση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει, σοβαρότητα, αυτοσεβασμός και σεβασμός προς το ακροατήριο. Προσόντα που δυστυχώς διαπιστώνω ότι δεν τα έχουν οι περισσότεροι από αυτούς τους αυτοχρησθέντες αναλυτές. Λες και είναι μαϊντανοί όπως κάποιες καλλίπυγες και με πλούσια σωματικά προσόντα νεαρές κυρίες, σε μέτριας και κατωτέρας ποιότητας πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές.
 
 
Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλοί τηλεθεατές/ακροατές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα και δεν τους παίρνουν και πολύ στα σοβαρά ή τουλάχιστον κρατούν αρκετές επιφυλάξεις για τις αναλύσεις που παρουσιάζουν. Άλλοτε μπορεί και να διασκεδάζουν με αυτά που λέγονται, τις περισσότερες φορές όμως εκνευρίζονται με τις ανακρίβειες και ανοησίες που ακούνε. Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, και ακούγοντάς τους θεωρούν ότι ακούν σοβαρές αναλύσεις, τις οποίες εμπιστεύονται, υιοθετούν και συχνά αναπαράγουν, με όποιες βλαβερές και επικίνδυνες συνέπειες έχει αυτό.
 
 
Σαφώς και υπάρχει ευθύνη, η οποία βαραίνει τόσο τα κανάλια και τους δημοσιογράφους που προσκαλούν τέτοιους ψευτοαναλυτές, όσο και τους ίδιους τους αυτοχρησθέντες αναλυτές. Τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι οφείλουν να διαφυλάξουν την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχουν, και οι αυτοχρησθέντες αναλυτές οφείλουν να αντιληφθούν ότι με τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να παίζουν προκειμένου να κερδίσουν λίγο χρόνο δημοσιότητας και ίσως μερικά ευρώ. Τα εθνικά θέματα είναι πάνω από πρόσωπα. Και όταν κάποιος προκαλεί ζημιά στα εθνικά θέματα, είτε εκούσια είτε ακούσια, τότε ακυρώνει και όλη την προηγούμενη προσφορά του στην πατρίδα.
 
 
Σε αποκλειστικό -προσωπικό επίπεδο προσπαθώ να τηρώ απαρέγκλιτα αυτές τις αρχές. Γι’ αυτό και έχω αρνηθεί προσκλήσεις σε εκπομπές μόνο και μόνο επειδή σε αυτές θα ήταν προσκεκλημένοι και κάποιοι τέτοιοι μαϊντανοί, δήθεν αναλυτές, ανεπαρκείς σχολιαστές. Κι ας είχαν “πλούσια ‘βιογραφικά….(και αυτό υπό συζήτηση…) Ου παντός πλειν εις Κόρινθον, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. (Απόδοση: Δεν είναι για τον καθένα να καταπλεύσει στην Κόρινθο. Ερμηνεία: Η Αρχαία Κόρινθος ήταν πανέμορφη αλλά από τις ακριβότερες πόλεις της εποχής της, πολυτελής και πολυέξοδη. Όλοι ήθελαν να πάνε ή και να μείνουν σε αυτήν, αυτό όμως δεν ήταν οικονομικά προσιτό σε όλους. Έτσι καθιερώθηκε αυτή η παροιμιώδης φράση).
Ελπίζω στο μέλλον να επικρατήσει σύνεση και σοβαρότητα. Απ’ όλους.

Leave a Reply

  • (not be published)