Ο ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ ΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΣΚΗΝΕΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Posted on May 15, 2018, 10:17 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 3 secs

Δεν μπορεί παρά όλη η σκεπτόμενη Δύση να νοιώθει ντροπή για τις εικόνες που καταγράφονται στην Ιερουσαλήμ, όπου σε κάποια αίθουσα, κάποιοι εγκαινιάζουν την αμερικανική πρεσβεία, υλοποιώντας ένα παρανοϊκό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου, τραγουδώντας τραγούδια για την ειρήνη !!! και έξω από εκεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι νεκροί και τραυματίες να προσπαθούν να αντισταθούν σε μια πράξη που μόνο μια διαστροφική προσωπικότητα όπως του Τράμπ θα μπορούσε να προκαλέσει.

Μια πράξη που αναστατώνει την πολύπαθη Μέση Ανατολή οξύνοντας ακόμα περισσότερο την υπάρχουσα κρίση και από την άλλη νομιμοποιεί την Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να παρουσιάζονται σαν οι προστάτες του αραβικού κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή δίνει νέο κίνητρο στην τρομοκρατία να αιματοκυλίσει την παγκόσμια κοινότητα.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον 38 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους και περισσότεροι από 1600 τραυματίστηκαν από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κατά την διάρκεια των εγκαινίων της νέας Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Πάνω από 35.000 κόσμος έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις στον συνοριακό φράχτη, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς. Οι Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στην μετεγκατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Περισσότεροι από 1000 ισραηλινοί αστυνομικοί προστάτευαν την περιοχή, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από την Ivanka Trump και τον σύζυγο της JaredKushner.

Αυτά τα εγκαίνια υλοποιούν την εξαγγελία του Προέδρου των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, που έγινε στις 6 Δεκ. 2017. Αυτή η κίνηση είχε ήδη κλιμακώσει την ένταση μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων η οποία βεβαίως από εδώ και πέρα κορυφώνεται.

Εν τω μεταξύ η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε στρατιωτικές θέσεις τηςHamas πλησίον της Jabalia, αφού οι ισραηλινές στρατιωτικές μονάδες δέχθηκαν πυρά από την βόρεια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας. Για τον λόγο αυτό στάλθηκαν επιπλέον ισραηλινές ενισχύσεις κατά μήκος της Γάζας αλλά και της Δυτικής όχθης ώστε να αποτραπούν διεισδύσεις παλαιστινίων, ενόψει βεβαίως και της ημέρας της Nakba, (15 Μαϊ.) μιας ημέρας θύμησης της εκδίωξης από την περιοχή των Παλαιστινίων, ως αποτέλεσμα της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους το 1948.

Θεωρούμε ότι ακόμη και η ημερομηνία των εγκαινίων της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ δεν είναι καθόλου τυχαία και είναι ολοφάνερο ότι η επιθυμία του Προέδρου των ΗΠΑ είναι να υπάρξει τεράστια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή ικανοποιώντας αφενός τα άγρια ένστικτα του και αφετέρου να επενδύσει οικονομικά και στρατηγικά στην αστάθεια στο εξωτερικό και πολιτικά στην μεγαλύτερη αποδοχή του στο εσωτερικό.

Βεβαίως η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και παράλληλη δράση από την Δύση αλλά και τις συνετές αμερικανικές φωνές, ώστε να απομονωθεί ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας που λέγεται Τράμπ.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)