ΝΕΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΓΟΡΑ ΡΩΣΙΚΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ «SU-57» ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΗΠΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ «F-35»

Posted on May 28, 2018, 2:52 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs

Είναι ολοφάνερος και όχι άδικα, ο σκεπτικισμός των ΗΠΑ απέναντι στην συνέχιση του προγράμματος προμήθειας των μαχητικών F-35 από την Τουρκία, όσο οι Τούρκοι επιμένουν στην προμήθεια των συστημάτων S-400.

Οι Τούρκοι βεβαίως βλέποντας τα πράγματα με τα F-35, να μην οδηγούνται στην κατεύθυνση που επιθυμούν, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι αντί F-35 σκέπτονται την προμήθεια των Ρωσικών SU-57, σαφέστατα ως μέσον για να ασκήσουν πίεση στους αμερικανούς και βεβαίως σε αυτά τα παιχνίδια ο Ερντογάν αποτελεί φυσιογνωμία .

Έτσι η Τουρκία, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, σκέφτεται την προμήθεια των ρωσικών μαχητικών πέμπτης γενιάς  Su-57 τύπου «stealth», εφόσον οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την συνέχιση του προγράμματος των F-35 ως αντίποινα της συμφωνίας των Τούρκων για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.

Μάλιστα οι συζητήσεις με την ρωσική πλευρά φέρεται να έγιναν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Τουρκία την 3 Απρ. 2018.

Όπως είναι γνωστό η Ρωσία και η Τουρκία έχουν υπογράψει συμφωνία για την προμήθεια των συστημάτων S-400 τον Δεκέμβριο του 2017 και από τότε οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί.

Στις 24 Μαϊ. 2018 η αμερικανική επιτροπή για τους εξοπλισμούς εξέδωσε ένα προσχέδιο της ετήσιας πολιτικής άμυνας. Στο έγγραφο αυτό επισημαίνεται ότι η προμήθεια προς την Τουρκία των μαχητικών F-35 πρέπει να αναβληθεί, ως απάντηση στην προμήθεια των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Στις 25 Μάϊ.2018, ο Ρώσος Υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu δήλωσε ότι τα ρωσικά μαχητικά Su-57 έχουν πραγματοποιήσει χτυπήματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Συρία τον Φεβ. 2018. Σύμφωνα με τον Shoigu τα Su-57, χρησιμοποίησαν προηγμένους κατευθυνόμενους πυραύλους αέρος–εδάφους εναντίον στρατιωτικών στόχων.

Θεωρούμε ότι η Τουρκία θα εύρισκε τρόπο να αντιδράσει στην απειλή της Ουάσιγκτον να σταματήσει το πρόγραμμα των F-35 και ίσως ο Ερντογάν βρήκε τον καλύτερο. Τα «πακέτα» είναι πολύ μεγάλα για να τα αγνοήσει κανείς, ενώ παράλληλα μια τέτοια ρωσική διείσδυση απομακρύνει την Τουρκία ακόμα περισσότερο από το ΝΑΤΟ, κάτι που οι Αμερικανοί δεν θα το ήθελαν με τίποτα στον κόσμο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)