Η ΣΥΡΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΝΕΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΜΠΧΑΖΙΑ-Ν. ΟΣΣΕΤΙΑ

Posted on May 30, 2018, 3:45 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Όλη η στήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς ‘Ασαντ ασφαλώς δεν θα πίστευε κανένας ότι είναι ανιδιοτελής και για το καλό του Συριακού λαού, αλλά προφανώς γιατί η Ρωσία επενδύει πάνω σε αυτή την συμμαχία για την επίτευξη ή στήριξη ποικίλων στρατηγικών της στόχων και συμφερόντων.

Έτσι η Συρία εντελώς ξαφνικά αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας και ανακοίνωσε την απόφαση της να ξεκινήσει διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτές αυτονομηθείσες  περιοχές.

Το υπουργείο εξωτερικών της Ν. Οσσετίας εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα αναφέροντας ότι, « η Δημοκρατία της Ν. Οσσετίας και η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας δηλώνουν αμοιβαία αναγνώριση και έναρξη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο πρεσβειών από την ώρα της δημοσίευσης αυτής της ανακοίνωσης», «και οι δύο χώρες επιθυμούν την καθιέρωση μιας πλήρους πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας».

Μέχρι τώρα η ανεξαρτησία της Οσσετίας και της Αμπχαζίας έχουν αναγνωριστεί από την Βεναζουέλα, την Νικαράγουα, την Ναουρού και την Ρωσία.

Η Ν. Οσσετία και η Αμπχαζία είναι πρώην περιοχές της Γεωργίας, οι οποίες έχουν αποσχιστεί από την χώρα σαν αποτέλεσμα τοπικών συγκρούσεων που είχαν να κάνουν με εθνικές διαφορές και είχαν υποστηριχθεί από την Ρωσία.

Η Γεωργία σαν αντίδραση στην Συριακή «πρωτοβουλία» έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Συρία, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού εξωτερικών της David Dondua.

Συγκεκριμένα ο Γεωργιανός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι, «η Γεωργία έχει ξεκινήσει την διαδικασία διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Συρία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Διεθνής Κοινότητα υποστηρίζει με σταθερότητα την ενότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Γεωργίας καθώς και την πολιτική της μη αναγνώρισης των περιοχών που κατακτήθηκαν παράνομα».

Θεωρούμε ότι η όλη υπόθεση αποτελεί χωρίς αμφιβολία δάκτυλο της Ρωσίας ενώ ο Άσαντ άρχισε να ξεπληρώνει την ρωσική στήριξη στα σχέδια του. Όμως ίσως αυτή η κίνηση μελλοντικά να στραφεί εναντίον του με τόσους φανατικούς υποστηρικτές του διαμελισμού της Συρίας. Δεν μπορεί δηλαδή από την μία να αναγνωρίζει την Αμπχαζία και από την άλλη να μιλάει για σεβασμό στην κυριαρχία της Συρίας απέναντι στην Τουρκία και τους αμερικανούς. Τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» πάντα έχουν προσωρινό  χαρακτήρα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)