600 ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΚΠAIΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΡΩΣΟΥΣ ΣΤΑ ΠΗΡΥΝΙΚΑ- ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Posted on June 03, 2018, 10:37 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

O ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς σε ομιλία του στο στο Γερμανικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο Βερολίνο για την Τουρκία, αναφέρθηκε διεξοδικά στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε 600 Τούρκους ειδικούς που εκπαιδεύονται από Ρώσους στην πυρηνική ενέργεια!

Συγκεκριμένα ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι, «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να απομακρύνει την Τουρκία από την Δύση, ακολουθώντας μια πολιτική που άσκησε η Σοβιετική Ένωση την δεκαετία του 1920. Αυτό που είναι καινούργιο είναι ότι η Ρωσία διαθέτει στους Τούρκους όπλα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι και δημοσίως, θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας», « Η Τουρκία αυτή τη στιγμή εξοπλίζεται με ρωσικούς πυραύλους S-400, προσπαθεί να πάρει μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 από τις ΗΠΑ, ενώ θα παραλάβει έξι υποβρύχια από την Γερμανία. Το ερώτημα είναι, τι τα θέλουν αυτά τα τρία σύγχρονα όπλα και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι ίδιες οι χώρες που διαθέτουν αυτά τα όπλα στην Τουρκία».

Επιπλέον ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε ακόμη και στην τεχνολογία πυρηνικών εργοστασίων που πωλεί η Ρωσία στην Τουρκία, ενώ έκανε λόγο για 600 τούρκους ειδικούς στην πυρηνική ενέργεια οι οποίοι θα εκπαιδευτούν στην Ρωσία. «Πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις καλές σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν και το γεγονός ότι το Πακιστάν συμβουλεύει περισσότερες χώρες σε τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας. Η προσωπική μου ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι αυτοί οι 600 ειδικοί, μαζί με τους ειδικούς από το Πακιστάν, αποτελούν μέρος του ονείρου του Ερντογάν, να ηγηθεί του ισλαμικού κόσμου. Αυτό το στρατηγικό σκεπτικό της Ρωσίας, το οποίο ως καθηγητής εξωτερικής πολιτικής μπορώ να καταλάβω, αλλά με το οποίο δεν μπορώ να συμφωνήσω, θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει προβλήματα για τη χώρα μου».

Θεωρούμε περισσότερο από προφανές ότι όλες αυτές οι εξελίξεις μόνο ευχάριστες δεν είναι για την Ελλάδα, και η Ελληνική Κυβέρνηση πέρα από τις διαπιστώσεις, θα πρέπει με κάθε τρόπο να προσπαθήσει να αποτρέψει ή να βάζει συνέχεια εμπόδια στην συνέχιση τέτοιων προγραμμάτων.

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)