Γράφει ο Δρ Αθανάσιος .Ε.Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
1. Η επιχείρηση “Πηγή της Ειρήνης” είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά είναι φανερό ότι η Συρία δεν θα γίνει το “Βιετνάμ” της Τουρκίας( όπως το έχω επισημάνει ότι η περιοχή , και η φύση της επιχείρησης είναι διαφορτική από  εκείνες την Ινδοκίνας και άλλο Ευφράτης και άλλο το δέλτα του ποταμού  Μεκόγκ,) ιδίως επειδή ο αντίπαλός της ήδη παραδόθηκε. Μπορεί να μην παραδόθηκε στους Τούρκους, παραδόθηκε όμως στο καθεστώς Άσσαντ και στους Ρώσους πατρώνους του, με αποτέλεσμα τον οριστικό αποκλεισμό της πιθανότητας δημιουργίας κουρδικού κράτους στη Ροζάβα(για μίαακόμα φορά ιστορικά) και ως εκ τούτου επιτευχθηκε  ο  πρωταρχικός  στόχος της Άγκυρας. Η οιωνεί αυτή παράδοση αποτελεί επιβεβαίωση των όσων είπεσήμανα  τις προάλλες περί αδυναμίας των Κούρδων να προβάλουν ανοικτή αντίσταση στην Τουρκία.Καλό το αντάρτιικο,αλλά δεν επιφέρει αποτελέσματα που αλλάζουν την κατάσταση ιδιαίτερα απέναντι σε τωρινούς στρατούς του ΝΑΤΟ.

2. Οι απώλειες του Τουρκικού στρατού είναι αμελητέες, διότι η επιχείρηση αυτή, όπως και οι δύο προηγούμενες, έχει  στην Τζαραμπλούς  και στο Αφρίν είχαν υβριδικό χαρακτήρα. Εξ ορισμού στον υβριδικό πόλεμο οι ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας παίζουν πολύ μικρό ρόλο, περιοριζόμενες σε απολύτως αναγκαίες ενέργειες για την επίτευξη του στόχου(πχΚριμαία), που συνήθως είναι η ανατροπή κάποιου γεωπολιτικού status quo με μη-βίαιες ενέργειες  Η περισσότερη δουλειά γίνεται από τους “αντιπροσώπους” (proxies), που εν προκειμένω, αναφέρονται  στα ελληνικά ΜΜΕ ως “μισθοφόροι της Τουρκίας”.(δηλαδή ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός της Συρίας) Υβριδικό πόλεμο στη Συρία διεξάγει κατά κύριο λόγο η Ρωσία,(βάσει των μετεξελίξων παλαιοτέρων σοβιετικών εγχειριδίων σε Γκερασιμωφική ορολογία) που, ανάμεσα στα άλλα, έχει αναπτύξει στη χώρα αυτή “ιδιωτικούς στρατούς”, οι οποίοι μάλιστα επιτέθηκαν απευθείας και στους Αμερικανούς, υφιστάμενοι όμως τραγικές απώλειες.(προ καιρού στο Ντιερ ελ Ζορ). Αναφέρομαι στην γνωστή εταιρεία WAGNER  που έχει παρουσία σε Ανατολική Ουκρανία, Τσετσενία, Κεντρική  Αφρική/Μπανγκουί καθώς και στο παλάτι Μιραφλόρες του Μαδούρο και στο νησί Μαργαρίτα  της Βενεζουέλας στην Καραιβική.
3. Όμως ούτε οι αντιπρόσωποι της Τουρκίας (ο FSA) έχουν υποστεί ιδιαίτερα σοβαρή φθορά, αν σκεφτεί κανείς ότι έγιναν άγριες μάχες σε μέτωπο μήκους 120 χιλιομέτρων και βάθους 30 χλμ.(μεταξύ Ταλ Αμπιάντ και Ρας ε Λέιν) Οι μάχες αυτές έλαβαν χώρα μέσα σε δεκάδες χωριά και οικισμούς και όπως γνωρίζουμε ο αστικός αγώνας ματώνει τους αντιμαχόμενους και είναι από τις πιο σκληρές μορφές πολέμου .Θα περίμενε λοιπόν κανείς δραματικές απώλειες, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί. Για να δούμε συγκεκριμένα τι επίπεδο απωλειών θα αναμέναμε, ας λάβουμε υπόψη ότι, στην Αμερικανική στρατιωτική σκέψη, μια μονάδα θεωρείται ότι είναι πλέον αναποτελεσματική στο πεδίο της μάχης (combat effective), αν έχει υποστεί απώλειες της τάξεως του 20-30% της δύναμής της. Όσοι παρακολουθούν τα δρώμενα θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι, γύρω από τέτοιες συγκρούσεις διεξάγονται και πληροφοριακές και επικοινωνιακές επιχειρήσεις, που και αυτές χαρακτηρίζονται από δριμύτητα. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να σχηματίζουμε άποψη βασιζόμενοι σε ένα βίντεο ή σε ένα μεμονωμένο συμβάν, που προβάλεται μετ’ επιτάσεως από την μία ή την άλλη πλευρά. Επειδή χτυπήθηκε ένα θωρακισμένο  όχημα δεν σημαίνει ότι ο αντίπαλος επικρατεί.

4. Τέλος και για να βοηθήσουμε λίγο τους  δημοσιογραφίζοντες ανταποκριτές  ως και τους δημοσιογράφους που παραπλανήθηκαν στο να ασχοληθούν με τα μέτωπα του Μανμπίτζ ή του Κομπάνι, θα πρέπει να επισημάνουμε τις γεωγραφικές ομοιότητες του Τουρκικού “προγεφυρώματος” στη Συρία (δηλαδή, τις περιοχές όπου δρουν οι Τούρκοι), με το χάρτη της εθνοτικής σύνθεσης των διαμερισμάτων της Συρίας. Εύκολα βλέπει κανείς ότι οι Τούρκοι εισέβαλαν και πολεμούν σε περιοχές που ο πληθυσμός είναι κατά βάση Άραβες Σουνίτες και όχι Κούρδοι. Κουρδικοί πληθυσμοί υπάρχουν εκατέρωθεν του Τουρκικού “προγεφυρώματος”, το οποίο παρεμβάλεται ανάμεσά τους και τους διαχωρίζει. Αυτό σημαίνει ότι αυτά που κάνουν οι Τούρκοι, βασίζονται σε προσεκτική μελέτη και σχεδιασμό του Ακάρ και των επιτελών του , Διάλεξαν να εισβάλουν σε μια περιοχή όπου θα είναι δύσκολο κανείς να τους εκδιώξει μετά , αφού ο ντόπιος πληθυσμός δεν θα είναι κατ’ ανάγκην εχθρικός προς αυτούς. ΅Επομένως, στην περίπτωσή μας, ο πολιτισμένος κόσμος δεν έχει να κάνει με έναν απλό “νταή”, Σουλτάνο  αλλά με ένα νταή που σκέφτεται..Χρειάζονται μελέτη οι επιχειρήσεις των Τούρκων και ας ξυπνήσουν οι δικοίμας από τ λήθαργο και τα γραφεία τους.

Leave a Reply

  • (not be published)