«ΝΕΑ ΙΝΔΙΑ» Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΘΕΣΕΩΝ – ΤΙΜΩΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΔΕΘ 2019

Posted on September 04, 2019, 2:40 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Α 1

Η χώρα κατέχει την πρώτη θέση ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χρυσού . Στην ινδική κοινωνία, οι αποταμιεύσεις ενός ολόκληρου βίου ενδέχεται να ξοδεύονται σε πολυέξοδες γαμήλιες τελετές και 35- 50% του συνόλου των εξόδων του γάμου, κατευθύνεται στην αγορά χρυσού και κοσμημάτων.

Η δυνητικά μεγάλη, αλλά αδρανής πηγή, είναι ο χρυσός που βρίσκεται στους ναούς της Ινδίας. Υπολογίζεται ότι ο ναός Sree Padmanabhaswamy διαθέτει χρυσό αξίας άνω των 17 δισ. Δολαρίων, ενώ ο ναός του Τιρουπάτι διαθέτει χρυσό περίπου 1.700 τόνων.

Ο χρυσός είναι αναπόσπαστο μέρος των θρησκευτικών τελετών, αλλά και της οικογενειακής παράδοσης-κληρονομιάς.

Η Ινδία θα είναι η τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ/2019. Έχουν περάσει 10 χρόνια από την προηγούμενη φορά που είχε τιμηθεί ξανά και στο μεταξύ έχουν εδραιωθεί άριστες πολιτισμικές και επενδυτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Φέτος η «Νέα Ινδία» αναλαμβάνει την σκυτάλη και παρουσιάζει καινοτόμες τεχνολογίες στην υφαντουργία, την τεχνολογία, την φαρμακοβιομηχανία, ακόμα και την αεροδιαστημική. Σημαντικό επίσης είναι το ειδικό τμήμα των start ups που διαθέτει και η διασύνδεσή τους με τις αντίστοιχες ελληνικές  που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου. Τρεις Ινδικές εταιρείες είχαν συνεργάτες στην Ελλάδα και 20 ελληνικές εταιρείες λειτουργούν στην Ινδία.

Το 2000 το ΑΕΠ ήταν περίπου 459 δις $, ενώ το 2018, 2.726 δις $. Το 2030 εκτιμάται ότι το ονομαστικό ΑΕΠ της Κίνας θα είναι $64,2 τρις, της Ινδίας περίπου $46,3 τρις και των ΗΠΑ περίπου $31 τρις. Η οικονομία της χώρας προβλέπεται να παρουσιάσει το 2019, ανάπτυξη 7,4%, έναντι 6,3 % της Κίνας και μόλις 2,5 % των Η.Π.Α.

Η Ινδία με πληθυσμό 1,36 δις, θα ξεπεράσει την Κίνα που έχει 1,39 δις περίπου, το 2024 και θα το κάνει με έναν πολύ πιο νεανικό πληθυσμό (Μ.Ο. 37 έτη). Αυτό θα συνεχίσει έως το 2050, ενώ η Ιαπωνία, η Κίνα και η δυτική Ευρώπη θα συνεχίσουν να γερνούν.

Η Ινδία θα στείλει πλήρωμα με τρεις αστροναύτες στο διάστημα έως το 2022, με όχημα εκτόξευσης δικής της κατασκευής. Η  ινδική διαστημική υπηρεσία ISRO έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή με την τοποθέτηση ενός δορυφόρου σε τροχιά γύρω από τον Άρη το 2014, με προϋπολογισμό μόλις 73 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 671 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπάνησε η NASA για παρόμοια αποστολή.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γάλακτος στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σε φρούτα και λαχανικά. Το 50% των εργαζομένων απασχολούνται στη γεωργία. Τα καύσιμα και τα παράγωγά τους αντιπροσωπεύουν το 15% των εξαγωγών της χώρας.

Υπάρχουν απτά στοιχεία που  δείχνουν ότι ο εποικισμός Ελλήνων εμπόρων στη Βεγγάλη, πρέπει να έχει αρχίσει ήδη από την αρχή του δέκατου έβδομου αιώνα. Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας ξεκίνησαν τον Μάιο του 1950. Η Ινδία άνοιξε Πρεσβεία στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1978. Η νέα ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί εγκαινιάστηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2006. Η Θεσσαλονίκη αδελφοποιήθηκε με τη Καλκούτα κατά τον Ιανουάριο του 2005.

Ο αριθμός των Ινδών τουριστών προς τη χώρα μας βαίνει συνεχώς αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια και  οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη χρονιά.

Μεγάλο μέρος των ιστορικών συμφωνεί πως το σκάκι πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, την εποχή της Αυτοκρατορίας Γκούπτα (320-550 μ.Χ.), ενώ μεταφέρθηκε στις δυτικές κοινωνίες τον 9ο αιώνα.

Η Ινδία, διαθέτει 1,4 εκατομμύρια στρατιώτες, ισχυρή  ναυτική δύναμη με ένα αεροπλανοφόρο και άλλα δύο να αναμένονται. Διαθέτει υπερπόντια ναυτική βάση στις Σεϋχέλλες. Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ασία και αντίπαλο δέος για τη Κίνα.Ισορροπημένες οι σχέσεις της με Η.Π.Α και Ρωσία.

Η Ινδία είναι από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες οικονομίες και η αγορά της Ευρώπης είναι σημαντική για την ίδια, αφού το ισοζύγιο με τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Επίσης το Δελχί  αναζητά συμμαχίες, τέτοιες μάλιστα που να είναι αντίβαρο στους δύο μεγάλους εχθρούς της, το Πακιστάν και την Κίνα. Κοντά σε αυτές έρχεται και η Τουρκία η οποία στηρίζει ανοιχτά πλέον το Πακιστάν στο Κασμίρ.

                                                                 Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)