Όργιο ασχετολογίας  ..και αποκυημάτων φαντασίας….Περιθωριακές εκτιμήσεις και εκτός πραγματικότητας….Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας…

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Το τελευταίο μήνα διάφοροι φίλοι και κυρίως στρατιωτικοί εν ενεργεία  με ενημέρωσαν για  4 συνολικά αυτοχρησθέντες “αναλυτές και σχολιαστές “σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα που αναφέρονταν σε μείζονα ζητήματα των διεθνών σχέσεων, της γεωστρατηγικής κα.Χωρίς να έχουνε εξειδικευμένες γνώσεις  και πουβασιζόνται  σε ένα κρεσέντο ασχετοσύνης και προβληματικών /ιδιόρυθμων τοποθετήσεων που  μάλλον προέρχονται από τα ‘σπήλαια της συνωμοσιολογίας  και της προχειρότητας”,υποστηρίζουν διάφορα και ανεδαφικά.. Οι δύο είναι στρατιωτικοί εα (του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού μας Ναυτικού) και οι άλλοι δύο προερχόμενοι από αχαρτογράφητους χώρους….που απλούστατα στην χαοτική Ελληνική μιντιακή πραγματικότητα βρήκανε την ευκαιρία να εμφανιστούν…

Αν και δεν έχω  τον διαθέσιμο χρόνο αποφάσισα να προχωρήσω μέσω κάποιων επισημάνσεων ,γιατί αυτά που έχουνε λεχθεί είναι προφανώς εκτός πραγματικότητας.Ανδεν ήσαν οι συγκεκριμένοι φίλοι μου στα Γενικά Επιτελεία ,ούτε καν θα ασχολούμουνα,(όπως συνήθως κάνω με κάποιους ‘πειρατές” των αναλύσεων και “αρχιερείς του αντιγραφισμού’),αλλά αυτή την φορά απαιτείται να γίνουν κάποιες αποσαφηνήσεις-διευκρίνησεις ως και “να βγούμε  λίγο από την ομίχλη’
 
1) Κάπου μιλάνε για τη σημασία της οικονομίας…”αν δεν έχεις οικονομία…δεν μπορείς”…όταν όμως τους λέω για τα χάλια της Ρωσικής οικονομίας σου λένε “….άαααλλο η Ρωσία”. Ισχύουν άλλοι νόμοι της φύσης; γιατί οι Ρώσοι είναι το “ξανθό γένος”; Λένε  επίσης ότι η ανάπτυξη της Τουρκίας που “θαυμάζουμε” προκύπτει από ύποπτες συναλλαγές, ιδίως με τζιχαντιστές…Δεν βγαίνουν  άνθρωπε μου τα νούμερα ούτε οι ημερομηνίες, γιατί η ανάπτυξη της Τουρκίας αρχίζει πολύ πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος στη Συρία…Η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία δυστυχώς για εμάς έχει ανάπτυξη από το 2005/2006.Και δεν είναι αυτή από τις ύπουλες διασυνδέσεις του Ερντογάν με τον ISIS  στην Μεσοποταμία την περίοδοτου 2014-2016.Αν είναι δυνατόν  μόνο οι παράνομες πωλήσεις Ιρακινού-Συριακού  πετρελαίου  από τις περιοχές που κατείχε  το άθλιο κρατίδιο του Μπαγκντάντι τότε  μόνο με αυτή την περίοδο δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα κρατικό προυπολογισμό μιας χώρας των 80 και κάτι εκατ ψυχών.Μη ξεχνάμε ότι η Τουρκία είναι κράτος-μέλος του G20. Και δυστυχώς για εμάς από τις αρκετά γρήγορες και επιταχυνόμενες οικονομίες  κρατών σε παγκόσμια βάση(άλλο αν έχει προβλήματα).Να δεχθώ ότι τα κράτη του Κόλπου χρηματοδοτούν την οικονομία της ,και ειδικά το Κατάρ και το Κουβέιτ ασφαλώς ναι σε φαραωνικών διαστάσεων προγράμματα, αλλά δεν μπορεί η σχετικά /αριθμητικά /ποσοτικά περιορισμένη παράνομη διακίνηση πετρελαίου από την Ντιρ ΕλΖορ και την Μοσούλη την διτία 2014-2016  να .κατέστησε ισχυρή την οικονομία της Άγκυρας. Μην λέμε ανυπόστατα πράγματα.Και μάλιστα ο ένας από τους τέσσερεις  που ισχυρίζονται κάτι τέτοιες αερολογίες προέρχεται από τον οικονομικό χώρο.
 
2) Λένε οι τρεις από αυτούς  ότι οι Αμερικανοί ή/και οι Ισραηλινοί στη Συρία χτυπάνε μόνο (!)Ιρανικους -χεζμπολλάχ στόχους, όχι Συριακούς και βέβαια ότι “δεν τολμούν”(!) να χτυπήσουν Ρωσικούς.Είναι κακά πληροφορημένοι ή Πιραντελικά “είναι έτσι αν έτσι νομίζουν…” Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι ακριβές και ότι έχει δεχθεί αεροπορικά πλήγματα και ο Ασσάντ, του  οποίου έχουν βομβαρδίσει  το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Δαμασκού καθώς και βάσεις του καθεστώτος του.Στην  γνωστή ανοιξιάτικη Αμερικανική/βρετανο-γαλλική πυραυλική επίθεση του 2017(με εμπλοκή  αεροσκαφών από τις βάσεις της Κύπρου, της Κορσικής ως και Αμερικανικών πλοίων ανοικτά των Συριακών ακτών), αλλά και σε αντίστοιχη του 2018 με αφορμή την χρήση χημικών όπλων.(αδιάβαστοι είναι).Τοεργαστήριοτης Δαμασκού και η πόλη Χομς ελέγχονται από το καθεστώς του Άσαντ.

Του έχουν καταρρίψει οι Ισραηλινοί  πολεμικό αεροπλάνο  το 2018 και του έχουν χτυπήσει  και εδαφικές δυνάμεις από τον ενέριο χώροτου Λιβάνου.. Όσο για το “δεν τολμούν τους Ρώσους”, δεν πειράζει, τόλμησαν οι Τούρκοι που δεν έχουνε τις δυνατότητες των τριων ισχυρών της Δύσης το Νοέμβριο του 2015 με την κατάρριψη του Σουχόι-24 . Δύο από τους συγκεκριμένους “ασχετολογούντες”  θέλουνε  να πιστέψουμε ότι ΗΠΑ και Ρωσία έχουν συμφωνήσει τα πάντα  για τη Συρία.

Όμως η συμφωνία για τη διαίρεση της περιοχής των επιχειρήσεων κατά μήκος του Ευφράτη (κάτι ανάλογο μάλλον είχε γίνει το 1970 στην Αίγυπτο, όπου οι Ισραηλινοί επιτρέπονταν να βομβαρδίζουν δυτικά του Νείλου) δεν σημαίνει και συμφωνία για το μέλλον της Συρίας.Αρκεί να τους επισημάνω ότι οι Αμερικανοί έπληξαν με αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από την Αλ Ντάφρα των ΗΑΕ και την Αλ Ουντείντ του Κατάρ  το Νοέμβριο του 2018 Ρώσους μισθοφόρους της πολλή γνωστής εταιρέιας WAGNΕR στα νότια του Ευφράτη σκοτώνοντας πάνω από 130 άτομα.Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη ο Αρχηγός των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων γνωστός στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμωφ επικοινώνησε για το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό Γιοζεφ Ντάνφορντ (απερχόμενο Αρχηγό σε 2 μήνες) καθώς και με τον επικεφαλής της Κεντρικής  Διοίκησης των ΗΠΑ στρατηγό Γιόζεφ Βότελ( αποστρατευόμενοεντός των ημερών ) γιατί οι απώλειες ήσαν σχετικά μεγάλες και επικράτησε ένταση….Επίσης οι Δυτικοί υποστηρίζουν στο Συριακό την διαδικασία του ειδικού διαμεσολαβητή Ιταλοσουηδού διπλωμάτη Στέφεν ντε Μιστούρα και δεν συμμετέχουν στην διαδικασία της Αστάνα πάνω στην οποία κινούνται η Μόσχα, η Τεχεράνη και η Άγκυρα.(Διασκέψεις στο Σότσι της Μαύρης Θάλσσας κα)

Σχετικά με τον Ευφράτη οι Αμερικανοί ασφαλώς ελέγχουν την περιοχή ανατολικά του ποταμού με 22 μικρές βάσεις στο Συριακό Κουρδιστάν ,αλλά μην ξεχνάμε ότι και δυτικά του Ευφράτη έχουνε δύο μικρές βάσεις στην Ταλ Αμπιάντ και στην Μανμπίτζ τις οποίες διεκδικούν οι Τούρκοι,ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται στρατιωτική δύναμη του Άσαντ..(Να διαβάζουμε παρακαλώ και να παρακολουθούνε ειδικά σεμινάρια γεωγραφίας!!). Στην Μαμπίντζ σταθμεύουν κα μερικοί Γάλλοι κομάντος.

 
3) Αντιφάσκουν όταν λένε ότι ο εμφύλιος στη Συρία εντάσσεται στα πλαίσια της  Αραβικής Άνοιξης ,ενώ  μετά από λίγο λένε ότι  ο πόλεμος  στην Συρία ξέσπασε επειδή ο Ασσάντ θα επέτρεπε την κατασκευή Ιρανικού αγωγού στο έδαφος της Συρίας που θα κατέληγε σε τερματικό σταθμό στην Μεσογειακή ακτή.. Ποιό από τα δύο  ισχύει; Αν δεχτούμε ότι τον εμφύλιο τον προκάλεσαν οι ΗΠΑ, ήθελε χρόνο η προετοιμασία και αυτά δεν γίνονται αμέσως, ενώ ας λάβουνε υπόψη ότι επί της εποχής των αλήστου μνήμης Σοβιέτ η Συρία ήταν η μόνη από τις 22 χώρες του Αραβικού κόσμου, σταθερά προσηλωμένη στην Μόσχα.. Όταν λέει τη μια ημέρα υπέγραφε ο Ασσάντ και την επόμενη ημέρα άρχιζε ο εμφύλιος, αυτό δε γίνεται, ενώ κάτι τέτοιες τοποπθετήσεις είναι σενάρια επιστημονικής φαντάσιας ή απόψεις “εξωγηίνων στον πλανήτη των γήινων!!). Πιο πιθανό είναι να είχε προετοιμαστεί η εξέγερση στα πλαίσια ευρύτερου σχεδίου (Αραβικής Άνοιξης) αλλά όμως τότε τι σχέση έχει ο αγωγός…. Και να υπέγραφε ο Ασσάντ και να μην υπέγραφε η Συρία θα διαλύονταν. Αυτό για μένα είναι πολύ σημαντικό διότι, ο γεννήτορας μηχανισμός των γεωπολιτικών εξελίξεων ΔΕΝ είναι κάποιες ιδιωτικές εταιρίες και μάλιστα πετρελαιοεταιρίες, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι βιαστικοί αναλυτές και συνωμοσιολόγοι. Άλλο το πραξικόπημα των 7 αδελφών  πετρελαικών εταιριών κατά του Ιρανού πρωθυπουργού Μοσαντέκ στις αρχές της δεκαετίας του 50 στην Τεχεράνη  που επανέφερε στον ‘θρόνοτου παγωνιού “τον Σάχη Παχλεβί ,και άλλο ο παρατεταμένος Συριακός εμφύλιος(έχουνε κουράσει.. με τα ίδια και τα ίδια ενώ επαναλαμβάνονται και δεν έχουνε τίποτα σύγχρονο να προσθέσουν…)

Η δική μου άποψη περί “συμφερόντων” είναι ότι οι  πολεμικές βιομηχανίες και τα λοιπά συμφέροντα δεν είναι τ’ιποτε άλλο παρά το σύγχρονο έκδοχο των looters, αυτών που στην αρχαιότητα ακολουθουσαν ένα στρατό, με σκοπό να λεηλατήσουν τις περιοχές που αυτός θα καταλάμβανε(δηλαδή οι  σύγχρονοι πλιατσικολόγοι). Για τις ΗΠΑ τουλάχιστον, ο πόλεμος δεν εχει τελειωσει σε καμία γωνιά του πλανήτη.Ειναι διαρκής και ως εκ τούτου βαση του σχεδιασμού τους, κλειδί  είναι η πολεμική αναγκαιότητα. Τα λοιπά έπονται.Οι ΗΠΑ διεξάγουν πολέμους ακόμα και σε περιοχές που δεν φαίνονται(πολιτικούς-γραμμικούς-ειδικούς-ασύμμετρους-υβριδικούς-κυβερνοπολέμους κα).Απόρρητη μελέτη κορυφαίων Αμερικανών αναλυτών  του 2015 αποδεικνύει ότι μετά τη 9/11,οι Αμερικανοί έχουνε στρατιωτικές δυνάμεις ως και Ειδικές Δυνάμεις σε 159 πό τις 193 χώρες-μέλη του ΟΗΕ (μην ανοίξω τα κιτάπια μου…) Και επίσημα σταθμάρχες-γραφεία του FBI  σε 174 χώρες!!!
 
4) Αντιφάσκουν  όταν κριτικάρουν (!) οι συγκεκριμένοι  τους Αμερικανους ότι δε διαβάζουν ιστορία(!) αλλά τελικά αποδεικνύεται ότι δεν τη διαβάζουν  αυτοί που είναι εκτός γνώσεων στρατηγικής,πολεμολογίας, στρατιωτικής ιστορίας κα. Ή την διαβάζουν όποτε θέλουνε. και θεωρούν τα αντικείμενα ως είδωλα και αντίστροφα…Δεν μπορεί να λέγονται  τέτοια  πράγματα ,την στιγμή που δεν έχουνε παρακολουθήσει σεμινάρια/συμπόσια  ή δώσει ομιλίες σε κορυφαία στρατιωτικά κολλέγια των ΗΠΑ(όπως στην Αννάπολη του Μέριλαντ, στο Καρλαίλ της Πενσυλβάνια, στο Μοντγκομερι της Αλαμπάμα, στο Φορτ Λέβνγουωρθ του Κάνσας, στο Μόντερει της Καλιφόρνια , στο Νιούπορτ του  Ροούντ Άιλαντ, στο Κολοράντο Σπρίνγκς ή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας στο Φορτ Μακναίρ).Αρέσει ή δεν αρέσει σε τέτοια θέματα οι Αμερικανοί είναι 50χρόνια μπροστά. Να μην προσθέσω και τα Νατοικά ειδικά.σχολεία και σεμινάρια.Μέρα με νύχτα η διαφορά…Αυτά τα λέω και γράφω βάσει στοιχείων και συγκριτικών μεθόδων.Όχι φληναφήματα.

Όταν λοιπόν ισχυρίζεται κάποιος από τους τέσσερεις ότι οι Ρουμάνοι και οι Πολωνοί  “αντιδρούν”(!) στην Αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα( Ρετζίκοβο-Ντεβασέλου-Καντίζ και Κιουρετσίκ) αγνοεί επιδεικτικά και προκλητικά την ιστορία των λαών αυτών ιδίως των Πολωνών. Δεν ξέρει  ούτε τι ειναι “intermarium”, ούτε τι είναι “Προμηθεϊσμός” ενώ αγνοεί τελείως τις σοβιετοπολωνικές  διαχρονικές δενέξεις Ούτε πού γεννήθηκαν αυτές οι ιδέες.(Εδώ χρειάζεται πολύ εμπεριστατωμένο φροντιστήριο…) Επίσης αντιφάσκει στο ότι κατηγορεί μεν τους Αμερικανους ότι δεν ξερουν την ιστορια, αποδεικνύεται όμως ότι οι Αμερικανοί την ξέρουν και έχουν βασίσει την τωρινή  στρατηγικη τους εκεί,(από Θουκιδήδη-Μέγα Αλέξανδρο-Ξενοφώντα κα) Σε αυτη τη φάση τώρα στο intermarium και στην επόμενη στον Προμηθεϊσμό (η επόμενη φαση αρχιζει με την αποχωρηση των Αμερικανων από το Αφγανιστάν, την οποία η συγκεκριμένη  η υπόλοιπη παρεούλα θα την παρουσιάσουν σαν ήττα των ΗΠΑ το 2024!!!(θα τρελλαθούμε….), [Σημ. 1]).

Οι Ρουμανοι και οι Πολωνοί γνωρίζουν πολύ καλά  ότι η Ρωσία θα τους χτυπήσει κάποια στιγμή ούτως ή ‘αλλως. Και με ασπίδα και χωρις ασπίδα.(εννοώ αντιπυραυλική) Καλύτερα λοιπόν με την ασπίδα. Και από όσο ξέρω δεν υπήρξαν ούτε  μαζικές διαδηλώσεις, ούτε διαμαρτυρίες των πολιτών τους .Τώρα αν σε κράτη των 40 ή 25 εκατ υπάρχουν μερικές εκατοντάδες πολίτες που διαμαρτύρονται για τις πυραυλικές βάσεις του Ρετζίκοβοκαι του Ντεβασέλου δεν λέει πολλά….Αυτές οι δύο χώρες έχουνε ταχθεί ανεπιφύλακτα με τις ΗΠΑ,ενώ έχουνε υποφέρει διαχρονικά από την Μόσχα. Να λέμε αλήθειες…όχι ασυναρτησίες.
 
5) Θεωρούν ότι την Ουκρανική επανάσταση του  Μεϊντάν  τυ 2014 την προκάλεσαν αποκλειστικά οι Αμερικανοί. Επιπλέον θεωρούν  οτι αυτό ήταν  το λάθος των Αμερικανών(!) Γιατί; Επειδή  έχασαν το Ντονμπάς και την Κριμαία(υπόψη από τις Ρωσικές επιχειρήσεις του 2014-2015  έχασαν  οι Ουκρανοί το 30% του Ντονμπάς σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ενώ ασφαλώς χάθηκε η Κριμαία) Όμως δεν μπόρεσαν οι Ρώσοι να προχωρήσουν προς Μαριούπολη-Μπερντιάνσκ/Αζοφική  και φυσικά σε Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ οι Ρωσόφωνοι υποχώρησαν.) Σε πρόσφατο κείμενο μου  χρησιμοποίησα το παράδειγμα του αείμνηστου  Γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου για την πολυκατοικία και το ρετιρέ. Νομίζω ότι η άποψη  είναι αρκετά  λογική αφού η Μόσχα έχασε την Ουκρανία για πάντα ως  συνολικό χώρο, το θέμα της διεθνοποιήθηκε και πρόσφατα το Πατριαρχείο Μόσχας έχασε την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία(τεράστιο πλήγμα). Το Κίεβο προχώρησε σε ειδική σχέση με την ΕΕ,ενώ “χτυπάει την πόρτα του ΝΑΤΟ μέχρι το2023-2024”.Μην τα παραβλέπουμε αυτά..(το ΝΑΤΟ από την Βαλτική και σε κάποια φάση πλήρως  από την Ουκρανία  θα συνορεύει με την Ρωσική Ομοσπονδία).. Μάλλον κέρδισαν οι Δυτικοί  Να το πω αλλοιώς  οι Δυτικοί “έφαγαν  το ψάρι και τους έμεινε το κεφάλι…..” Ποιος έφαγε καλυτερα;
 
6) Ισχυρίζονται δύο από αυτούς  που λένε διάφορα τέτοια , ότι οι Αμερικανοίι θελουν να αναγνωριστούν τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ και να γίνουν πυροβολείο(!). Είναι γνωστό ότι είμαι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.ΟΚ. Οι Ρώσοι γιατί πρώτοι   αναγνώρισαν τα Σκόπια ως Μακεδονία το 1992 και θέλουν τα Σκόπια να ονομαστούν Μακεδονία σκέτο; Κάθε χώρα του ΝΑΤΟ είναι πολυβολείο της Συμμαχίας.Αλλά γύρω από τα Σκόπια όλα τα κράτη είναι με την Δύση.Και η Σερβία ως ένα βαθμό…Συλλογισμοί  τέτοιου πλαισίου είναι  χωρίς ουσία…Αυτό που βαίνε πέραν του συμβατικού είναι αν  στο μέλλον τα Σκόπια φιλοξενήσουν στο έδαφος τους τακτικά πυρηνικά όπλα.Αλλά αυτό δεν είναι πολυβολείο.Είναι Αρμαγεδδώνας και πλησιάζουμε στο τέλος του κόσμου…(αν βέβαια γίνει χρήση τους..εύχομαι ποτέ…)
 
7) Επαναλαμβάνουν ορισμένοι  το επιχείρημα του ότι τα Σκόπια γίνονται ήδη πυροβολειο του ΝΑΤΟ. Λογικά αν είσαι στο ΝΑΤΟ, είσαι πυροβολείο του ΝΑΤΟ. Δεν είσαι καντίνα ή ψητοπωλείο. Από τη στιγμή που ο αντίπαλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Κοπεγχάγη  και την Στογχόλμη με πυρηνικούς πυραύλους, που έχει ήδη αναπτύξει στο Καλίνιγκραντ στην Βαλτική και συνεχώς μας τους επιδεικνύει προκλητικά, σαφώς και το ΝΑΤΟ θα αντιδράσει συμμετρικά και θα αναπτύξει νέα γενιά  τακτικών πυρηνικών και πυραυλικών συστημάτων.. Γιατί αν από όλες τις πόλεις του κόσμου διαλέγει κάποιος την Κοπεγχάγη ή την Στογχόλμη για να τη στοχοποιήσει με πυραύλους, ο κάποιος αυτός έχει πρόβλημα που δεν επιλύεται παρά μόνο με το παραδοσιακό δέσιμο.Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και χρόνια η Μόσχα αντιδρά στην διέυρυνση του ΝΑΤΟ  προς ανατολάς.Ο υπογράφων διαφωνεί με την ένταξη  των Σκοπίων στο  ΝΑΤΟ βάσει ονόματος, όχι για το αν τα Σκόπια ή Σερβία  πρέπει να ενταχθούν στην Ατλαντική Συμμαχία…

Χρειάζονται αυτοί οι 4 κύριοι, πολλή μελέτη και  να διαβάσουν πολυδιάστατες και διαχρονικές -βαθύτατες αναλύσεις….γιατί έχουνε ερασιτεχνικές γνώσεις και αγνοούν πολεμολογία,στρατιωτική ιστορία,και σύγχρονα πεδία μάχης.

 
 
 
Σημ. 1  Και εγώ, όταν ήμουν μικρός, θεωρούσα ότι οι Αμερικανοί έχασαν  συντριπτικά στο Βιετνάμ και δεν θα τολμήσουν να επανεμφανιστούν ποτέ.στην Ινδοκίνα και στον ποταμό Μεκόνγκ.. Αυτή ήταν η πρώτη μου ανάγνωση. Σε δεύτερο χρόνο αναρωτήθηκα, καλά είσαι  υπερδύναμη και έχασες; Η απάντηση που έδιναν όλοι είναι ότι οι Αμερικανοί ήταν Αμερικανάκια. Ηλίθιοι, ναρκέμποροι , ή ανίκανοι να πολεμήσουν σαν παλληκάρια στις ζούγκλες της Ινδοκίνας.(προφανώς αδιάβαστοι….να τους δώσω ένα βιβλίο 1098 σελίδων για όλες τις επιχειρήσεις…με τα υπέρ και τα κατά..)
 
Κάποια στιγμή πρόσεξα ότι οι Αμερικανοί έφυγαν από το Βιετνά/Σαιγκόν το 1975. Kαι το 1979 εισεβάλλαν οι Κινέζοιπου έπαθαν μεγάλες ζημιές και τα μάζεψαν…
 
Αυτό αποτέλεσε τη δεύτερη ανάγνωση. Στη διάρκεια του πολέμου οι Κινέζοι εφοδίαζαν τους  κομμουνιστές Βιετναμέζους, όπως και οι Σοβιετικοί. Οι Αμερικανοί έμειναν εκεί μέχρι το οριστικό σπάσιμο του  τότε άξονα Μόσχα-Πεκίνου-Ανόι. Μήπως λοιπόν οι Αμερικανοί δε διαβάζουν τα πράγματα όπως εμείς;Και κάτι άλλο. οι τελευταίοι 5 Αμερικανοί πρόεδροι ως και Γερουσιαστές-Στρατηγοί επισκέφθηκαν  και επισκέπτονται το Βιετνάμ.Οι διμερείς σχέσεις είναι πολύ δυνατές.Δεκάδες Βιετναμέζοι αξιωματικοί και επιστήμονες πηγαίνουν για σπουδές στις ΗΠΑ.Αμερικανικά πλοία ελλιμενίζονται στο Καμ Ρανχ.Αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη ανεφοδιάζονται στη Ντανάνγκ.Στην ανά διετία μεγαλύτερη Αμερικανική -διεθνή  άσκηση RIMPAC  στον Ειρηνικό οι Βιετναμέζοι είναι οι πρώτοι που συμμετέχουν.Μήπως θα πρέπει να αναθωρήσουμε κάποια πράγματα  περί νικής και ήττας ;
Τώρα  το 2024 οι Αμερικανοί θα  αποχωρήσουν  από το Αφγανιστάν. Η Μόσχα ανησυχεί ήδη. Και έχει λόγο. …
 

Leave a Reply

  • (not be published)