Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
 1. Η περιοχή της Θράκης από αρχαιοτάτων χρόνων θεωρείτο χώρος ζωτικής σημασίας για τους επίδοξους Ασιάτες επιδρομείς και εισβολείς, μιας και αποτελεί μιας πρώτης προγεφύρωμα στη μετέπειτα επέκτασή τους προς την Ευρώπη.
 1. Πέρσες, Άραβες και Τούρκοι μέσα στο πέρασα των αιώνων βρέθηκαν στη θρακική γη, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με αρνητικά γι αυτούς αποτελέσματα.
 1. Τα χρόνια πέρασαν, οι μεγάλες αυτοκρατορίες διαλύθηκαν και ο κόσμος πήρε την σημερινή του μορφή, όπως την ξέρουμε στις μέρες μας. Όμως η ιστορία πάντα θα συνεχίσει να κάνει κύκλους και όσοι δεν την έχουν μελετήσει καλά σε όλες τις πτυχές της θα βρεθούν εμπρός σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
 1. Στις μέρες συντελείται η δεύτερη μεγάλη μετανάστευση των λαών, αλλά αυτή τη φορά δεν έχουμε Οστρογότθους, Βησιγότθους, Φράγκους, Αλαμανούς, Βάνδαλους, που θα έρθουν να ταρακουνήσουν την Ρωμαϊκή Ειρήνη και να καταλύσουν το Δυτικό Ρωμαϊκό Κράτος. Έχουμε Πακιστανούς Ιρακινούς, Λύβιους, Μαροκινούς, Αλγερινούς, Μπαγκλαντεσιανούς, Σύριους κλπ. που μεγάλοι αριθμοί από αυτούς χρησιμοποιούν ως σημείο εισόδου τους στη χώρα μας, τον Έβρο.
 1. Η παροιμιώδης αδράνεια των αρμοδίων διωκτικών αρχών, εκτιμάται ότι πηγάζει από υψηλά ιστάμενους κύκλους, οι οποίοι δυστυχώς δεν έχουν αφουγκραστεί το σφυγμό του ελληνικού λαού, την αγωνία του, την έλλειψη ασφάλειας που νιώθουν ιδίως στην ύπαιθρο (όχι ότι στα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι καλύτερη), θα οδηγήσει μαθηματικά στην επανεμφάνιση φωνών που το καλοκαίρι του 2019 χάθηκαν από τα βουλευτικά έδρανα.
 1. Εστιάζοντας στην Θράκη, ο άλλοτε αδιαπέραστος από πλευράς στρατιωτικής ασφαλείας ποταμός Έβρος, έχει γίνει κυριολεκτικά σουρωτήρι των ορδών των πάσης φύσεων λαθρομεταναστών και προσφύγων (για τους τελευταίους χρειάζεται πολύ καλή ανάγνωση και μελέτη της συνθήκης της Γενεύης). Κι αν τον πρώτο καιρό η μοναδική τους έννοια ήταν το πώς θα φτάσουν στην Ευρώπη και περνούσαν τον χρόνο παραμονής τους στη χώρα μας χωρίς προβλήματα, ξαφνικά ξεκίνησαν τα παρατράγουδα.
 1. Καταλήψεις οδοστρωμάτων, επιθέσεις σε διερχόμενα αυτοκίνητα στον Έβρο, εισβολή σε ακατοίκητα σπίτια σε χωριά της Θράκης, υφαρπαγή ζώων και άλλων αγαθών για τροφή και το πιο πρόσφατο επίθεση με μαχαίρι σε αστυνομικό στη Ροδόπη.
 1. Ένας Έβρος διάτρητος λοιπόν και με αφετηρία την ευρύτερη περιοχή Δερείου – Μεταξάδων ξεκινούν μερικά κύρια δρομολόγια που οδηγούν προς το εσωτερικό της χώρας, όπως παρακάτω:

α.      Ορεινό δρομολόγιο: ίσως το δυσκολότερο δρομολόγιο λόγω του ορεινού ανάγλυφου της περιοχής και παράλληλο προς την ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Οι λίγοι ορεινοί οικισμοί (πομακικοί) που υπάρχουν κυρίως στην ΒΑ Ροδόπη ενδεχομένως να αποτελούν πηγή ζωοκλοπών αλλά και αρπαγής και άλλων τροφίμων, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια συνδρομή από τις τοπικές κοινωνίες ώστε οι λαθρομετανάστες να παίρνουν προμήθειες χωρίς να προβαίνουν σε άλλου είδους φθορές και κλοπές. Η περίπτωση αυτή καλό θα είναι να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας. Εντύπωση πάντως προκαλεί η μη απώλεια του προσανατολισμού των ομάδων των λαθρομεταναστών, ιδίως όλων όσων κινούνται τη νύχτα. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με 2 τρόπους, ή έχουν στρατολογημένους οδηγούς γνώστες του ορεινού του εδάφους και των ασφαλών μονοπατιών ή μέσω των εφαρμογών GPS των κινητών τους, βρίσκουν το δρόμο τους σε εντελώς άγνωστο γι αυτούς έδαφος.

β.      Δρομολόγιο Δέρειο – Ν. Σάντα: αποτελεί κύριο δρομολόγιο που συνδέει οδικά τον Β. Έβρο και την υπόλοιπη Θράκη και άγει κατευθείαν στην κοιλάδα της Κομοτηνής. Με την είσοδο στην πεδιάδα το έργο τους γίνεται ευκολότερο μιας και μπορούν να κινηθούν είτε επί των υπαρχόντων δρομολογίων είτε παράλληλα με αυτά μέχρι να φτάσουν στην Κομοτηνή και από εκεί ή να προσπαθήσουν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία του ΚΤΕΛ με προορισμό την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη ή να βρουν κάποιο άλλο μέσο μεταφοράς (διακινητές) ή ακόμα και να συνεχίσουν πεζοί προς Ξάνθη και δυτικότερα.

γ.       Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης – Θεσσαλονίκης: Αυτό το δρομολόγιο συνήθως χρησιμοποιούνταν κατά κόρον παλαιότερα, χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα αλλά σε μικρότερους αριθμούς και μέχρι την Ξάνθη περίπου. Η εδώ και μήνες παύση της εκτέλεσης δρομολογίων του ΟΣΕ, προσφέρει άνεση και ασφάλεια στην κίνησή τους και την ασφαλή τους άφιξη στην Κομοτηνή και της Ξάνθη μιας και πλέον προτιμάται η Εγνατία οδός για την μετακίνησή τους προς το εσωτερικό της χώρας.

δ.      Δρομολόγιο Εγνατίας οδού:  Το πιο ριψοκίνδυνο για τον εντοπισμό τους από την ΕΛΑΣ. Αν και σημειώνονται καθημερινά συλλήψεις διακινητών αλλά και λαθρομεταναστών στο την ΕΛΑΣ, στα διόδια της Μέστης, και του Ιάσμου, εντούτοις οι διακινητές το προτιμούν για να τους μεταφέρουν στο εσωτερικό της χώρας. Με τη χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου (συνήθως κλεμμένα αυτοκίνητα) χρησιμοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και ανήλικοι αλλοδαποί σαν οδηγοί οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις οδήγησης ούτε εμπειρία ούτε κάποιο δίπλωμα, με αποτέλεσμα το αστυνομικό δελτίο να είναι επί καθημερινής βάσης γεμάτο από τέτοια συμβάντα.

ε.       Θαλάσσιο δρομολόγιο: Είναι το νέο στοιχείο που έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ της λαθρομετανάστευσης μέσω της Θράκης. Αυτό ξεκίνησε πριν 2 περίπου χρόνια όταν φουσκωτές λέμβοι προσέγγισαν τις ακτές της Ροδόπης, προσπερνώντας την Αλεξανδρούπολη και αποβίβασαν περίπου 40 μετανάστες, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες των κυκλωμάτων διακίνησης λαθρομεταναστών και προσφύγων να επιχειρούν και σε σχετικά μεγάλες θαλάσσιες αποστάσεις (άνω των 12 μιλίων).

 1. Συνημμένα υπάρχει σχετικός χάρτης με την κατά προσέγγιση σήμανση των δρομολογίων που χρησιμοποιούνται στη Θράκη.
 1. Τι πρέπει να γίνει

α.      Ενεργοποίηση, επάνδρωση και ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας με εξειδικευμένο προσωπικό. Ευχής έργο θα ήταν και η εξεύρεση αραβομαθών ή πακιστανομαθών που πρόσκεινται φιλικά προς τη χώρα μας ως διερμηνείς.

β.      Εφαρμογή του ΑΝ 376/36 σε ότι αφορά την είσοδο στην Ζώνη Ασφαλείας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) στην Επιτηρούμενη Ζώνη (ΕΠ) ή στην Απαγορευμένη Ζώνη (ΑΠ).

γ.       Επιτόπια σύλληψη και άμεση επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων των παράνομα εισερχομένων στη χώρα.

δ.      Επαύξηση των μέτρων ελέγχου στους σταθμούς ΚΤΕΛ και ΟΣΕ όλων όσων πρόκειται να ταξιδέψουν προς το εσωτερικό της χώρας.

ε.       Εξέταση των εγγράφων (αδειών παραμονής για την γνησιότητά τους η όχι).

στ.     Ενεργοποίηση συστήματος πληροφοριών για εντοπισμό και εξάρθρωση κυκλωμάτων κατασκευής πλαστών εγγράφων.

ζ.       Αξιοποίηση των UAV’S με πτήσεις ημέρα και νύχτα για εντοπισμό ομάδων κινουμένων ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης και Ξάνθης.

η.      Κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίου αντιμετώπισης και φραγής μεταναστευτικών ροών σε πραγματική βάση. Στο σχέδιο θα προβλέπεται η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της υπαίθρου, η χρήση μέσων συλλογής πληροφοριών επίγεια και εναέρια, η εμπλοκή συναρμόδιων υπηρεσιών.

 1. Εν κατακλείδι καλό θα ήταν να διερευνηθούν πολύ πιο πολλά απ όσα αναγράφονται στο παρόν μιας και τα ευρήματα τω ερευνών, οι παράμετροι, οι υπόγειες διαδρομές και παρακλάδια που θα βρεθούν πιθανόν να οδηγήσουν σε σοβαρότερες ατραπούς.

Leave a Reply

 • (not be published)