Ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της Ελλάδος είναι σε εξέλιξη  από τα γειτονικά μας κράτη με αιχμές τα κρίσιμα και λεπτεπίλεπτα  εθνικά μας ζητήματα και  αυτά σε μια χρονική περίοδο που η χώρα μας βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με  τον κοινωνικό ιστό να έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια πολλαπλά και σοβαρά πλήγματα. Την ίδια στιγμή οι αντιδράσεις της κυβέρνησης στην Αθήνα  είναι αναιμικές, χωρίς ειρμό και μεθοδικότητα, στερούνται ενδυναμωμένης πολυδιάστατης διπλωματικής κινητικότητας ως και επαρκών πληροφοριών για τις προθέσεις των γειτόνων μας , ενώ  δεν στηλιτεύουν τις αθλιότητες των πολιτικών ηγεσιών τους  που καθημερινά γίνονται όλο και πιο ακραίες  και προκλητικές. Στην προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας για μια ακόμα φορά προεξέχει η Άγκυρα, ενώ τα Τίρανα και τα Σκόπια προκαλούν τον Ελληνισμό μέσα από ανερμάτιστες θέσεις ή και ανεδαφικά ζητήματα που διαχρονικά και ιστορικά έχουνε κριθεί. Οι ανακοινώσεις των δικών μας αρχών είναι υποτονικές , ενώ η  πρόσφατη παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΞ στα Τίρανα και μπροστά στην απαράδεκτη συμπεριφορά του Έντι Ράμα ήταν επιεικώς χαλαρή, αρκετά «αδύναμη»(λεκτικά)  και  εν κατακλείδι άνευρη.

Οι Τουρκικές προκλήσεις αυτή την περίοδο δεν είναι μόνο αεροναυτικής φύσης στο Αιγαίο. Έχουνε δραματικά αυξηθεί ποιοτικά και ποσοτικά στην Θράκη μέσω απίστευτης  και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς ως  και θρασύτητας του ψευτομουφτή, παρεμβάσεων του μειονοτικού κόμματος με ιδιαίτερα προκλητικό μανιφέστο θέσεων, καθώς και με την πραγματοποίηση συμποσίων στην Σμύρνη και στην Προύσα , όπου με φόντο την «σημαία» της Δυτικής Θράκης’ ονειρεύονται απόσχιση και δηλώνουν ότι είναι Τούρκοι με τον επικεφαλής του μειονοτικού κόμματος να αναφέρεται ως «ο Ντενκτάς της Θράκης»

Επιπλέον αυτές τις ημέρες λόγω της γιορτής του  Ραμαζανιού ο Ισλαμιστής πρόεδρος  Ερντογκάν προχώρησε στην αήθη ενέργεια να αναγιγνώσκονται στίχοι του Κορανίου μέσα στην Αγία Σοφιά, που έχει χαρακτηριστεί επίσημα εδώ και χρόνια  ως Μουσείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Η συγκεκριμένη ενέργεια διαρκείας 30 ημερών και η μετάδοση των σχετικών εκδηλώσεων από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας αποτελεί πράξη Ισλαμοποίησης θρησκευτικών μνημείων και λειτουργιών που αναμφίβολα προκαλούν τους Χριστιανούς σε μια μάλιστα  χρονική περίοδο που σε Αφρική και Μεσοποταμία έχουνε δεχθεί επανωτά και σκληρά χτυπήματα από ακραίους Ισλαμικούς κύκλους και ιεροκήρυκες του μίσους. Είναι η τέταρτη φορά μέσα στα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια που η Άγκυρα δίνει το «πράσινο φως» για μία τέτοια πρόκληση, είχαν προηγηθεί στο παρελθόν σχεδόν παρόμοιες ενέργειες στη Νίκαια και στην Τραπεζούντα. Δεν φθάνει που η δική μας ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήταν σχετικά κομψή και διπλωματική, εν τούτοις το Τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε στην έκδοση πολύ σκληρής απάντησης κάνοντας λόγο για προκλητική συμπεριφορά της Αθήνας, για θρησκευτικό παραλογισμό, μη-σεβασμό σε άλλες θρησκείες ως και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας στην Θράκη(!).

Από την άλλη πλευρά η Άγκυρα με κάθε τρόπο ενισχύει σε «βέλη την φαρέτρα» των ανιστόρητων Σκοπιανών καθώς και των ακραίων Αλβανικών κύκλων  στο θέμα της ανύπαρκτης Τσαμουρίας και σε υποστήριξη ανυπόστατων διεκδικήσεων κάποιων  άθλιων κύκλων που την περίοδο 1941-1944 ήσαν υποστηριχτές και  σύμμαχοι των Ναζί-φασιστών στην περιοχή της Ηπείρου. Η όλη συμπεριφορά των Τιράνων που εμείς δεχθήκαμε να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και χτυπάνε την πόρτα της ΕΕ από τον Μπερίσα μέχρι τον Ράμα είναι προβληματική και σίγουρα η Άγκυρα έχει «βάλει το χέρι της» αφού στρατιωτικά, πολιτιστικά , οικονομικά ως και σε άλλους τομείς συνδέεται  στενά. με το Αλβανικό πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο. Αντί να απαντήσουν τα Τίρανα στα μείζονα ζητήματα των διμερών  μας σχέσεων που είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Βόρειο Ήπειρο/Νότια Αλβανία αναφορικά με την μειονότητας μας και την υφαρπαγή των περιουσιών των εκεί  Ελλήνων, σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα μεταξύ των δύο χωρών , στις σχέσεις με την ΕΕ,  στην όριο γραμμή καθώς και στα στρατιωτικά κοιμητήρια  για τους πεσόντες  μας στο Αλβανικό Έπος 1940-1941, θρασύτητα επαναφέρουν , καλύπτουν  και παρέχουν  βήμα σε εξτρεμιστές και απογόνους ατόμων που συνεργάστηκαν με ανθελληνικούς και άλλους κύκλους τότε. Απώτερος σκοπός τους από την μια πλευρά  με το Τσαμικό  να εκθέσουν τον Ελληνισμό και  από την άλλη στοχεύουν στο  να εμφανιστεί η Αλβανία ως παράγοντας σταθερότητας στην

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής/Ειδικού σε θέματα παγκόσμιας Ασφάλειας.

Leave a Reply

  • (not be published)