Οι Στρατηγικές που ακολούθησε η Αλβανία όλα αυτά τα χρόνια, που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε  σαν τυχοδιωκτικές,  παρά σχέσεων φιλίας με τους γείτονες της, αλλά και ευρύτερα, φαίνεται ότι αρχίζουν να την επηρεάζουν αρνητικά στην πορεία της προς την ΕΕ αλλά και την Δύση γενικότερα.

Πολλά είναι τα σημεία στα οποία μπορούμε να σταθούμε, όπως όλος αυτός ο εναγκαλισμός της με την Τουρκία, που την έθεσε σε μια ανθελληνική τροχιά τόσο με την ΑΟΖ όσο και με την καταπάτηση των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας. Χαρακτηριστική επίσης είναι η ελαφρότητα με την οποία ο Ράμα είχε επενδύσει στην εκλογή Κλίντον, όταν σε τηλεοπτική συνέντευξη μιλούσε απαξιωτικά για τον Τράμπ, αποτελώντας τον μόνο ηγέτη παγκόσμια που ήταν τόσο προκλητικά αντίθετος στην υποψηφιότητα του νεοεκλεγέντος αμερικανού προέδρου. Είχε αναφερθεί μάλιστα για τα επερχόμενα δεινά της ανθρωπότητας και της Αμερικής σε περίπτωση εκλογής του !!!

Αυτά και πολλά άλλα φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να πληρώσει η Αλβανία όταν ξαφνικά και παρά το δηλούμενο μέχρι τώρα καλό κλίμα, ακούμε τον Gunther Krichbaum προεδρεύοντα της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Γερμανίας για ευρωπαϊκά θέματα,  να ανακοινώνει επίσημα την απόφαση της Γερμανίας, να μην ψηφίσει για την έναρξη των τελικών διαπραγματεύσεων ένταξης της, στην ΕΕ.

Έτσι «κεραυνός εν αιθρία» καθώς οι Αλβανοί βλέπουν το όνειρο να απομακρύνεται. Μέχρι σήμερα ο π/θ της Αλβανίας κ. Ράμα και η κυβέρνηση του,  ήταν ενθουσιώδεις από την υποστήριξη που είχανε από την Γερμανία, για την πρόοδο που είχανε πετύχει τα τελευταία τρία χρόνια.  Αυτό μάλιστα είχε τονισθεί και κατά την επίσκεψη του Αλβανού ΥΠΕΞ στην Γερμανία μερικές μέρες πριν. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο κ. Μπουσάτι ανέφερε ότι η υποστήριξη της Γερμανίας έχει κλειδώσει.

Όμως τελικά αυτή η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Γερμανικό κοινοβούλιο δείχνει ότι μάλλον τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά για τους Αλβανούς. Βέβαια σύμφωνα με την γερμανική ανακοίνωση, αναφέρθηκαν ξαφνικά προβλήματα σε κριτήρια, που ακόμα δεν έχουν επιτευχθεί, που όμως ουσιαστικά αποτελούν απλή δικαιολογία, όταν μέχρι τώρα υπήρχαν θετικές αναφορές αλλά και θετική εισήγηση από την Κομισιόν.

Θεωρούμε ότι τελικά τα κριτήρια αποτελούν μια υπεκφυγή και στην ουσία καταδικάζεται η τυχοδιωκτική πολιτική Ράμα, που όσο βέβαια δεν έθιγε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν υπήρχε πρόβλημα, όμως τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν δραματικά, τόσο στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, όσο και στην νέα Ηγεσία των ΗΠΑ, η Αλβανία βλέπει να έρχονται τα «πάνω – κάτω». Η Ελλάδα προφανώς και πρέπει να μένει ικανοποιημένη από αυτή την εξέλιξη, κάτι που θα έπρεπε να είχε προκαλέσει η ίδια από καιρό, καταγγέλλοντας τα γεγονότα αρπαγής των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρας, ευτυχώς όμως τα πράγματα ήρθαν από μόνα τους όπως πρέπει, ώστε να σταματήσει τελικά όλο αυτό το προγκόμ κατά των Ελλήνων στην Β. Ήπειρο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)