Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ

Posted on January 22, 2017, 12:01 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Ειλικρινά μας είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η αναδιοργάνωση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι προϊόν προσωπικών απόψεων και συμφερόντων και όχι παράγωγο μελετών, ειδικών επιτροπών ανάλογα με το θέμα.

Είδαμε μόλις χθες να ανακοινώνεται η υποβάθμιση της ΑΣΔΕΝ (διοίκηση των νήσων του Αιγαίου) και μάλιστα να αναλαμβάνει έναν παραδοσιακό μείζονα σχηματισμό του Στρατού, το πολεμικό ναυτικό.

Βέβαια ο ορθός τρόπος είναι αυτή η απόφαση να προέκυψε μετά από μελέτες επί μελετών,  για να αλλάξει μια τόσο σοβαρή διοίκηση. Δεν χρειάζεται όμως καθόλου να μπούμε στην ουσία του θέματος, κάτι που τόσο εύστοχα πραγματοποίησε ο Δρ. Δρούγος Αθ. σε σχετικό του άρθρο, στο site των ambassadors at large, για να χαρακτηρίσουμε τουλάχιστον επιπόλαιη, για να μην πούμε ύποπτη, την απόφαση αυτή καθόσον βλέπουμε ότι ανακοινώνεται μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του ο νέος Αρχηγός Στρατού. Άραγε μήπως για αυτό τον λόγο παρακάμφθηκε όλη η υπάρχουσα ηγεσία του στρατεύματος … μήπως όσοι παραγκωνίσθηκαν δεν δεχόντουσαν αυτή την αλλαγή … Δεν το γνωρίζουμε, απλά υποθέσεις κάνουμε, διότι δεν το θεωρούμε τυχαίο την ίδια ημέρα των κρίσεων, να ανακοινώνεται η εν λόγω υπαγωγή των νήσων στο Ναυτικό.

 

Βέβαια υπάρχει και το δεδομένο ότι, χρόνια τώρα το ναυτικό επιδίωκε αυτή την αλλαγή, προφανώς για λόγους επιβολής του, τόσο στην ιεραρχία όσο και γενικότερα στην διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Πάνω σε τέτοιες αλλαγές όπως είναι αντιληπτό χτίζονται καριέρες, που τόσο απασχολούν τους καριερίστες στρατιωτικούς. Εντάξει στο κάτω – κάτω δεν θα πάθει και τίποτα η Πατρίδα με αυτή την αλλαγή, αλλά γιατί τόσο ύπουλα ρε Ναυτόπουλα … Βέβαια ευκαιρίες να βρεθεί ο αδύναμος κρίκος, ίσως δεν παρουσιάζονται καθημερινά.

Έτσι, οι κρίσεις του 2017 και οι πρωταγωνιστές τους, θα μείνουν στην ιστορία καθόσον δρομολογούν εξελίξεις στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με την υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ υπό τον έλεγχο του Αρχηγού Στόλου. Η υπαγωγή της ΑΣΔΕΝ υπό τον Αρχηγό Στόλου είναι ένα σχέδιο που συνάντησε αντιδράσεις από τα στελέχη του Στρατού Ξηράς, και κυρίως προωθείται από το Πολεμικό Ναυτικό. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ φαίνεται πως μελέτησε τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισε να προχωρήσει το σχέδιο !!!

Θεωρούμε έστω και τώρα ότι δεν πρέπει να υπάρξουν βιασύνες, γιατί ακούσθηκε ότι το νέο μοντέλο θα πρέπει να είναι έτοιμο να λειτουργήσει τον Μάρτιο, λες και θα είναι μια απλή μετακόμιση. Πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις επί του θέματος, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρξει μια περίοδος πιλοτική για την λειτουργία του νέου σχήματος, ώστε να φανούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και μέσα από μια τελική επανεξέταση να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Και βέβαια αυτή η πιλοτική περίοδος μπορεί να λειτουργήσει όχι στο σύνολο αλλά σε επί μέρους τομείς και συνδυαστικά, ώστε σε βάθος χρόνου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Βέβαια εφόσον το νέο μοντέλο φανεί λειτουργικό, πάλι θα χρειαστεί μεταβατική περίοδος, ώστε να υπάρξει ομαλή προσαρμογή και να επιλύονται και λειτουργικά προβλήματα. Δεν είναι πάντως δυνατόν όλα να είναι έτοιμα σε ένα μήνα. Τέλος θα πρέπει να σταματήσουν οι κλάδοι να σκέφτονται με βάση το προσωπικό και κλαδικό συμφέρον, διαφορετικά δεν θα υπάρχει επιτυχημένη επιλογή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)