ΑΡΝΗΘΗΚΑΜΕ «ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ» ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΥΖΗΤΑΝΕ «ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ»

Posted on February 08, 2017, 3:46 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Είναι ευρέως γνωστό, αλλά και επίσημα έχει αναφερθεί σε συνέντευξη πρώην Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι ο Μιλόσεβιτς, είχε προτείνει τον διαμελισμό της ΠΓΔΜ και την δημιουργία κοινών συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας.

Βέβαια όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εάν είχε συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα δεν θα μας απασχολούσε το πρόβλημα των Σκοπίων. Όμως το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από την τότε άτολμη και χωρίς όραμα Ελληνική Κυβέρνηση, σε μια περίοδο μάλιστα που η Ελλάδα αποτελούσε περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια, με μια ανερχόμενη οικονομία και ισχυρές  Ένοπλες Δυνάμεις.

Τώρα 27 χρόνια μετά και αφού δημιουργήθηκε το έκτρωμα της ΠΓΔΜ, φαίνεται αυτό να οδηγείται εκ των πραγμάτων, σε πιθανό διαμελισμό κάτω από το βάρος του εθνικιστικών αντιθέσεων μεταξύ Αλβανών και Σλάβων. Μάλιστα αυτά που έλεγε κάποτε ο Σέρβος Πρόεδρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Μιλόσεβιτς, για διαμελισμό αυτού του μορφώματος, πλέον ακούγονται και από επίσημα αμερικανικά χείλη. Είναι για πρώτη φορά που γίνεται λόγος από Αμερικανό βουλευτή, μέλος της υποεπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων για ανάγκη αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ και προτείνεται ο διαμελισμός της ΠΓΔΜ.

Αυτό όμως που πλέον έχει αλλάξει από την εποχή Μιλόσεβιτς είναι ότι η νέα πρόταση δίνει προβάδισμα στην Βουλγαρία και την Αλβανία να απορροφήσουν τα εδάφη. Δηλαδή βλέπουμε τελικά να δικαιώνεται η πολιτική Μιλόσεβιτς με την διαφορά η Ελλάδα να μένει έξω από την μοιρασιά. Σωστή λοιπόν η πολιτική «να μην διεκδικείς τίποτα», για χάρη της ειρήνης αλλά όταν διεκδικούν οι άλλοι αυτό δεν είναι πολιτική αλλά καταστροφή.

Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις του αμερικανού βουλευτή Dana Rohrabacher και μέλος της υποεπιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων, η ΠΓΔΜ πρέπει να διαλυθεί στα «εξ ων συνετέθη» και τα εδάφη της να διανεμηθούν ανάμεσα στους γείτονες της. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «Λυπάμαι που το λέω, αλλά η ΠΓΔΜ δεν είναι κράτος. Έχουν διαιρεθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν καθίσταται πλέον δυνατή η συνύπαρξη ανάμεσα στις διαφορετικές εθνοτικές ομάδες. Οι Αλβανοί πρέπει να ενωθούν με το Κόσοβο και το υπόλοιπο τμήμα της χώρας με την Βουλγαρία», «Η ιδέα ότι πρέπει να κρατήσουμε την ΠΓΔΜ ζωντανή, γιατί κάποιος πριν από 30 χρόνια αποφάσισε ότι αυτή ήταν η καλύτερη δυνατή διευθέτηση, που μπορούσε να προκύψει από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, δεν συνιστά λογική αιτιολόγηση για την συνέχιση αυτής της ιδέας»!!!

Δεν ξέρουμε τελικά αν οι σκέψεις του αμερικανού βουλευτή γίνουν πράξη, όμως εφόσον τα πράγματα οδηγηθούν εκεί, πόσο πολύ θα πρέπει να μετανιώνουν όλες οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, που τότε δεν άρπαξαν την μεγάλη ευκαιρία, αλλά και αργότερα και μέχρι τώρα συνεχίζουν το γαϊτανάκι του «δεν διεκδικούμε τίποτα» …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)