Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΚΟΙΤΑΕΙ «ΑΛΛΟΥ» ΣΕ ΕΠΟΧΗ ΥΒΡΙΔΙΚΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ…

Posted on March 10, 2017, 2:01 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Ζούμε, όπως είναι γνωστό και αντιλαμβάνεται εύκολα ο κάθε πολίτης, χωρίς να είναι ειδικός, σε μια περίοδο έντονης μυστικής δράσης και παρακολουθήσεων, τόσο από την Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ, μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους, τόσο με φυσικά όπως και με ηλεκτρονικά μέσα και υποκλοπές.

Η Ρωσία ήδη έδειξε πολύ μεγάλη δράση και αποτελεσματικότητα τόσο στις παρεμβάσεις της, σύμφωνα με αποκαλύψεις, στις αμερικανικές εκλογές, όσο και σε υποκλοπές κυβερνητικών απορρήτων εγγράφων, των Αμερικανικών Υπουργείων, με σημαντικότερη την υποκλοπή στοιχείων και φακέλων δημοσίων θεσμικών λειτουργών της αμερικανικής διοίκησης.

Από την άλλη πλευρά, πλήθος αποκαλύψεων φέρνουν την Κίνα να καταγγέλλει τις ΗΠΑ για σειρά κυβερνοεπιθέσεων από την CIA, η οποία επεξεργάστηκε περισσότερα από χίλια προγράμματα κακόβουλου λογισμικού (ιούς, Δούρειους Ίππους…), που επιτρέπουν τον έλεγχο επί ηλεκτρονικών συσκευών, όπως τα smartphone ή οι τηλεοράσεις με πρόσβαση στο Ιντερνετ, έως και αυτοκίνητα, για την παρακολούθηση των χρηστών τους. Δηλαδή όλοι και όλα παρακολουθούνται, χωρίς όμως να βλέπουμε τόσο έντονες καταγγελίες εκ μέρους των Ρώσων, που φαίνεται να έχουν θωρακιστεί καλύτερα και να αιφνιδιάζουν τους Αμερικανούς για άλλη μια φορά. Δεν μπορούμε άλλωστε να εξηγήσουμε διαφορετικά και την ειρωνεία του Λαβρόφ προς τους αμερικανούς, ότι ο ίδιος είναι άτρωτος επειδή δεν παίρνει το κινητό του, όταν βρίσκεται σε σημαντικές συζητήσεις !!!

Ετσι, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, συνηθισμένος σε διαπραγματεύσεις πάνω σε περίπλοκα διεθνή ζητήματα, όπως οπόλεμος στη Συρία, η ουκρανική σύγκρουση ή προηγουμένως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, όταν ρωτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks για το πρόγραμμα κυβερνοπειρατείας της CIA, που επιτρέπει να μεταμορφώνονται σε συσκευές υποκλοπής ένας τηλεοπτικός δέκτης ή ένα smartphone, απάντησε ότι, «Προσωπικά προσπαθώ να μην παίρνω μαζί μου τηλέφωνο όταν έχω διαπραγματεύσεις που αφορούν ευαίσθητα θέματα», ενώ σαφέστατα με πολύ δόση ειρωνείας συνέχισε ότι, «η τακτική του αυτή τον έχει προστατεύσει από δυσάρεστα επακόλουθα», «Οι πειρατές της CIA μπορούν να διεισδύουν στα smartphones, στους τηλεοπτικούς δέκτες, αλλά επίσης άκουσα να λένε και στα ψυγεία, για να δημιουργούν προβλήματα στα ηλεκτρικά δίκτυα» !!!

Σύμφωνα με το Wikileaks, το οποίο δημοσιοποίησε σχεδόν 9.000 έγγραφα που εμφανίζονται να προέρχονται από τη CIA, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δημιούργησε περισσότερα από χίλια κακόβουλα λογισμικά, ιούς και άλλα προγράμματα που μπορούν να διεισδύουν και να παίρνουν τον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών.

Τα προγράμματα αυτά είχαν στόχο τα iPhone, συστήματα που λειτουργούν με το Android (Google), τη δημοφιλή Microsoft ή τηλεοράσεις της Samsung που συνδέονται με το διαδίκτυο, για να τα μετατρέπουν σε συσκευές υποκλοπής εν αγνοία του χρήστη τους.

Θεωρούμε ότι η έξαρση των υποκλοπών και μάλιστα η διείσδυση τόσο των Ρωσικών όσο και Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε απόρρητες μυστικές πληροφορίες, αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα μιας πολεμικής υβριδικής πραγματικότητας, που μπορεί να διεισδύσει σαν Δούρειος ίππος σε κρατικά μυστικά και να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στον πιο ευάλωτο.

Όταν βλέπουμε τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε δύσκολη θέση από τέτοιες καταστάσεις, όταν βλέπουμε να επηρεάζονται οι εκλογές τόσο στις ΗΠΑ, όπως και τώρα στην Γερμανία, αρκεί για να φανταστούμε τι γίνεται στην Πατρίδα μας, που ακόμα ορισμένοι φαντάζονται τον πόλεμο με αρματομαχίες και προσπαθούν να ολοκληρώσουν μια αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων με βάση εκλογικά κριτήρια.

Ειλικρινά προβληματιζόμαστε πάρα πολύ όταν στην εποχή των υβριδικών και ασύμμετρων απειλών, να θεωρείται σημαντική επιτυχία για τον Στρατό Ξηράς, που μάλιστα να επιβραβεύεται και από τον μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της Ευρώπης Στρατηγό Κωσταράκο, η μεταφορά κάποιων αδιάφορων διευθύνσεων από το ΓΕΣ λίγο παραέξω από την Αθήνα. Μήπως είναι καιρός να σοβαρευτούν λίγο παραπάνω στο Υπουργείο Άμυνας και στους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και να σκεφτούν λίγο πιο σύγχρονα …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)