ΩΡΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ – Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ …

Posted on November 06, 2018, 2:17 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Την στιγμή που οι Αλβανοί του Ράμα εμφανίζουν τις ειδικές μονάδες «RENEA» της αλβανικής αστυνομίας, δεν μπορεί εμείς να μην έχουμε μια διευρυμένη γκάμα αντιδράσεων, στα χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Η συγκεκριμένη ομάδα (άγνωστου συνολικού αριθμού), ενεργεί με δικά της μέσα και ανήκει απ ευθείας στον εκάστοτε πρωθυπουργό, και καλώς ενεργεί κατά τζιχαντιστών, εμπόρων ναρκωτικών, εγκληματιών με βαριά αδικήματα κ.α., αλλά δεν μπορεί να ενεργεί κατά ατόμων της δεδομένης ιστορικά και νομικά κατοχυρωμένης Ελληνικής εθνικής μειονότητας. Επίσης θα πρέπει να αναλυθούν οι διασυνδέσεις της με άλλους παράγοντες.

Από πλευράς Ελλάδος μετά την απαράδεκτη προ ετών κατάργηση του Α’ Σώματος Στρατού από την τότε στρατιωτική ηγεσία, που ήταν υπεύθυνο για την άμυνα σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία, είναι καιρός να αναπροσαρμοστεί η στρατιωτική μας παρουσία, από τον όρμο της Φτελιάς μέχρι το τριεθνές της Πρέσπας.

Η ιστορική VIII Μεραρχία πεζικού στα Γιάννενα θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε μέσα, ενώ οι 9η και 15η Ταξιαρχία σε Αμύνταιο και Καστοριά να εκσυγχρονιστούν ανάλογα. Είναι απαραίτητο να είναι άριστα εκπαιδευμένες για την αντιμετώπιση τοπικών συμβάντων, με άμεση αντίδραση και φυσικά να στελεχωθούν με άτομα που γνωρίζουν το περιβάλλον, που γνωρίζουν «τοπικές παραμέτρους», γλώσσες, πολιτιστικά στοιχεία και φυσικά να προβλέπονται δυνατότητες μεταφοράς με εναέρια μέσα, κυρίως της αεροπορίας στρατού.

Τα πιο κατάλληλα τμήματα είναι αυτά των ειδικών δυνάμεων αλλά και ευέλικτα μέσα. Δεν χρειάζονται μονάδες συμβατικού πολέμου, είναι ξεπερασμένες.

Επιπλέον είναι απαραίτητη η διασπορά τέτοιων μικρών και ευέλικτων μονάδων καθώς και η υιοθέτηση νέων σχεδίων μεθοριακής ασφάλειας και καθολική αναβάθμιση του τομέα ανθρωπίνων πληροφοριών.

Θα αποτελούσε εξαιρετική επιλογή η σύσταση μιας μεικτής δύναμης Στρατού-Αστυνομίας (π.χ. 300 ατόμων), η όποια θα έχει την ευθύνη της ορίου γραμμής και δεν εννοούμε συνοριοφύλακες ή άπλες ομάδες έλεγχου.

Θα πρέπει να παρακολουθείται η μεθόριος και στα πλέον δύσβατα σημεία. Τα σύνορα πρέπει να είναι σύνορα και όχι ξέφραγο αμπέλι. Ομάδες της συγκεκριμένης δύναμης θα πρέπει να διανυκτερεύουν σε χωριά μας στην μεθοριακή ζώνη που δυστυχώς έχουνε εγκαταλειφθεί. Παραλληλα σε τυχόν εκδήλωση βίαιης ενεργείας σε Έλληνες των βορειοηπειρωτικών χωριών, η συγκεκριμένη δύναμη να μπορεί να ενεργήσει απέναντι σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια. Προσωπικά και μόνο δεν θα έβλεπα αρνητικά και δική μας κίνηση σε «hot pursuit» μέσα στο αλβανικό έδαφος. Η δύναμη αυτή να ενεργεί άμεσα απέναντι σε όλο το φάσμα των όποιων αλβανικών προκλήσεων και επειδή τα σύνορα Ελλάδος-Αλβανίας δεν είναι σύνορα Ολλανδίας-Βελγίου ή Σουηδίας-Φιλανδίας, θα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα, από ασύμμετρη ενέργεια μέχρι οριακά συμβατική.

Είναι καιρός για επανενεργοποίηση μιας ειδικής δύναμης συνόρων. Εδώ απεδείχθη ποσό λαθεμένη ήταν η κατάργηση της χωροφυλακής από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Για αυτά τα ολέθρια λάθη, όπως και για την έξοδο της πατρίδας μας από το στρατιωτικό σκέλος του NATO το 1974 ελάχιστα λέγονται …

Η συγκεκριμένη δύναμη δυο φορές τον χρόνο θα πρέπει να εξασκείται με δυνάμεις στρατοχωροφυλακής από την Γάλλια-Ισπανία, Ολλανδία, Ρουμανία-Ιταλία κλπ. για ανανέωση εμπειριών και συμμέτοχη σε ευρωπαϊκό και διεθνές κέντρο αριστείας, όπου υφίσταται, για να συνεκπαιδεύονται τέτοιες μονάδες.

Η χώρα μας μέσω μιας σοβαρής και υπεύθυνης πολιτικής θα πρέπει να καταστήσει σαφές στους τυραννίσκους των Τίρανων, ότι αν υπάρξει βίαιη ενέργεια σε βάρος του τοπικού ελληνικού στοιχείου, θα εξεταστούν όλες οι επιλογές, και θα χρησιμοποιήσει «μακρύ χέρι», τύπου Ισραήλ-Ρωσίας επί Πούτιν (Καύκασος-Φεργκάνα Βάλεϊ κα), Ινδίας, Πακιστάν (Κασμίρ) κ.α., με αστραπιαία, επιλεκτική, χειρουργική επέμβαση.

Η Ελλάδα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τις μεθοριακές συμφωνίες, αλλά απαιτεί το ίδιο και από τους άλλους, δεν μπορεί να αφήνει τις προκλήσεις αναπάντητες. Ασφαλώς σέβεται τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, γνωρίζει ότι οι σημερινές απειλές είναι άλλης φύσης, αλλά δεν πρέπει να ανεχτεί θρασύτητες ενέργειες των γειτόνων της. Δεν μπορεί δηλαδή να αντιδρά με λεκτικές εκφράσεις/soft και ζητώντας από απολίτιστους των Βαλκανίων εξηγήσεις. Αυτά πρέπει να τελειώσουν και δυστυχώς μόνο η απειλή πιάνει τόπο, δεν είμαστε κεντρική Ευρώπη ούτε Σκανδιναβία. Άλλωστε δεν μπορεί οι ένοπλες δυνάμεις μας, που όλοι μας πληρώνουμε, να παραμένουν απαθείς και ανενεργές. Οι πιέσεις μας προς τα Τίρανα θα πρέπει να είναι παράλληλα νομικές-οικονομικές, ενώ θα πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να στείλουμε πίσω αρκετούς από αυτούς που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος και είναι πολύ πιθανό να δράσουν ως πέμπτη φάλαγγα στο εσωτερικό της πατρίδας μας σε ενδεχόμενη κρίση).

Οι πόλεμοι έχουνε αλλάξει, ας αποσυμβατικοποιηθούμε, ας καταστούμε ουσιαστικοί στην αντιμετώπιση μη-γραμμικών απειλών, ας καταλάβουμε τον σύγχρονο ειδικό υβριδικό πόλεμο και ας βελτιώσουμε τους τομείς των ψυχολογικών και πληροφοριακών επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να ανεχόμαστε βάρβαρους να μας χαστουκίζουν με τις πράξεις και την συμπεριφορά τους.

 

Δρ. Αθανάσιος Δρούγος

Διεθνολόγος – Στρατηγικός Αναλυτής

Ειδικός στα Θέματα Παγκόσμιας Ασφάλειας

Leave a Reply

  • (not be published)