«Η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα. Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα» (Κωστής Παλαμάς)

Posted on April 25, 2019, 10:23 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Οι Εύζωνοι είναι χωριό του νομού Κιλκίς. Βρίσκεται στην ανατολική όχθη του Αξιού ποταμού, πολύ κοντά στα σύνορα Ελλάδος – Σκοπίων. Το χωριό καλείται και “Πύλη της Ελλάδος”. Δίπλα στο χωριό λειτουργεί ο συνοριακός σταθμός Ευζώνων. Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Ματσίκοβο ή Ματσούκοβο και προέρχεται από κάποιον Τούρκο πασά (Ματσούκ), με προσθήκη σλαβικής κατάληξης.

Πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας Ματσικόβου ήταν ο ηρωικός Μακεδονομάχος Μιχαήλ Σιωνίδης, ο οποίος παρασημοφορήθηκε από το βασιλιά Κωνσταντίνο με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Στο σπίτι του, στους Ευζώνους, ο Κωνσταντίνος είχε εγκαταστήσει το αρχηγείο του, απ’ όπου διηύθυνε τις μάχες κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Ο καπετάν Μιχάλης, ως πρόεδρος της κοινότητας, συνέλεξε τα οστά των 9 ευζώνων που είχαν συλληφθεί από τους Βούλγαρους απ’ το φυλάκιο Αρτζάν ή Κάστρο και οι οποίοι αφού βασανίστηκαν από τους κομιτατζήδες, θανατώθηκαν και τα έθαψε στο χωριό του. Το 1927 το “Ματσίκοβο” μετονομάστηκε σε “Εύζωνοι”, σε παντοτινή ανάμνηση των 9 ευζώνων. Για το λόγο αυτό ο φρουρός των συνόρων είναι εύζωνας.

Η ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων ξεκινά το 1867, με την ίδρυση τεσσάρων ταγμάτων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.

Με τη λαμπρή πολεμική δράση τους κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13, τα τάγματα ευζώνων έγιναν σύμβολο γενναιότητας και δόξας του στρατού μας. Αυτή συνεχίστηκε στους δύο παγκοσμίους πολέμους , καθώς επίσης στη Μικρασιατική εκστρατεία.

Η πλειοψηφία των σημερινών Ελλήνων έχει σίγουρα κάποιον κοντινό ή μακρινό συγγενή που πολέμησε στις ένδοξες περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Η θυσία χιλιάδων προγόνων μας, μας έκανε υπερήφανους και έστρωσε το δρόμο, ώστε οι επόμενες γενεές να ατενίζουν το μέλλον με αυτοπεποίθηση και υπερηφάνεια. Ο ηρωισμός είναι συνυφασμένος με την Ελληνική ιστορία, δυστυχώς όμως δεν έλλειψαν και οι προδοτικές εξαιρέσεις.

Στον αντίποδα των παραπάνω ιστορικών γεγονότων καταγράφεται μια εντελώς αντίθετη κατάσταση, με οσμή προδοσίας και βεβήλωσης των ιερών και οσίων της πατρίδας μας. Και γίνεται σε γνώση τους και με πλήρη συνείδηση. Παραθέτω μόνο κάποιες ενδεικτικές ημερομηνίες και γεγονότα για προβληματισμό :

17 Ιουνίου 2018, υπογραφή συμφωνίας των Πρεσπών από ΥΠΕΞ. Ο πρωθυπουργός απλά παρακολουθούσε…

13 Ιανουαρίου 2019, παραίτηση ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, άμεση αντικατάσταση από Α/ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελο Αποστολάκη.

18 Ιανουαρίου 2019, κατάθεση στη Βουλή, σχεδίου νόμου για κύρωση υπόψη συμφωνίας. Υπογράφει την αιτιολογική έκθεση ο πρωθυπουργός και το υπουργικό συμβούλιο με την προαναφερθείσα αλλαγή (ΥΠΕΘΑ).

4 Φεβρουαρίου 2019, έχει προαναγγελθεί η κατάθεση σχεδίου νόμου για την εισδοχή στο ΝΑΤΟ.

5 Φεβρουαρίου 2019, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σε ταξίδι στη Τουρκία. Ένα ταξίδι χωρίς ατζέντα, συζήτηση…μεταξύ των δύο χωρίς παρουσία κανενός άλλου και την επόμενη 6/2 τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη.

6 Φεβρουαρίου 2019, κατάθεση του σχεδίου νόμου για εισδοχή στο ΝΑΤΟ, όπου αντί του ΥΠΕΞ (ο πρωθυπουργός κατείχε και αυτή την αρμοδιότητα), υπογράφει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ (αντί του απουσιάζοντος για υπηρεσιακούς λόγους….). Προσυπογράφουν επίσης οι ΥΠΕΘΑ, Ε. Αποστολάκης και ΥΠΟΙΚ, Ε. Τσακαλώτος. Η συζήτηση και ψήφιση ολοκληρώνεται στις 8/2/19.

15 Φεβρουαρίου 2019, ανασχηματισμός κυβέρνησης, όπου ο κ. Κατρούγκαλος αναλαμβάνει ΥΠΕΞ.

Στο μεταξύ είχε προηγηθεί παραίτηση- απομάκρυνση του κ. Κοτζιά, ανάλογη με εκείνη του κ. Βαρουφάκη, οι οποίοι υποτίθεται ασκούσαν προσωπική πολιτική.

Έτσι φαίνονται αλώβητοι, ο καθένας στο κοινό του, οι δύο πρωτεργάτες της συγκυβέρνησης. Ο ένας για να συνεχίσει να πουλάει πατριωτισμό και ό άλλος αριστεροσύνη !!!

Δεν ξέρω τι συζήτησαν Τσίπρας και Ερντογάν, φαίνεται να αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα διατήρησης τους στην εξουσία και μάλλον έχουν βρεί ένα «modus vivendi». Λέτε άραγε η Τουρκία να βάλλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ; Διάβασα τελευταία ότι ο Ερντογάν εκβιάζει ζητώντας να εκδοθούν από τα Σκόπια 15 γκιουλενιστές.

Δυστυχώς για κάποιους η ιστορία γράφεται πολύ σύντομα και έχουν την ατυχία να βλέπουν τα αποτελέσματα των λαθών τους.

                                                                Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)