Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ J.BOLTON

Posted on August 29, 2019, 9:03 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 23 secs
Προεπισκόπηση εικόνας

Το ιρανικό τάνκερ Grace 1, σημαίας Παναμά, που άλλαξε όνομα σε Adrian Darya 1, σημαίας Ιράν και μεταφέρει 2,1 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αξίας 130 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται στο επίκεντρο μίας οργισμένης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη. Πηγές της διεθνούς αγοράς πετρελαίου αναφέρουν πιθανή εμπλοκή στην υπόθεση πιθανής πώλησης του ιρανικού πετρελαίου, της γνωστής πολυεθνικής εταιρείας Gunvor και της θυγατρικής της Clearlake, που σχεδιάζουν ένα «ship to ship operation», δηλαδή μεταφόρτωση/πώληση του μεταφερόμενου πετρελαίου. Οι Gunvor/Clearlake έχουν ξανακάνει τέτοιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Καλαμάτας. Προφανώς η Τεχεράνη, στη προσπάθεια να ξεφύγει από το κλοιό του Αμερικανικού εμπάργκο, ξεκίνησε μια διαδικασία φόρτωσης μεγάλης ποσότητας και περιφοράς προς πώληση.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Seyed Hossein Mousavian, ειδικό αναλυτή στο πανεπιστήμιο Princeton, ο Αμερικανός πρόεδρος  Trump, έχει βάλλει τη Δύση σε μια τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν. Από τότε που εκλέχτηκε, στο Λευκό οίκο, το 2016, ακολουθεί μια λανθασμένη πολιτική, για «μέγιστη πίεση» στο Ιράν, με την πεποίθηση ότι η τεράστια οικονομική και πολιτική πίεση, θα το οδηγήσει «γονατισμένο» πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ! Μας θυμίζει λίγο τις τακτικές της Άγκυρας !

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, John Bolton, επιχειρηματολογεί εδώ και 40 χρόνια για ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν, αδιαφορώντας για τυχόν  παράπλευρες ζημιές στο στενό σύμμαχο, τη Βρετανία.

Έτσι μόλις άκουσε ότι οι British Royal Marines είχαν καταλάβει ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο στο Γιβραλτάρ,την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Αμερικής, η χαρά του ήταν απεριόριστη. “Άριστη είδηση, η Βρετανία έχει κρατήσει το Grace 1 φορτωμένο με ιρανικό πετρέλαιο που κατευθύνεται στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ”.

Η συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων δεν ικανοποίησε τα «γεράκια» και η ομάδα εθνικής ασφάλειας τους  ασχολήθηκε άμεσα με την κατασκευή του περιστατικού στο Γιβραλτάρ. Η υποψία είναι ότι οι  Βρεττανοί, σκόνταψαν σε μια αμερικανική παγίδα. Αυτά αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Simon Tisdall, στον “TheGuardian”.

Οι συνέπειες της υπόθεσης του Γιβραλτάρ μόλις τώρα γίνονται σαφείς. Η κατάληψη του Grace 1, οδήγησε άμεσα στη σύλληψη από τους επαναστατικούς φρουρούς του Ιράν του  βρετανικού δεξαμενόπλοιου, Stena Impero, στα Στενά του Ορμούζ, όπως είχε προειδοποιήσει η Τεχεράνη. Ως αποτέλεσμα, η Βρετανία έχει βυθιστεί στη μέση μιας διεθνούς κρίσης χωρίς να είναι ανάλογα προετοιμασμένη να την αντιμετωπίσει. Ο χρόνος δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός, ο Μπόρις Τζόνσον και μια Βρετανία στα πρόθυρα μιας άτακτης εξόδου από την ΕΕ, αποξενωμένη από τους πλησιέστερους Ευρωπαίους εταίρους της. Και η σχέση της με την Αμερική του Trump  μοναδικά τεταμένη.

Η Βρετανία αντιτάχθηκε στην απόφαση του Trump να σταματήσει τη συμφωνία πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν, που αποτελεί την αιτία για τη σημερινή κρίση. Έχει παρακολουθήσει με ανησυχία την υπόθεση, καθώς η πολιτική “μέγιστης πίεσης” του Trump-Bolton, η οποία περιλαμβάνει κυρώσεις κυρώσεων και εμπάργκο πετρελαίου, έχει ριζοσπαστικοποιήσει τους πιο μετριοπαθείς Ιρανούς.

Ωστόσο, ακόμη και όταν η Βρετανία υποστήριξε τις προσπάθειες της ΕΕ για διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας,  προσπάθησε να κρατήσει μια ισορροπημένη και όχι ξεκάθαρη θέση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ .

Ωστόσο, για τον JBolton, η προσέλκυση της Βρετανίας προς τη πλευρά της Αμερικής ήταν to επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, όταν οι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι, άρχισαν να παρακολουθούν το Grace 1, στη πιθανή διαδρομή του προς τη Συρία, αυτός είδε την ευκαιρία και σίγουρα δεν βασιζόταν στη Μαδρίτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη ειδοποιήσει τη Βρετανία. Η μοιραία εντολή εκδόθηκε από το Λονδίνο , αλλά δεν είναι γνωστό από ποιόν.

Η αντίδραση του Ιράν ήταν άμεση και εξαγριωμένη. Ισχυρίστηκε ότι η Βρετανία ενήργησε παράνομα επειδή το εμπάργκο της ΕΕ για την προμήθεια πετρελαίου στη Συρία, υποστηρίζεται μόνο από τα κράτη της ΕΕ και όχι από τρίτες χώρες όπως το Ιράν.

Η Ισπανία απέρριψε τη βρετανική εισβολή στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ, την οποία η Μαδρίτη δεν αναγνωρίζει. Η αντίδρασή του ήταν να αποστασιοποιηθεί η Ισπανία από την υπόθεση. Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο είχε κατασχεθεί “μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ηνωμένο Βασίλειο”, ανέφερε. Και παρόλο που η Βρετανία δήθεν υποστήριζε κανονισμούς της ΕΕ, η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, το σκέλος της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, παρέμεινε σιωπηλό καθ’ όλη το διάστημα .

Η έκκληση του Foreign office, για διεθνή υποστήριξη στη Βρετανία έχει μέχρι στιγμής πέσει στο κενό, εκτός από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η Κίνα, η Ιαπωνία και άλλες χώρες που βασίζονται στο πετρέλαιο από τον Κόλπο δεν δείχνουν κανένα βοήθημα. Το αμερικανικό σχέδιο για έναν πολυεθνικό συνασπισμό για την προστασία της ναυτιλίας του Κόλπου έχει λίγους αποδέκτες. Εν τω μεταξύ, η υπόσχεση του Trump να υποστηρίξει τη Βρετανία έχει ελάχιστη πρακτική αξία – και συνεπάγεται εγγενείς κινδύνους.

Το κόλπο του Bolton, πέτυχε. Παρά τις ανησυχίες της, η Βρετανία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης. Η διαδικασία πόλωσης και στις δύο πλευρές επιταχύνεται. Η πυρηνική συμφωνία είναι πιο κοντά στην πλήρη κατάρρευση. Και απειλώντας το Ιράν με “σοβαρές συνέπειες”, χωρίς να γνωρίζει τι μπορεί να συνεπάγεται, η Βρετανία χορεύει τυφλά στο ρυθμό των πολεμικών τύμπανων του Bolton.

                                                                                    Απόστολος Τσιμογιάννης

 Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)