ΤΟ «ΣΧΙΣΤΟ – ΛΙΘΙΚΟ» ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Posted on September 22, 2019, 2:55 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 6 secs

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, με άνοδο πάνω από 10% μετά από τις επιθέσεις το Σάββατο 14-9-19, εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).

Κοιτάζοντας στο μακρινό παρελθόν, το 2008, οι παγκόσμιες τιμές πετρελαίου βρέθηκαν πάνω από τα $100/βαρέλι. Έκτοτε, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αυξήθηκε κατά 11,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Είναι γεγονός ότι χωρίς την πετρελαϊκή έκρηξη του αμερικανικού σχιστόλιθου, οι τιμές του πετρελαίου δεν θα είχαν πέσει ποτέ κάτω από τα $100 το βαρέλι.

Το σχιστολιθικό πετρέλαιο και η εξόρυξή του είναι πλέον πραγματικότητα και σύντομα οι ΗΠΑ θα γίνουν πετρελαϊκή υπερδύναμη, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Εκτός από τις προφανείς οικονομικές επιπτώσεις στην τιμή του πετρελαίου και στην αμερικάνικη βιομηχανία, αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα αλλαγής στην κατεύθυνση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην τεχνική fracking, ένα  νέο τρόπο άντλησης πετρελαίου, που αναφέρεται στην εξαγωγή πετρελαίου από σχιστολιθικά πετρώματα, ( σχιστο – λιθικό, δηλαδή σκίζω πέτρα),  στη διάσπαση δηλαδή, της πέτρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας άντλησης, με την εκτόξευση νερού και άμμου. Ο λόγος που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια η ευρεία χρήση της μεθόδου, είναι ότι ήταν πλέον οικονομικά συμφέρουσα, καθώς η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (σε βάθος 20ετίας), με την ταυτόχρονη ανάδειξη νέων τεχνολογιών,  μείωσαν σημαντικά και το κόστος της όλης διαδικασίας.

Κατά τη διαδικασία γεώτρησης,  ένα μείγμα νερού, άμμου και χημικών, διοχετεύεται σε υψηλή πίεση και διασπά την πέτρα του υπεδάφους, ώστε εκείνη να απελευθερώσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο που περιέχει. Η πάγια πρακτική που ακολουθείται είναι η οριζόντια γεώτρηση, ώστε να δημιουργούνται νέες δίοδοι επέκτασης των υπαρχόντων «μονοπατιών» διοχέτευσης του πετρελαίου ή του αερίου.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ από τα 5 εκατ. βαρέλια τη μέρα το 2006, έχει ξεπεράσει σήμερα τα 9 εκατ. βαρέλια τη μέρα . Ταυτόχρονα τα επίπεδα των αποθεματικών είναι επαρκή για να στηρίξουν την διατήρηση της παραγωγής στα ίδια επίπεδα, τουλάχιστον, για αρκετά χρόνια.

Η μείωση της εξάρτησης από ξένες χώρες και η εισαγωγή σε  χαμηλότερη τιμή, είναι τα σημαντικότερα οφέλη για την αμερικανική οικονομία, καθώς και η εξασφάλιση ευνοϊκότερων συνθηκών παραγωγής για το σύνολο του βιομηχανικού τομέα, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο στα διάφορα στάδια της παραγωγής.

Ο πιο ευνοημένος κλάδος είναι αυτός των πετροχημικών προϊόντων, οι εξαγωγές των οποίων, αναμένεται να ξεπεράσουν σε αξία τα 110 δισ. $ το χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στη συνολική αξία του πετρελαίου που εξάγει η Σαουδική Αραβία ετησίως. Έτσι εκτιμάται ότι αυτό το γεγονός θα συμβάλλει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ, ένα στόχο στον οποίο ο Donald Trump έχει θέσει ως τη μεγάλη προτεραιότητα της θητείας του.

Από τις 5 Νοεμβρίου2018, βρίσκονται σε ισχύ κυρώσεις των ΗΠΑ για εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Ταυτόχρονα για να μη διαταραχθεί η σταθερή τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και να αποτραπεί η πιθανότητα δραματικής υπερτίμησης του μαύρου χρυσού λόγω ελλείψεων, η κυβέρνηση Τραμπ ποντάρει στη Σαουδική Αραβία, παραδοσιακό εχθρό του Ιράν. Το Ριάντ θα μπορούσε διευρύνοντας μαζικά την παραγωγή του να διατηρήσει σταθερή την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Ίσως το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας να στόχευε σε μια γενικότερη αναταραχή, καθώς Κίνα, Ιαπωνία Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες, είχαν εξαιρεθεί από το αμερικανικό εμπάργκο, για λόγους σταθερότητας της αγοράς. Προβοκάτσια ή πρόκληση για επίθεση ?

Το Ιράν δείχνει την αποφασιστικότητα και τις δυνατότητες του κυρίως σε ασύμμετρες ενέργειες, εκμεταλλευόμενο τη διστακτικότητα  του Τράμπ, ν’ αντιδράσει δυναμικά !

                                                                                                Απόστολος Τσιμογιάννης

Υποστράτηγος (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics

Leave a Reply

  • (not be published)