«ΜΗ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΠΗΓΑΔΙ ΜΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΧΟΙΝΙ »

Posted on October 17, 2019, 8:51 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 11 secs

«Ισχυρές κυρώσεις», κατά της Τουρκίας ανακοίνωσε ο Τράμπ. Το ανέκδοτο με το Τοτό, φαντάζομαι το ξέρετε όλοι. Κυρώσεις σαν κι’ αυτές που θα επέβαλλε για τους S-400. Το αντιπαρέρχομαι όμως γιατί εμείς εδώ τα παίρνουμε στα σοβαρά!!!

Ας προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε ποιος και πως επωφελείται από τις Τουρκικές κινήσεις σε Συρία και ΝΑ Μεσόγειο.

Ρωσία

Διευρύνει τη ρήξη Τουρκίας-Δύσης(ΗΠΑ-ΝΑΤΟ)και δυσκολεύει οποιαδήποτε προσπάθεια επαναπροσέγγισης.

Εδραιώνει τον απόλυτο Ρωσικό έλεγχο, μέσω Άσσαντ στη Συρία, αποκτά μόνιμη ναυτική βάση στη Συρία και παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο.

Ενδυναμώνει τον Άσσαντ στη Συρία, προπύργιό της στη Μέση Ανατολή, με τον εξαναγκασμό των Κούρδων, που εγκαταλείπονται από τους Αμερικανούς, να ζητήσουν καταφύγιο σ’ αυτόν αποποιούμενοι τα προνόμια αυτονομίας που είχαν κερδίσει παλιότερα.

Προκαλεί φθορά της Τουρκίας , σε διεθνές επίπεδο, αλλά και σε τοπικό αφού επιτυγχάνει τα παραπάνω με δαπάνες, υλικές και ανθρώπινες, δικές της.

Παράλληλα, με τις Τουρκικές ενέργειες στη ΝΑ Μεσόγειο, καθυστερεί και πιθανόν να αναστείλει εργασίες εξόρυξης και σχέδια για EAST MED, κατορθώνοντας με ολοκλήρωση NORD STREAM II, να παραμείνει κύριος προμηθευτής της Γερμανίας και λοιπών χωρών Ε.Ε.

Αυξάνει τη δέσμευση της Τουρκίας και την εξάρτηση της, σε θέματα εξοπλισμών, πυρηνικής ενέργειας και κάλυψης έκνομων ενεργειών.

Ευρωπαϊκή  Ένωση

Αποφεύγει την «εξαγωγή» προσφύγων, αφού πλέον η Γερμανική ελίτ δεν χρειάζεται άλλους.

Αποφεύγει την πιθανότητα να δεχτεί συλληφθέντες πρώην μαχητές ISIS, που έχουν υπηκοότητες χωρών της Ε.Ε, απειλή που εξέφρασε τόσο ο Τράμπ, όσο και ο Ερντογάν. Θα τους κρατήσει μάλλον ο ίδιος με τα σχετικά ανταλλάγματα.

Προστατεύει τις γερμανικές, κυρίως,  επενδύσεις και projects, στη Τουρκία .

Συνεχίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα με τη Τουρκία (Γερμανία, Ολλανδία). Επισημαίνω ότι οι ανακοινώσεις περί εμπάργκο αφορούν εξοπλισμό που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί στη Συρία. Δεν επηρεάζει λοιπόν το πρόγραμμα ναυπήγησης σε Γερμανικό ναυπηγείο των υποβρυχίων κλάσης 214 (όμοια με τα Ελληνικά που γέρνανε…).

Συγκρατεί τις αναμενόμενες λαϊκές αντιδράσεις από ενδεχόμενη εισροή προσφύγων και την ενδυνάμωση των ακραίων φωνών που πριονίζουν το αφήγημα του καταρρέοντας ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Τουρκία

Απομακρύνει το χειρότερο κίνδυνο, για αυτόνομο Κουρδικό κράτος και εξέγερση 20 εκατ. Κούρδων της Τουρκίας για ένωση μ’ αυτό.

Ο Ερντογάν κερδίζει χρόνο, διεγείροντας το εθνικό- πατριωτικό αίσθημα στη χώρα του, διαχειρίζεται ευκολότερα τις εσωτερικές αντιδράσεις, επιβεβαιώνοντας και ενδυναμώνοντας την εξουσία του.

Αποτρέπει τυχόν σύμπραξη της αντιπολίτευσης με το κουρδικό στοιχείο, όπως έγινε στη Κωνσταντινούπολη και εξαιτίας αυτού, τα κόμμα του έχασε τη δημαρχία.

Προωθεί τα σχέδια της για σταδιακή αύξηση εθνικών εδαφών (σε αντίθεση με Κεμάλ Αττατούρκ που έχασε εδάφη). Πρότυπο ο Αττίλας 1 και Αττίλας 2 στη Κύπρο. Αρχική εγκατάσταση – διευρυμένο προγεφύρωμα και στη συνέχεια ουσιαστική κατάληψη μεγάλης εδαφικής έκτασης.

Προωθεί τα σχέδια και τους στόχους της, για καθιέρωση της ως περιφερειακής δύναμης. Αυτό θα τη βοηθήσει και στη ΝΑ Μεσόγειο και Κύπρο, όπου δεν έχει νόμιμα δικαιώματα βάσει Διεθνούς Δικαίου !

Επιδιώκει ν΄ αναλάβει  το έργο κατασκευής υποδομών (νέες πόλεις) στις καταλαμβανόμενες περιοχές με πιστώσεις, άκουσον-άκουσον της Ε.Ε !

Επιδιώκει ν’ απομακρύνει τους Σύριους πρόσφυγες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου κυρίως, λόγω της οικονομικής κρίσης, υποτίμηση λίρας κ.λ.π, έχουν προκληθεί αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού.

Εκπαιδεύει το στρατό στη σχεδίαση, εκτέλεση και υποστήριξη πολεμικών καθώς επίσης και ψυχολογικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας εμπειροπόλεμα στελέχη. Ταυτόχρονα δοκιμάζει οπλικά συστήματα δικής της κατασκευής . Ιδιαίτερο σημείο για μελέτη από τις Ελληνικές ΕΔ.

Ηνωμένες     Πολιτείες Αμερικής

Απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τη περιοχή, εκτιμώντας ότι η επιχείρηση των Τούρκων θα τους φέρει σε αντιπαράθεση με Ρώσους. Εκτιμάται επίσης ότι η πιθανή παγίδευση τους σ’ ένα μακροχρόνιο ανταρτοπόλεμο, θα εξουδετερώσει τον Ερντογάν. Ίσως δούμε να προετοιμάζεται σιγά-σιγά ο αντικαταστάτης του.

Διευκολύνεται ο Τράμπ επικοινωνιακά, στην αντιμετώπιση κατηγοριών για το λεγόμενο «Ukraine gate», αλλάζοντας την εσωτερική ατζέντα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις Αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, επιδιώκει ο Τράμπ να κάνει πραγματικότητα το δεύτερο μεγάλο προεκλογικό του σύνθημα, για επιστροφή των απανταχού στρατιωτών στη πατρίδα.

Πολλαπλασιάζονται τα έσοδα του Twitter, αφού όλες οι ανακοινώσεις του Τράμπ αναρτούνται εκεί και γίνονται «viral».

Ιράν

Επιτυγχάνει την μη δημιουργία αυτόνομης Κουρδικής οντότητας, στο έδαφός του.

Ενδεχομένως επανέλθει στο τραπέζι η κατασκευή αγωγού πετρελαίου μέσω Ιράκ – Συρίας – Λιβάνου, σχέδιο που απετέλεσε την αιτία υποκίνησης εμφυλίου στη Συρία, η οποία είχε απορρίψει ανάλογο σχέδιο από Κατάρ – Συρία – Τουρκία.

Διατηρεί πρόσβαση Χετζμπολάχ στη Συρία και απειλεί το Ισραήλ.

Ελλάδα

Μετά την διάρρηξη των Τουρκοσραηλινών σχέσεων, το Ισραήλ χάνει μια σημαντική σύμμαχο, έναντι των Αράβων, η οποία του έδινε το ανάλογο στρατηγικό βάθος. Στη συνέχεια επένδυσε στην ίδρυση Κουρδικού κράτους ή έστω αυτόνομων περιοχών που επίσης θα λειτουργούσαν ανάλογα. Μετά τις εξελίξεις όπως διαφαίνονται και με τη παρουσία των συγκεκριμένων προσώπων στις ηγεσίες των δύο χωρών, εμφανίζεται ως ιδανική λύση η ενδυνάμωση της τριμερούς συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο. Αυτό άλλωστε είναι ένα σχέδιο υποστηριζόμενο από Η.Π.Α.

Σταδιακά, η  Τουρκία απονομιμοποιείται όλο και περισσότερο καθώς οι έκνομες συμπεριφορές της  προκαλούν γενικευμένες αντιδράσεις στους πληθυσμούς της Ευρώπης.

Κλείνοντας, αναρωτιέμαι που είναι η Γκρέτα της κλιματικής αλλαγής  που κραύγαζε ότι καταστρέφεται το μέλλον των παιδιών της  ηλικίας της, όταν σκοτώνονται καθημερινά δεκάδες – εκατοντάδες παιδιά ανά τον κόσμο ???

Του Απόστολου Τσιμογιάννη

Ο Απόστολος Τσιμογιάννης είναι ανώτατος αξκός (ε.α), με μεγάλη επιτελική και διοικητική εμπειρία στον τομέα των Millitary Logistics. Έχει υπηρετήσει σε ανάλογη επιτελική θέση του NATO/NSPA. Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.

Leave a Reply

  • (not be published)