Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε .Δρούγος

Μεταναστευτικό – προσφυγικό: Το πλήρες σχέδιο της της κυβέρνησης για την αποσυμφόρηση των νησιών

Στέλιος Πέτσας και Αλκιβιάδης Στεφανής ανακοίνωσαν κατασκευή νέων προαναχωρησιακών κέντρων σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο – Κλειστές γίνονται οι υπάρχουσες δομές σε Λέρο και Κω – Κλείνουν τα hotspot σε Μόρια και Βαθύ

 

22 Νοεμβρίου 2019,

 

Τον πλήρη σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος ανακοίνωσαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Άμυνας- ειδικός συντονιστής για το μεταναστευτικό Αλκιβιάδης Στεφανής.

 

Στόχος των μέτρων είναι τόσο η ανάσχεση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, όσο και η αποσυμφόρηση των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προβλήματος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη.

 

Κομβικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, είναι τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, που δημιουργούνται στα νησιά πρώτης γραμμής και στην ενδοχώρα, αλλά και η αυστηροποίηση στη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων, σε συνδυασμό με το υπό εξέλιξη σχέδιο μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από το Ανατολικό Αιγαίο στην ενδοχώρα.

 

Το νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής σκιαγράφησε ήδη από τη Δευτέρα ο ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη που είχε με τους 13 περιφερειάρχες, παρουσία των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής θα περιλαμβάνει τη δημιουργία τεσσάρων ή πέντε κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, εκ των οποίων τα τρία θα είναι στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο, στα νησιά που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος τα τελευταία χρόνια.

 

Μεταφορά 20.000 προσφύγων – Κλείνει η Μόρια

Οι κ. Πέτσας και Στεφανής ανακοίνωσαν κατασκευή νέων προαναχωρησιακών κέντρων σε Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο – Κλειστές γίνονται οι υπάρχουσες δομές σε Λέρο και Κω – Κλείνουν τα hotspot σε Μόρια και Βαθύ.  Όπως τόνισε ο κ. Στεφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τις αρχές του 2020. Επίσης είπε ότι κλείνει ο καταυλισμός της Μόριας στην Λέσβο.

ΣΧΟΛΙΟ:

Η μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά στο εσωτερικό της χώρας,  δεν θα επιφέρει ούτε  πρόσκαιρη ανακούφιση, μιας και οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και οι όποιες νεοσύστατες δομές θα …..ξαναγεμίσουν και θα ψάχνουμε μετά για νέες μετεγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα.Εφόσον η Άγκυρα έχει το πεπόνι και το μαχαίρι ενεργεί ανάλογα….Η ιδέα της αποσυμφόρησης είναι εκ των προτέρων καταδικασμένη σε αποτυχία…

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Άμυνας- ειδικό συντονιστή για το μεταναστευτικό το σχέδιο προβλέπει:

– Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων,

ΣΧΟΛΙΟ:

    Η φύλαξη των συνόρων θεωρείται αυτονόητη. Δεν ανακαλύψαμε κ ΥΦΕΘΑ σήμερα την φωτιά ή την Αμερική. Θεσμικά η επιτήρηση και η φύλαξη των χερσαίων συνόρων ανήκει στην αρμοδιότητα του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ και των θαλασσίων στην αρμοδιότητα του ΛΣ. Ήδη από τη δεκαετία του 90 έχει δημιουργηθεί το σώμα της συνοριοφυλακής ή αλλιώς αστυνομίας συνόρων. Αυτό αποτέλεσε μια προσπάθεια εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, μιας και σε όλες τις χώρες της ΕΕ την ασφάλεια και επιτήρηση των συνόρων δεν έχουν οι ΕΔ, αλλά η αστυνομία και η ακτοφυλακή – ΛΣ. Είμασταν δυστυχώς η μόνη χώρα στην ΕΕ με παραταγμένο στρατό στα σύνορά μας(ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΈΝΕς ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΞΕΠΡΑΣΜΕΝΗΣ ΓΡΑΜΜΙΚΗΣ ΆΜΥΝΑΣ. Όμως λόγοι εμφανώς σκοπιμότητας επέβαλαν την ενσωμάτωση των συνοριοφυλάκων στον κύριο κορμό της ΕΛΑΣ. Αυτό επί της ουσίας είχε σαν αποτέλεσμα την εμπλοκή του συνόλου της και με το μεταναστευτικό, γεγονός που μοιραία περιόρισε κατά πολύ την προστασία του πολίτη σε άλλα ζητήματα ασφάλειας όπως τρομοκρατία, κοινό έγκλημα, παρεμπόριο κλπ. Η δημιουργία νέου ενιαίου φορέα επιτήρησης συνόρων πιστεύεται ότι αποτελεί ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα εντυπώσεων προκειμένου να καθησυχάσουν τις ανησυχίες του κόσμου.

Εάν πραγματικά θέλει όντως η κυβέρνηση να κάνει πράξη κάτι τέτοιο, ας φροντίσει να:

  1. Διαχωρίσει εκ νέου το σώμα συνοριοφυλακής από την ΕΛ.ΑΣ. και την Ακτοφυλακή από το ΛΣ, δίνοντάς του συγκεκριμένες αστυνομικές και λιμενικές αρμοδιότητες, κατάλληλο εξοπλισμό και μέσα επιτήρησης και εποπτείας των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων. Στην έσχατη περίπτωση μπορεί να επαναφέρει τον θεσμό της χωροφυλακής, απαγκιστρώνοντας ταυτόχρονα την ΕΛΑΣ από την υποχρέωση της αποκλειστικής ενασχόλησης της με το μεταναστευτικό.
  2. Θεσπίσει νομικό πλαίσιο για το υπό σύσταση σώμα.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου,

ΣΧΟΛΙΟ:

  Αυτό είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Ας μην διαφημίζουμε ξανά και ξανά το ίδιο πράγμα γιατί η συχνή επανάληψη των όποιων υποσχέσεων αποτελεί αδυναμία υλοποίησης και έχει  κουραστεί ολαός . Για να γίνει χορήγηση ασύλου πρέπει πρωτίστως να γίνει διαχωρισμός των μεταναστών από τους πρόσφυγες (αν και πρόσφυγες θεωρούνται ΜΟΝΟ οι Σύριοι κι αυτό όταν βρίσκονται στις γειτονικές από τη Συρία χώρες.). Θέλει λοιπόν πολύ καλή μελέτη και νομική επεξήγηση της σύμβασης της Γενεύης πριν την τελική χορήγηση ασύλου στον αιτούντα, υπό την προϋπόθεση της υποχρέωσής του για άμεση επιστροφή στις εστίες του μετά την αποκατάσταση της τάξης και τη λήξη της εμπόλεμης κατάστασης στη χώρα του.

– Λειτουργία κλειστών κέντρων σε Νησιά

ΣΧΟΛΙΟ:

  Εάν είναι να οργανωθεί καλύτερα το υπάρχον σύστημα και να εξασφαλιστούν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τότε καλώς να γίνουν. Αλλά αν  είναι όμως να λειτουργήσει ως χώρος μόνιμης εγκατάστασης ή διαβίωσης δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης πλην αυτών της άμεσης απέλασης.Ουδέν μονιμ΄τεροτου προσωρινού .Ανούσιες επιλογές , χωρίς αύριο….και φυσικά θα απαιτηθούν μήνες ,και πάλι δουλειές για εργολάβους..

– Άμεσες επιστροφές.

ΣΧΟΛΙΟ:

    Οι άμεσες επιστροφές θα αποτελέσουν το αγκάθι των όλων προσπαθειών. Οι άνθρωποι που φτάνουν εδώ χωρίς κάποιο ταξιδιωτικό έγγραφο που να αποδεικνύει την καταγωγή και την υπηκοότητα του, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψουν με τη διαδικασία των απελάσεων ή των οργανωμένων επιστροφών στις χώρες τους, καθώς οι διπλωματικές αρχές των χωρών τους θα αρνηθούν το γεγονός ότι είναι υπήκοοί τους. Πόσο σίγουροι είμαστε λοιπόν ότι όλοι όσοι δεν θα τύχουν ασυλίας θα γίνουν δεκτοί στις χώρες τους;Γνωρίζω χώρες που δεν θα τους δεχθούν,και καλό θα ήταν οι δυο Υφυπουργοί να έχουν καλές πληροφορίες …

– Προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί, η αποσυμφόρηση των νησιών.

ΣΧΟΛΙΟ:

    Θα ήταν ευχής έργο να γίνει αυτόκ Στεφανή . Όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας θα σταματήσουν. Οπότε… στο ίδιο έργο θεατές.πανάληψη γνωστών θέσεων…κουραστικό

 

Πρώτη φάση υλοποίησης:

Σε ό,τι αφορά λοιπόν στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, υλοποιείται ήδη, όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 μεταναστών σε ξενοδοχεία και 15.000 μεταναστών σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, η μεταφορά 20.000 μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αρχές του 2020».

ΣΧΟΛΙΟ:

    Βασική θέση Πρώτα φτιάχνεις τις δομές και μετά μετακινείς πληθυσμούς. Όσο για τα ξενοδοχεία που θα δεσμευτούν για «μόνιμη» κατοικία, θα πρέπει να ξεχαστούν ως υποδομή φιλοξενίας τουριστών, με την όποια ανάλογη τουριστική υποβάθμιση της περιοχής.Να λέμε αλήθειες κΥΦΕΘΑ.

 

Δεύτερη φάση υλοποίησης

Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

 

α) Ασυνόδευτα παιδιά

Σήμερα την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού, σας ανακοινώνουμε μια ειδική δράση. Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Να αναμένετε ανακοινώσεις από τον ίδιον τον κ. Πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Στεφανής.

ΣΧΟΛΙΟ:

  Δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανείς  κ Στεφανή πως αυτά τα ασυνόδευτα (ποιων ηλικιών;) έφτασαν μέχρι την Ελλάδα; Που βρίσκονται οι γονείς τους ή οι υπόλοιποι συγγενείς τους; Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους εντός του τουρκικού εδάφους δεν τους εντόπισε κάποια ΜΚΟ ώστε να σταματήσει τη συνέχιση του ταξιδιού τους και να αναλάβει την φροντίδα τους;

β) ΜΚΟ

Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΣΧΟΛΙΟ:

Καμία ΜΚΟ στη διαχείριση του μεταναστευτικού στη χώρα μας πλην του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, και όσων θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ. Καταγραφή τους σε ειδικό μητρώο και υπαγωγή τους υπό κρατικό έλεγχο. Καμία απ ευθείας χρηματοδότησή τους και από κανένα. Όλα τα χρήματα να κατανέμονται από το κράτος και με σχετική ανάρτηση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.Πολύ χαλαρό το βρίσκω κΥΦΕΘΑ.Πίσω από100 και πλέον ΜΚΟ  υπάρχουν απίστευτα, απροσδιόριστα και πολυποίκιλα συμφέροντα που δεν φαντάζεστε…..Χρειάζονται πολύ καλές πληροφορίες. Υστερούμε…Δεν είναι εύκολα τα πράγματα….στα λόγια ναι….παραπέρα δυσκολεύουν…

 

γ) Άσυλο και Επιστροφές

Η ψήφιση του νέου νόμου, παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

ΣΧΟΛΙΟ:

Όπως έχει ήδη προαναφερθεί, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τόσο η Τουρκία όσο και οι χώρες προέλευσης να δεχτούν πίσω άτομα που επίσημα δεν διαθέτουν κάποιο νόμιμο αποδεικτικό, που να φανερώνει την πραγματική τους καταγωγή. Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει να ανέβει έναν ανήφορο με αρκετά μεγάλη κλίση, σχεδόν ανυπέρβλητο, ώστε να καταφέρει να πείσει κυβερνήσεις που έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους σε άλλο βέβαια επίπεδο (πχ Πακιστά-Μπαγκλαντές κα ).Δεν το έχετε μελετήσει καλά…..ειδικά από την πλευράτων Τουρκικών προδιαθέσων…

 

δ) Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε Νησιά

Κλείνουν Μόρια, ΒΙΑΛ, το ΚΥΤ Σάμου, κλειστή δομή αυτή της Κω και της Λέρου

Λέσβος: Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Χίος: Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Σάμος: Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή – ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+

Κως: Στην ΚΩ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+

Λέρος: Στη ΛΕΡΟ, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

ΣΧΟΛΙΟ:

  Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Ήρθαν για να μείνουν. Οι Μόνιμες εγκαταστάσεις φανερώνουν ότι το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί αλλά θα μείνει ίσως και να διογκωθεί.Το καταλαβαίνουν και οι μαθητές του Λυκείου

 

ε) Ανταποδοτικά μέτρα ενίσχυσης τοπικών κοινωνιών

-Πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά

ΣΧΟΛΙΟ:

Σημαντικό είναι ό τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν. Οι πρώτες εκτιμήσεις ιδίως για τον Έβρο μιλάνε πώς ο αριθμός πιθανόν να είναι οριακά επαρκής για την επιτήρηση και εποπτεία της περιοχής.

 

-Η επιπλέον δράση αφορά στην Εξασφάλιση – Στεγανοποίηση των Διόδων των μεταναστών, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Δυνάμεις και μέσα, σε ένα ενιαίο σύνολο, υπό ενιαία διοίκηση και με εφαρμογή κοινών διαδικασιών, και στο πλαίσιο ενός κοινού επιχειρησιακού σχεδίου, θα υλοποιήσουν τη δράση.

ΣΧΟΛΙΟ:

   Καμία δίοδος δεν μπορεί να στεγανοποιηθεί  κ Στεφανή με την έννοια που φαντάζεται η κυβέρνηση. Έχουν τονιστεί σε διάφορες θέσεις και απόψεις μας προτάσεις αντιμετώπισης του μεταναστευτικού που για άγνωστους λόγους δεν υιοθετούνται. Βλέπετε η πατρότητα των προτάσεων και ιδεών είναι η πεμπτουσία της υπόθεσης. Όλοι θα θυμούνται τον μίστερ «Έχω μια Ιδέα», ενώ κανείς δεν θα θυμάται αυτούς που θα την υλοποιήσουν.

 

Μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών

α) Παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

ΣΧΟΛΙΟ:

  Χαϊδεύουμε αυτιά. Εξαγοράζουμε την ανοχή των τοπικών κοινωνιών, πατώντας στην ανάγκη τους για μειωμένους φόρους. Σκηνές ηθικής και αξιακής εξαθλίωσης.Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα….

 

β) Βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

ΣΧΟΛΙΟ:

    Όλα στην υπηρεσία του λαθρομετανάστη. Έπρεπε δηλαδή η κατάσταση στα νησιά να φτάσει και να ξεπεράσει το σημείο «μηδέν», για να γίνουν κρατικές παρεμβάσεις που αφορούν πρωτίστως τους Έλληνες μόνιμους κατοίκους. Είναι λυπηρό το γεγονός και η αίσθηση που διακατέχει τους κατοίκους των νησιών να έρχονται «δεύτεροι» στον τόπο τους.Επισκέψεις κάνετε στα νησιά.Για ρωτήστε τους….

 

γ) Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

ΣΧΟΛΙΟ:

  Θυμίζει περισσότερο ως προεκλογική υπόσχεση. Απαλύνουμε τον πόνο του άλλου προσφέροντας του δουλειά στο δημόσιο.Αυτά μου θυμίζουν άλλα….

Τέλος, κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

ΣΧΟΛΙΟ:

    Τα 50 εκατομμύρια ευρώ είναι από τον κόπο του Έλληνα φορολογούμενου, ο οποίος καλείται για μια ακόμα φορά να σηκώσει στους ώμους του το βαρύ φορτίο. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό απ όλους και κυρίως από τους εταίρους μας ότι η ελληνική οικονομία ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ. Είναι καιρός να βάλουν το χέρι στην τσέπη και μάλιστα βαθιά για να συντηρηθούν όλα όσα σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν και η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της.Αυτά να τα πείτε και να τα απαιτήσετε σε αυστηρό τόνοαπό τους φίλους μας….

 

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)