ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΘΕΝΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ???????

Posted on December 22, 2019, 8:03 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 12 secs

Οι ισχυρές ΕΔ διαχρονικά είναι ο πυλώνας σταθερότητας, εγγύησης και διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας.  Αν δε αυτη η χώρα όπως η δική μας ευρίσκεται σε ένα σύνθετο γεωγραφικό χώρο, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό και δύσκολο είναι για την πατρίδα μας, τον ευαίσθητο αυτό χώρο να τον διατηρεί πάντοτε σε υψηλά επίπεδα ασφαλείας.

Το τελευταίο διάστημα η συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις υφισταμένες τεταμένες σχέσεις μας, έδωσε το έναυσμα  να ακουστούν πολλές φωνές για την ετοιμότητα των ΕΔ της χώρας μας και το πως πρέπει να αντιδράσουμε στην συνεχόμενη προκλητικότητα.

Βασικά ερωτήματα που τίθενται είναι εάν χρειάζεται αγορά νέων οπλικών συστημάτων ή απαιτείται αναβάθμιση των υπαρχόντων.

Καλώς ή κακώς είναι μέρος του παιχνιδιού η συντήρηση του υπάρχοντος στρατιωτικού υλικού ή η  αγορά νέων οπλικών συστημάτων όπου αυτό απαιτείται. Με σωστό προγραμματισμό, σύμφωνα με τις προτάσεις των Γενικών Επιτελείων  και με την  πολιτική βούληση αυτό είναι εφικτό να συμβεί, σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητες και το τι στόχους εχεις θέσει για την άμυνα της χώρας. Το κόστος ειναι πάντα υψηλό να διατηρείς ισχυρές ΕΔ, πλήν όμως αυτό στην δική μας περίπτωση ειναι αναγκαίο, καθόσον πρέπει να μας γίνει βίωμα, ότι άσχετα αν είσαι μέλος του ΝΑΤΟ, σε μία μη ευκτέα σύγκρουση θα είσαι μόνος σου, η ιστορία αυτό μας έχει διδάξει.

Το πρώτο σκέλος λοιπόν είναι να έχω τον αναγκαίο εξοπλισμό που σε συνδιασμό με το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό να δύναμαι σαν χώρα να δείξω στον πιθανό επιβουλέα ότι εχω στα χέρια μου μια ισχυρή δύναμη αποτροπής .

Το δεύτερο και σοβαρότερο σκέλος είναι το ηθικό του προσωπικού, ο σεβασμός προς το έργο που επιτελούν και  η επίλυση των προβλημάτων τους.

Θεωρώ ότι και στα δύο αυτά σκέλη τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης έχουμε πάρει σαν πολιτεία χαμηλό βαθμό γιατί απλά δεν δείξαμε τον προσήκοντα σεβασμό στις ΕΔ. Καλούμαστε λοιπόν τώρα να δείξουμε με σοβαρότητα την δέουσα προσοχή ώστε να είμαστε στο επίπεδο που οι περιστάσεις το απαιτούν .

Επιπρόσθετα η έλλειψη Εθνικής Στρατηγικής βοήθησε να μην έχουμε εστιάσει με σοβαρότητα, μεθοδικότητα και σωστή οργάνωση στην υποστήριξη των εθνικών θεμάτων με όλες μας τις δυνάμεις. Οι ισχυρές ΕΔ, είναι ο πυλώνας ισχύος στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας να διαφυλάξει την Εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

 Ο άλλος πυλώνας είναι η στοχευμένη εξωτερική πολιτική, η οποία βοηθά την χώρα να είναι ενεργός παίκτης στο διεθνές περιβάλλον. Η συμμετοχή στους Διεθνείς οργανισμούς είναι επιβεβλημένη και ορθά η χώρα μας συμμετέχει.

Οι σύγχρονες κοινωνίες πρέπει να διέπονται από κανόνες, νόμους και επιβολή κυρώσεων όπου αυτό απαιτείται. Δυστυχώς όμως εμείς έχουμε ένα γείτονα που προκλητικά αδιαφορεί για την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ενεργεί πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του και όχι με την πρόθεση της καλής γειτνίασης.

 Επί δεκαετίες ζούμε στην περιοχή μας με το θράσος των γειτόνων, τις απειλές, τις παραβιάσεις του  Διεθνούς Δικαίου και με αμείωτη ένταση στην προκλητικότητα σε όλα τα επίπεδα. Εχουμε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό ; η απάντηση εστιάζεται στην αξιολόγηση που μας έχουν κάνει τόσα χρόνια βλέποντας την παθητική μας στάση .

Όταν συνεχώς είσαι σε υποχωρητικότητα ή σε διαβήματα για την παραβατικότητα, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός ο γείτονας ενθαρρύνεται και θα συνεχίσει να σε υπονομεύει.

Η αποφασιστικότητα και η αλλαγή νοοτροπίας ίσως μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Το θέμα είναι ότι αν δεν αλλάξει νοοτροπία η πολιτική ηγεσία του τόπου μας, να συσπειρωθεί και να υποστηρίζει μέχρι εσχάτων τα Εθνικά συμφέροντα, υπάρχει πιθανότητα να έρθουμε στα άκρα με τους γείτονες μας.

Οπότε όπως αντιλαμβάνεσθε η λύση είναι μία, ισχυρές ΕΔ, αλλαγή της νοοτροπίας όσον αφορά το σε ‘’όλα κάνω πίσω’’…, και με σθένος να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν στον καθορισμό της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και την αύξηση των χωρικών μας υδάτων από τα 6 νμ στα 12 νμ. Το εάν θα δούμε αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας, είναι ένα εύλογο ερώτημα για όλους μας, όταν όμως είσαι ισχυρός και αποφασισμένος δεν είναι και τόσο εύκολο. Να είστε σίγουροι ότι ίσως τότε αρχίσουν οι γείτονες να μας σέβονται!!!!

Το θέμα είναι τι όραμα έχουμε σαν χώρα, ας το αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του τόπου μας για τα περαιτέρω…

Υπτγος ε.α Δεληγιάννης Κων/νος

MA – University of Plymouth στην Εφαρμοσμένη Στρατηγική κ Διεθνή Ασφάλεια

Πρώην Επιτελής ΝΑΤΟ στο CCLAND

Μαδρίτη και Αντιπρόσωπος στην

CEPC( Civil Emergency Planning Committee )

Και ερευνητικών προγραμμάτων (ΙDIRA-Ιinteroperability of Data and Procedures in Large Scale Multinational Disaster Response Actions  ) στην ΕΕ

 

Leave a Reply

  • (not be published)