Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

1) Η Τουρκία πιέζει τη Ρωσία με τα Στενά , αφού ελέγχει την διέλευση των Ρωσικών και άλλων πολεμικών πλοίων.Εφόσον η Μόσχα έχει πλέον μόνμη παρουσία στη Συρία και επιδιώκει  την επιστροφή στην Βορειοαφρικανική ακτή της Λιβύης είναι λογικό να κινείται πάνω σε μία στενή και πολυεπίπεδη συνεργασιακή σχέση με την Άγκυρα και προφανώς να περιπλέκει τον σχεδιασμό των Δυτκών κρατών.
Η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψη την Τουρκία, αλλιώς δε βγαίνει στις ζεστές θάλασσες. Αυτό είναι μια “γεωπολιτική” αλήθεια αιώνων, που εξηγεί τη διαρκή “επίθεση”φιλίας της Ρωσίας, είτε τσαρικής είτε κομμουνιστικής, είτε Πουτινικής προς την Τουρκία.Οι δύο χώρες -υπό λογικές συνθήκες -έχουν  στρατηγική αλληλεξάρτηση

Στα πλαίσια αυτά, όπως  ο Πούτιν συγκράτησε τον Ασσάντ, έτσι θα συγκρατήσει και το Σίσσι αλλά και τα ΗΑΕ αφού διαθέτει ερείσματα σε Αμπου Ντάμπι, Κάιρο και σε άλλες Αραβικές πρωτεύουσες ενώ πάντοτε διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με το Τελ Αβίβ.

2) Σχετικά με τη Λιβύη είναι δύο θέματα: (α) το ενεργειακό, που έχει να κάνει με τους αγωγούς  φυσικού αερίου γενικά και το  “μπλοκάρισμα” του EastMed ειδικά (κάτι το οποίο ενδιαφέρει και τη Γερμανία, η οποία έχει βάλει λεφτά στους  αγωγούς Nord Stream στην Βαλτική/Βόρεια Ευρώπη  και (β) το γεωγραφικό, που έχει να κάνει με την πρόσβαση στην Αφρική, η οποία θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για το παγκόσμιο γίγνεσθαι  στο άμεσο μέλλον (άμεσο μέλλον για τους Έλληνες είναι αύριο το  πρωί, για άλλους λαούς δεν είναι ακριβώς έτσι).
 
3)Αυτά τα περί “καθυστέρησης” της κατάληψης της Τρίπολης επειδή λέει ο Χαφτάρ δεν θέλει να υπάρξουν απώλειες αμάχων, είναι φαιδρά, δεδομένου ότι η Τρίπολη δεν έχει καν περικυκλωθεί προκειμένου να αρχίσει η μάχη εντός του αστικού ιστού. Επομένως ή το επιχείρημα αυτό είναι πρόφαση για να δικαιολογήσει την αποτυχία, ή το πιστεύουν πραγματικά, οπότε, αυτοί που το λένε, στερούνται στρατιωτικής παιδείας. Αυτό, η έλλειψη δηλαδή στρατιωτικών ικανοτήτων, ισχύει για το Χαφτάρ και για τους συγχρόνους του αξιωματικούς του κανταφικού στρατού, όπως έχει αποδειχθεί στα πεδία των μαχών(ειδικά στονπόλεμοτου Τσαντ)  Είναι προφανές και δε χρειάζεται συζήτηση, ότι η παρουσία αμάχων εγκλωβισμένων σε μια πόλη δεν είναι λόγος για την αναβολή επίθεσης, αλλά λόγος για την επίσπευσή της, διότι οι πολίτες βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας (και μάλιστα από “τζιχαντιστές”, όπως περιγράφουν οι οπαδοί του Χαφτάρ τους αντιπάλους του). Απλά η παρουσία αμάχων απαιτεί ειδικές τακτικές και ειδικό εξοπλισμό (όπως  πχτα κατευθυνόμενα βλήματα πυροβολικού, που υπερηφανεύεται ότι διαθετει ο LNA του Χάφταρ).
 
4)Επιμένω ότι το σημαντικό αποδεικτικό της μέχρι στιγμής αποτυχίας είναι το ότι η πόλη δεν έχει περικυκλωθεί και όχι η χρονική διάρκεια των επιχειρήσεων. Και θυμίζω ότι η ανακατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚ(Ισλμικό Κράτος), στην οποία Μοσούλη είχαν εγκλωβιστεί άμαχοι, διήρκεσε εννέα (9) μήνες το 2016 (και παρά το ότι οι Ιρακινές δυνάμεις είχαν την υποστήριξη Βρετανών και Αμερικανών που είχαν τη δυνατότητα προσβολών ακριβείας από αέρος  στα πλαίσια της  πολυεθνικής-διασυμμαχικής επιχείρησης INHΕRΕNT RESOLVE.). Πριν όμως αρχίσει η επίθεση, η Μοσούλη είχε περικυκλωθεί. Είναι αστείο  να αρχίσεις μάχη σε αστική περιοχή που δεν την έχεις αποκλείσει και ο αμυνόμενος μπορεί να μπαινοβγαίνει φέρνοντας πυρομαχικά και ενισχύσεις και απομακρύνοντας τραυματίες. Έτσι η μάχη δεν θα τελειώσει ποτέ. Η μάχη του Στάλινγκραντ δεν τελείωσε επειδή οι Σοβιετικοί φόνευσαν τους Γερμανούς αντιπάλους τους, αλλά επειδή ο φον Πάουλους   και η στρατιά του είχαν αποκοπεί.

Leave a Reply

  • (not be published)