ΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ – Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ

Posted on August 19, 2020, 9:22 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την Ελληνική κυριαρχία από την 21 Ιουλίου, που ο Ερντογάν αποφάσισε να εισβάλλει για έρευνες στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Θα λέγαμε ότι η όλη διάταξη του στόλου μας αιφνιδίασε τους Τούρκους και δεν τους έδωσε δικαίωμα για έρευνες επί της ουσίας, αλλά τους ανάγκασε, για να σώσουν τα προσχήματα, σε ένα σουλάτσο στα διεθνή ύδατα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

 Έτσι λοιπόν οι πολιτικοί μας καλούνται τώρα να συνεχίσουν την διαχείριση της κατάστασης σε επίπεδο διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με την Γερμανία να θέλει να παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή, επιβάλλοντας την δική της εκδοχή, που όπως αντιλαμβανόμαστε δεν είναι μακριά από την τουρκική αυθαιρεσία.

Η Γερμανία όπως μας έχει συνηθίσει δεν παύει να ανέχεται  προκλητικά την τουρκική παραβατικότητα διότι βεβαίως έχει επενδύσει μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία.

Όλοι είδαμε τι έγινε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Οι Γερμανοί δεν δίστασαν να αδειάσουν τους Έλληνες και τους Κύπριους, τους υποτιθέμενους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για χάρη της Τουρκίας. Τα συμφέροντα είναι πολλά…».

Σύμφωνα με διεθνείς πηγές αποκαλύφθηκε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αρνήθηκε κατηγορηματικά να εκδοθεί κοινή ανακοίνωση που να καταδικάζει την Τουρκία για την προκλητική συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Τι κι αν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ωκεανογραφικού σκάφους Oruc Reis!

O Γερμανός ομόλογος του έκλεισε οριστικά τη συζήτηση και η τηλεδιάσκεψη εστιάστηκε στο πραγματικό θέμα για το οποίο είχε συγκληθεί: Την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία. Τα ελληνοτουρκικά θα εξεταστούν στην επόμενη, άτυπη τηλεδιάσκεψη των 27 Υπουργών Εξωτερικών στα τέλη Αυγούστου!

Και φυσικά με όλη αυτή την κατάσταση είμαστε πολύ ανήσυχοι για τον διάλογο που επέρχεται κάτω από τον συντονισμό της Γερμανίας δηλαδή την γερμανική εποπτεία και τις απαραίτητες φυσικά οδηγίες  του αμερικανικού παράγοντα …

Τι όμως μπορούμε να ελπίζουμε από την γερμανική διαμεσολάβηση ; θα τολμήσουμε να προβλέψουμε με βάση την συμπεριφορά της Γερμανίας των ΗΠΑ και του λοιπού διεθνή παράγοντα διάφορα σενάρια  :

Η Τουρκία

Είτε να αποδεχθεί την πλήρη επιστροφή στο Αμερικανικό – Δυτικό μαντρί και για αντάλλαγμα να διαπραγματευθεί τμήμα της ΑΟΖ που αντιστοιχεί στο Καστελόριζο. Παράλληλα να λάβει εγγυήσεις για συνεκμετάλλευση του πλούτου της Κύπρου μέσω νέας διαδικασίας επίλυσης του χρόνιου αυτού προβλήματος.

Είτε να πιέσει περισσότερο διεκδικώντας συνολική διαπραγμάτευση παίζοντας το παιχνίδι του τρελού, απειλώντας με αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, σύσφιξη των σχέσεων με Ρωσία και Ιράν και αύξηση της πίεσης στην Ελλάδα και Κύπρο.

Να διεκδικήσει σε κάθε περίπτωση την διέλευση του EastMed μέσα από την Τουρκία κάτι που θα αποτελέσει κύριο χαρτί στο δούνε και λαβείν της διεθνούς διπλωματίας.

Η Ελλάδα

Στο τραπέζι εκ μέρους της Ελλάδας , σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να βρίσκονται πολλά «διαπραγματευτικά χαρτιά». Η Ελλάδα θα μπορούσε, για παράδειγμα, να δεσμευτεί πως δεν θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο και ότι θα παραπέμψει το ζήτημα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Καστελόριζου στο διεθνές δικαστήριο.

Όσον αφορά το Καστελόριζο βεβαίως, η Αιγυπτιακή εξαίρεση ίσως αποτελεί την καλύτερη πιστοποίηση της παραπάνω άποψης.

Και αν αυτό μας φαίνεται βαρύ ακούστε και το επόμενο

Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία θα αποδεχόταν την υφαλοκρηπίδα των νησιών, θα απέσυρε διεκδικήσεις που αφορούν κατοικημένα ελληνικά νησιά και θα συμφωνούσε για την παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο όλων των περιπτώσεων βραχονησίδων όπου η κυριαρχία δεν είναι σαφής από τις υπάρχουσες συνθήκες !!!!!!

Και όλο αυτό στην λογική ορισμένων κύκλων ότι μόνο καταστάσεις win-win είναι βιώσιμες.

Τι θα μπορούσαμε να πούμε για αυτά ; το μόνο,  ότι και μόνο η σκέψη μας τρομάζει …

Θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση αυτού του είδους οι διαπραγματεύσεις, που έχουν ενδεχομένως στο νου τους ορισμένοι,  θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από τον περήφανο Ελληνικό λαό.

Σήμερα που ο Ερντογάν είναι εξαιρετικά πιεσμένος είναι η χρυσή ευκαιρία για την Αθήνα να πιέσει για απευθείας διαπραγματεύσεις με την μεσολάβηση του ΟΗΕ, προκειμένου να καθοριστεί από κοινού η ατζέντα με την οποία οι δυο χώρες θα πάνε στην Χάγη προς επίλυση των διαφορών τους.

Οι κόκκινες γραμμές για την Ελλάδα θα πρέπει κατά την γνώμη μας να είναι δυο.

Πρώτον η θέση ότι όλα τα νησιά έχουν δική τους υφαλοκρηπίδα.

Δεύτερον, η διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής δημοκρατίας και η διακοπή των τουρκικών προκλητικών ενεργειών εντός της ΑΟΖ της.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)