ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Posted on August 30, 2020, 6:38 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 18 secs

Η κρίση στην Αν. Μεσόγειο από στρατιωτικής πλευράς θα δώσει πολλά lessons learned στις ΕΔ της χώρας μας. Τα Γενικά επιτελεία θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους ώστε να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.

Αυτή την φορά δείξαμε την έγκαιρη και  καθολική κινητοποίηση των ΕΔ, το ΠΝ έδειξε ότι έχει μεγάλες δυνατότητες  με δεδομένο την ναυτοσυνη της φυλής μας.

Οι Γαλλικές φρεγάτες «Belharra», για τις οποίες δεν προχώρησε η προμήθεια τους για λόγους που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε (πιθανόν το  υψηλό κόστος αγοράς  να απέτρεψε την συμφωνία),  να έδιναν μελλοντικά τακτικό πλεονέκτημα στην Μεσόγειο.  Ως  χώρα με παράδοση στο Ναυτικό, θα πρέπει να δούμε με θετική οπτική την ποιοτική αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ΠΑ δεν χρειάστηκε να εμπλακεί, βέβαια το πράττει σε καθημερινή βάση με τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο εδώ κ χρόνια. Οι πιλότοι μας είναι δοκιμασμένοι και αρκετά έμπειροι.

Ο στρατός ξηράς έδειξε επίσης την ετοιμότητα του στον Β. Έβρο με την αποτροπή εισβολής των παράνομων μεταναστών, οι οποιοι κατευθυνόμενοι από την Τουρκία ήταν μια σημαντική απειλή, δημιουργίας εσωτερικής αναταραχής   αν είχαν καταφέρει  να εισέλθουν στην χώρα.

Στο δια ταύτα το προσωπικό θέλει στήριξη ηθική και υλική, αυτά είναι αλληλένδετα. Το προσωπικό για να έχει το μυαλό του στην αποστολή του, θα πρέπει η οικογένεια του να είναι εξασφαλισμένη και να αισθάνεται την αρωγή της πολιτείας.

Όσον αφορά την ενίσχυση των εξοπλισμών, αυτό είναι επιβεβλημένο, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ισορροπία στην περιοχή μας.

Η ηγεσία των ΕΔ θα πρέπει να είναι απόλυτα ειλικρινής απέναντι στην πολιτική ηγεσία.

Εαν θέλετε κύριοι ισχυρές ΕΔ, απαιτείται οικονομική θυσία. Αυτή είναι η ωμή αλήθεια.

Στο διπλωματικό επίπεδο θα έχουμε δύσκολο δρόμο να διανύσουμε, η Τουρκία έχει ισχυρά ερείσματα στην Γερμανία. Να μην ξεχνάμε ότι έχουν επενδύσει τεράστια κεφάλαια γερμανικές εταιρείες στην γείτονα χώρα κ ότι είναι μια αγορά 80 εκατομμυριων, οπότε τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα.

Οι ΗΠΑ επίσης στην Αν. Μεσόγειο έχουν συμφέροντα γεω-στρατηγικού ενδιαφέροντος και είμαι πεπεισμένος ότι η Τουρκία κινείται στην ευρύτερη περιοχή με την κάλυψη των μεγάλων δυνάμεων.  Εμείς φαίνεται να έχουμε την υποστήριξη των Γάλλων, ανέκαθεν ήταν καλοί μας φίλοι και  έχουμε κάνει θετικές κινήσεις με το Ισραήλ σε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας  (εκμίσθωση Heron UAVs, μη επανδρωμένων Α/Φ), και την συμμετοχή  μας στο ενεργειακό project του αγωγού East Med.

Μία επίσης θετική κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα ήταν η συμφωνία της οριοθέτησης της ΑΟΖ  Ελλάδας – Αιγύπτου, η οποία δίνει την δυνατότητα στις 2 χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στην ΑΟΖ.

Η Τουρκία να είστε σίγουροι ότι θα επιχειρήσει με τις πλάτες της Γερμανίας να φτάσει το θέμα στο Διεθνές δικαστήριο και  θα επιδιώξει να προσβάλλει την υπόψη συμφωνία.

Είναι πάγια τακτική τους να επικαλούνται το Διεθνές Δίκαιο, και  να θέλουν να οδηγήσουν το όλο διαμορφωθεν σκηνικό σε διάλογο. Επίσης επιδιώκουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες για τα αδιέξοδα στην ελληνική πλευρά και στη Κύπρο στο πλαίσιο του blame game (παιγνίδι ευθυνών). Αυτό επαληθεύεται από την πρόσφατη ανάρτηση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

“Η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, και αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της”.

Στην Αν. Μεσόγειο οι επενδύσεις μεγάλης κλίμακας από εταιρείες προϋποθέτει μεγάλο κόστος, ηρεμία και ασφάλεια στις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή για την εξόρυξη του φυσικού αέριου και του πετρελαίου. Η μόνη οδός και για τις δύο χώρες, μακροπρόθεσμα, είναι είτε η διπλωματική συμφωνία για οριοθέτηση είτε η προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο.

Με κανέναν άλλο τρόπο οι εμπλεκόμενες  χώρες δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την  ασφάλεια δικαίου. Οι μεγάλες δυνάμεις που έχουν συμφέροντα στην περιοχή θα επιδιώξουν με κάθε μέσο την ηρεμία και ασφάλεια στην περιοχή.

Οι εταιρείες που θα εμπλακούν στο μελλοντικό project της εξόρυξης δεν επιθυμούν την αβεβαιότητα και την ένταση στην περιοχή, διότι όταν θα αρχίσει η διαδικασία εξόρυξης αυτό που θα μετράει θα είναι η ασφάλεια της επένδυσης τους.

Συμπεράσματα

α. Οι ενέργειες της Ελλάδας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και οι θέσεις μας πλήρως και  νομικά καλυμμένες διότι πολύ πιθανό να επηρεάσουν τις σχέσεις μας με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις γειτονικές χώρες.

 β. Η χώρα μας θα πρέπει να είναι κάθετη στις θέσεις της,  με κάθε τρόπο θα πρέπει να  απαιτήσει την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, η υποχώρηση στο τραπέζι των διαπραγματευσεων θα είναι ήττα.

  γ. Η Τουρκία θα έχει συνέπειες αν συνεχίσει τ παιγνίδι των συνεχών προκλήσεων εναντίον της Ελλάδας, καθόσον θέτει σε κίνδυνο την επικείμενη επένδυση εξόρυξης στην Αν. Μεσόγειο.

   δ. Η Τουρκία επιπρόσθετα δεν επιθυμεί, άσχετα των προκλήσεων να φθάσει στα άκρα, ο στόχος της είναι το τραπέζι των διαπραγματευσεων. Μην παραβλέπουμε επίσης την δεινή θέση της Τουρκικής οικονομίας.

 Σαν μία πρώτη εικόνα εκτιμάται ότι το πιθανότερο σενάριο θα είναι το τραπέζι των διαπραγματευσεων. Τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων θα κρίνουν το παιγνίδι καθώς επίσης και οι συμμαχίες των χωρών, Ας ελπίσουμε και να ευχηθούμε αυτή την φορά η Ελλάδα να αποκομίσει θετικά οφέλη.

Υπτγος ε.α Δεληγιάννης Κων/νος

MA – University of Plymouth στην Εφαρμοσμένη Στρατηγική κ Διεθνή Ασφάλεια

Πρώην Επιτελής ΝΑΤΟ στο CCLAND

Μαδρίτη και Αντιπρόσωπος στην

CEPC( Civil Emergency Planning Committee )

Και ερευνητικών προγραμμάτων (ΙDIRA-Ιinteroperability of Data and Procedures in Large Scale Multinational Disaster Response Actions  ) στην ΕΕ

Leave a Reply

  • (not be published)