ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΠΑΜΠΕΣΙΕΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ – ΙΔΑΙΤΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Posted on September 21, 2020, 6:57 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Ιδιαίτερα ρευστή παραμένει η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά ως και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πλησιάζουμε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Παρά την εν εξελίξει διαμεσολάβηση του Βερολίνου  για αποκλιμάκωση και έναρξη διερευνητικών επαφών ως και τις συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο στην  έδρα της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Άγκυρα πολώνει την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να υιοθετηθούν υπολογίσιμες, πιεστικές, σκληρές και σε ορισμένους τομείς εξοντωτικές κυρώσεις για την Τουρκική οικονομία.

Ένας υπολογίσιμος αριθμός κρατών συμπεριλαμβανομένων πέραν της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας κ.α., δεν υποστηρίζουν λόγω των δικών τους  εθνικών συμφερόντων κυρώσεις που να έχουν πυγμή, ενώ σε τυχόν απόφαση  της ΕΕ  για κυρώσεις στην Άγκυρα, αυτές θα είναι  αρκετά απαλές και χαλαρές. Από πλευράς Μέρκελ συνεχίζονται οι διπλωματικές κινήσεις, ενώ ασκούνται πάρα πολλές πιέσεις και στην Λευκωσία.

Ο Ερντογάν και ο προσωπικός του σύμβουλος Ιμπραήμ Κάλιν μέσω δηλώσεων τους αναφέρονται σε διπλωματική  παρέμβαση (και  “καλή θέληση”), αλλά οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας Τσαβούσογλου και Ακάρ παραμένουν προκλητικοί και εμμένουν στις γνωστές τουρκικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ερντογάν το τελευταίο 48ωρο είχε τηλεδιασκέψεις με τον Ιταλό πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε και τον Ισπανό ομόλογο του Πέντρο Σάντσεθ, στις οποίες παρευρίσκονταν οι Ακάρ και Τσαβούσογλου ,και μεταξύ άλλων συζήτησαν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης αργά το βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών συνομίλησε τηλεφωνικά με το Νορβηγό ΓΓ/ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ και τον ομόλογο του της Μάλτας Έβαριστ Μπαρτόλο.

Στη γνωστή τους τακτική  της «μπαμπεσιάς» κινούμενοι οι Τούρκοι  επιδιώκουν να εφελκύσουν το Κάιρο προς τις θέσεις τους για μοιρασία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας τους πιο πολύ διαθέσιμο χώρο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού συγκριτικά με Ελλάδα και Κύπρο.

Ειδικά αναφερόμενοι στην Κύπρο την εξαφανίζουν από τον χάρτη και ζητάνε από την Αίγυπτο να αθετήσει την υπογραφή που έβαλε στην προ χρόνων συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο. Κάτι τέτοιο φέρεται ότι συζητήθηκε πρόσφατα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο  επικεφαλής της ΕΕ  Βέλγος Σαρλ Μισέλ με  τον Ερντογάν, ενώ αμέσως μετά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε επαφή/συνομιλία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι.(που προβλημάτισε αρκετούς…..).

Επίσης σε συνέντευξη του στο Βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4  ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ για μία ακόμα φορά έστρεψε τα πυρά του κατά του Γάλλου προέδρου Μακρόν, τον οποίο κατηγόρησε ότι «με τις ενέργειες του ρίχνει λάδι στην φωτιά στην ανατολική Μεσόγειο», ενώ  χαρακτήρισε την Γαλλία ως «χαμένη σ όλα τα μέτωπα με διαχρονικές ήττες». Και κατέληξε με το γνωστό σλόγκαν «ο Μακρόν δεν είναι Ναπολέων».

Ταυτόχρονα στην έδρα του ΝΑΤΟ, στο συμμαχικό ανώτατο στρατηγείο της Μονς/Καστό στο Βέλγιο καθώς και στο αρχηγείο των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων στο Νόρθγουντ της Μ. Βρετανίας επικρατεί «απόλυτη σιγή» σχετικά με το πολυσέλιδο πόρισμα και τις 14 σελίδες των συμπερασμάτων αναφορικά με το συμβάν μεταξύ της Τουρκικής και Γαλλικής φρεγάτας  στις 10 Ιουνίου στο Λιβυκό πέλαγος. Αν και σε γενικές γραμμές σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα από δύο διαφορετικές πηγές δικαιώνει ως ένα οριακό  βαθμό την Τουρκία, επιδιώκεται στα συμπεράσματα να μην αδικηθεί τελείως η Γαλλία.

Πάνω σε αυτή την βάση ζητήθηκε από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Γαλλίας στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο πρέσβη Μουριέλ Ντομενάς, καθώς και από τον πρόσφατα τοποθετηθέντα στρατιωτικό αντιπρόσωπο της χώρας στην Στρατιωτική Επιτροπή  ναύαρχο Ανρί Σρίκ, να μην αποκαλύψουν και σχολίασουν τίποτα. Το ίδιο έγινε και ως προς τον πρέσβη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ Μπασάτ  Οζτούρκ και τον στρατιωτικό αντιπρόσωπο αντιπτέραρχο Ισμαήλ  Ουνέρ.

Συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιοποίησης του πορίσματος πέραν των τριών επίσημων εγγράφων που είναι στα συρτάρια του Στόλντεμπεργκ, του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης Αμερικανού πτεράρχου Τοντ Ουώλτερς και του ανώτατου διοικητή των συμμαχικών ναυτικών δυνάμεων Βρετανού ναυάρχου  Κηθ Μπλαντ.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος

Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Leave a Reply

  • (not be published)